Malcolm X

1 röster
11765 visningar
uppladdat: 2000-10-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Malcolm X



Malcolm X föddes i den lilla staden Lansing, Michigan, USA, 1925. Hans ursprungliga namn var Malcolm Little, X kom han att kalla sig senare i livet. Han far, Earl Little var pastor i en baptist kyrka, och även väldigt aktiv i en svartnationalistisk rörelse. Där predikade han om att de svarta aldrig skulle få frihet, oberoende, självrespekt och självständighet i USA. Denna rörelse var bara en del av de många ”tillbaka till Afrika”- rörelser som fanns då, och det var till Afrika som Earl ansåg att de skulle till. Men det var långt ifrån populärt hos alla, och allra minst hos rasistorganisationen Ku Klux Klan, som försöker tysta Earl vid fler än ett tillfälle, och de lyckas till sist. Detta drabbar familjen hårt, inte minst ekonomiskt. Barnen placeras så småningom på olika barnhem och modern hamnar på mentalsjukhus.



För Malcolm går det inte så bra. Han snattar, är uppkäftig i skolan och blir mer och mer aggressiv. Till sist hamnar han på uppfostringsanstalt, och det hela vänder när han hamnar i fosterfamilj han trivs riktigt bra i. Vid 16 års ålder flyttar han till Boston, där han har sin halvsyster. Där arbetar han som skoputsare vid Roseland, Bostons stora dans- och muiskpalats. Men han putsar inte bara skor, han säljer även sprit, marijuana, kondomer och adresser till prostituerade, en bransch där det finns betydligt mer pengar att hämta. Knappt ett år senare beger han sig till New York där han får jobb som bartender i Harlem (de svartas stadsdel) och hans kriminella bana utvecklas med koppleri och stölder, och själv blir han beroende av droger. Efter ett par år återvänder Malcolm till boston efter en våldsam uppgörelse med en av sina bossar i New York. Tillsammans med en gammal kompis och två vita flickor bildar han ett inbrottsteam. Det går bra till en början, men de åker fast. Normalt får förstagångsförbrytare max två års fängelse för inbrott, men Malcolm har inte bara begått inbrott; han har också ”lurat” två vita flickor in på den brottsliga banan- ett mycket grövre brott. Han är 20 år gammal och döms till 10 års fängelse.



I fängelset kom Malcolm efter inte låg tid att kallas för Satan, p.g.a. drogabstinensen, som orsakar väldiga vredesutbrott. Efter två år vänder det dock helt, tack vare ett brev från hans bror Philbert. Philbert berättar han hittat Gud, och att den gud som han hittat är svart och heter Allah. Han berättar om hur människan från början var svart, och hur det svarta folket är jorden herrar. De vita är bara en ras djävlar, vars tid på jorden snart är ute. Men tills den dagen kom ska de svarta hålla sig på avstånd från de vita, och leva i ett avskilt samhälle, där de tar avstånd från droger, omoral och nöjesliv. Istället ska de satsa på utbildning, arbete och mission.



Detta är inte tankar som Philbert kommit på själv, utan han har gått med i en rörelse som kallas Nation of Islam eller Black Muslims, och grundaren till den heter Elijah Muhammad.Elijah Muhammad vill genom sin rörelse vill återskapa en svart islamiskt nation. Malcolm blir mer och mer intresserad av detta. Malcolm börjar att läsa och studera i fängelset. Han skriver brev till Elijah Muhammad, som förklara för Malcolm hur de svarta byggde palats och grundade städer medan de vita levde i grottor, hur de svarta i miljontals skeppades till USA som slavar för att där utan konster acceptera en kristen tro osv. Malcolm tar det till sig med råge, och när han släpps 1952 går han med i Black Muslims, och byter då sitt efternamn Little mot ett ’X’. Det symboliserar han okända slavnamn, som gått förlorat. Malcolm startar en kampanj, som ska locka fler medlemmar i, och han lyckas bra, och detta stärker hans ställning och blir efter inte lång tid känd i hela USA. Rörelsen blomstrar i hela USA på 1960-talet, Malcolm blir mer och mer populärare, nästan större än Elijah Muhammad fast det är han som drar nytta av det hela. Men Malcolm ses av vissa som en farlig person, ”den argaste negern i Amerika”, och hålls under ständig övervakning. I media ställer man Malcolm X mot Martin Luther King, för anses som fiender mot det vita Amerika. De kommer även från liknande bakgrunder och är jämngamla. Det som skiljer dem åt är att King är övertygat kristen, och han vill att svarta och vita ska leva tillsammans i ett jämlikt samhälle. Malcolm menar att det är fel, och att det bara förlänger de svartas lidande. Istället ska de svarta ta tolkat avstånd från de vita nu. Otroligt provocerande för många, speciellt de vita, men även för Elijah Muhammad och andra ledare inom black Muslims, och i det tysta börjar de motverka honom.



Malcolm X bryter med Elijah Muhammad 1963-1964, för att bygga upp en egen rörelse. Detta har flera anledningar, men en rejäl tankeställare kom när det visade sig att Elijah Muhammad visade sig ha fyra barn med två sekreterare i 20- års åldern.



1964 gör han sin pilgrimsfärd till Mekka, och den rean förändrar honom väldigt mycket. Han byter namn till El Hajj Malik El- Shabazz. I Mekka upplevde han en stor gemenskap mellan ”svarta, vita röda och bruna muslimer”. Det får honom att inse att alla vita människor inte är ”jävlar” utan att attityderna är viktigare än deras hudfärg. Samtidigt blir han övertygad om islam är den enda religion som kan lösa problemen mellan olika raser.



Sommaren 1964 bryter det ut våldsamma rasoroligheter i flera amerikanska städer, och Malcolm pekas ut som en...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Malcolm X

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-08]   Malcolm X
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=252 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×