Snowboard
21610 visningar
uppladdat: 2003-12-07
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Att ta reda på vem det verkligen var som uppfann snowboarden är ganska svårt på grund av de olika historier som förekommer. Det är speciellt fyra personer det handlar om och det är Sherman Poppen, Tom Sims, Jake Burton Carpenter och Dimitrije Milovich.
Tom Sims hävdar att han gjorde sin första snowboard i slöjden redan 1963 medans Sherman Poppen gjorde en snowboardliknande sak som han då kallade Snurfer. Denna Snurfer gjorde Sherman av ett par mini-skidor som han lät sina två döttrar åka på. Detta hände julaftonen 1965 och när Shermans döttrar hade tröttnat på sina julklappar fortsatte de åka på sina Snurfers. Detta blev känt bland grannskapet och snart ville alla i kvarteret ha en egen Snurfer att åka på. Sherman byggde till en början brädorna i sitt garage. Eftersom Snurfern blev mer och mer känd hann Sherman inte med att bygga i takt med efterfrågan. Detta gjorde att han sålde sin idé till ett företag vid namn "The Brunswick Corporation". Efterfrågan fortsätter öka och på bara några år har företaget sålt över 300000 Snurfers. Det bildades t.o.m. årliga tävlingar i Michigan med över 200 startandes. Dessa tävlingar gick ut på att så fort som möjligt ta sig från start till mål ståendes. Vid tävlingarnas 10-årsjubileum 1979 ställde en åkare vid namn Jake Burton Carpenter upp med en hembygd bräda. Jakes bräda hade till skillnad mot de andras brädor bindningar och var dessutom längre och bredare. Jake fick inte ställa upp med sin bräda på grund av att tävlingens regler bara omfattade Snurfers. Men istället så ordnade domarna en egen klass för Jake. Det var just denna klass som också skulle bli den med flest deltagare i.
Tom Sims som vi nämnde i början hade också egna idéer som var baserade på Snurfern. Tom hade vid den här tiden ett eget skateboardföretag som var ett av de största i den branschen. All den vinst som Tom gjorde på skateboardarna satsade han på lanseringen och tillverkningen av snowboardarna. 1977 släppte han sina första brädor för försäljning men lanseringen gick mycket trögt för Tom Sims och han hade svårt att t.o.m. få folk att prova på snowboard. Medans utvecklingen gick framåt ökade även försäljningen. Detta berodde mycket på att brädorna fick belag och stålkanter och därmed tilläts i skidbackarna och det var speciellt nu som åkningen i Skandinavien tog fart. Detta hände 1985 och sporten har inte avstannat något varken i utveckling eller att locka fler åkare. 1983 byggde Tom den första halfpipen till en tävling i Soda Springs och sedan dess har freestyle varit den överlägset största grenen inom snowboard.
Jake Burton som också hade experimenterat med snowboard släppte sina egna modeller samma år som Tom Sims släppte sina.
1971 fick Dimitrije Milovich patent på sin snowboard och fyra år senare startade han sitt företag Winterstick Snowboards och 1976 fick svenskarna erbjudandet att köpa en Winterstick på postorder genom en annons i en skidtidning.
Sherman som uppfann Snurfern var grunden till snowboarden som sedan Tom och Jake vidareutvecklade. Dimitrije som från början var vågsurfare utvecklade sin snowboard utifrån surfbrädorna och fick därför en lite mer udda form än sina konkurrenters. Brädan på bilden är visserligen av årsmodell -97 men formen var ungefär så här då också. Denna formen har Winterstick tagit upp åter igen.
De två största enskilda märkena i dag är just Sims och Burton som också varit med längst.
En av de mest kända av de äldre åkarna är Regis Roland. Det var han som medverkade i en av de första snowboardfilmerna, Apocalypse Snow. Regis har också han ett eget märke som heter A. Snowboards.
Redan 1977 började Sveriges första snowboardpionjärer att åka.
Dessa var Ants Paljasmaa, Mattias Wiberg och Martin Willners.
Snowboardens Utveckling
Snowboardens utveckling har gått mycket snabbt de senaste åren. Förr i tiden hade brädorna en så kallad fiskstjärt och fenor. Nu har brädorna fått en helt annan form som har gjort de mer anpassade för skidbackarna. Helt andra material har även provats fram som har medfört att brädorna har blivit mycket lättare och hållbarare. I snowboardens ungdom fanns det inga stålkanter på dem. Det gjorda att brädorna inte dög till något annat än lössnöåkning. Snowboardarna hade stor nos och delad ände. En del hade även fenor monterade på undersidan som skulle bita mot underlaget om det skulle dyka upp någon fläck med hårdare snö. Det var först 1985 som brädorna började tillverkas med stålkanter. Då fanns även bra bindningar med riktiga spännen och bakkappa. Det var just stålkanterna som blev det stora genombrottet, för i och med det tilläts snowboarden i vanliga skidbackar. Detta gjorde att antalet åkare ökade kraftigt. Eftersom åkarna utvecklades krävdes bättre utrustning. Det som tillverkarna satsat mest pengar på är formen och att få ner vikten. Mycket exotiska material har använts för att tillverkarna ska kunna skriva i reklamen att just deras brädor är lättast. Formen som är populärast nu är den så kallade twintipformen. Denna formen är ingen nyhet men det är först nu när de stora märkena har börjat använda formen som den har fått sitt genombrott. Det var ett märke som heter Bar-foot som redan 1987 hade en twintipbräda med på sitt program.
Trender och mode
Snowboardåkarna har alltid haft en annorlunda klädstil gentemot skidåkarna. Byxorna har förstärkningar på andra ställen och färgerna brukar skilja sig åt ganska mycket. Därför tog jag med lite om de tre senaste årens trender.
-94/-95: Fram till den här säsongen har det så kallade baggy-modet varit populärt med sina stora och vida byxor, jackor och tröjor. Nu försvann det helt plötsligt och kläderna skulle i stället vara funktionella med snölås och förstärkningar på knän och bak. På bindning och brädsidan introducerades en baselessbindning som inte har någon bottenplatta så att man står direkt på brädan. Detta ger den fördelen att bindningen blir lättare och att man får mer kontakt med snowboarden. Nackdelen är att justeringsmöjligheterna inte är lika omfattande som på det traditionella systemet. Brädorna blir mer anpassade för att trixa med på plan backe. Skornas största förändring är att de blivit lättare och inte alls lika klumpiga som tidigare. En del modeller kan nästan liknas med ett par basketkängor.
-95/-96: Det är fortfarande funktion som gäller på kläderna. Material som "andas" används mer och mer. En nyhet för den här säsongen är att det kommer kläder som är särskilt anpassade för tjejer. De mest förekommande färgerna är rött, oranget och ljusblått. Brädtillverkarna börjar använda sig av "CAP"-konstruktionen som skidfabrikerna länge har haft på sina skidor. Ovansidans belag på brädorna har dragits ned till stålkanterna för att styva upp dem och konstruktionen gör även att utseendet förbättras. Största nyheten på bindningarna är att en step-in bindning för mjuka skor har konstruerats av K2/Shimano. Se bilderna. De rena trick-brädorna börjar att försvinna och det blir mer bredd på utbudet. Även här börjar dyrare material att användas.
-96/-97: De färger som används mest till de olika klädtillverkarnas kläder är ljusblått, beigt och brunt. De flesta jackorna är tvåfärgade och har ofta någon slags stripe. Step-in bindingarna som kom ut på marknaden året innan är fortfarande inte riktigt färdigutvecklade än. Brädorna har inte genomgått någon stor förändring mer än att de har blivit mer genomtänkta på vissa punkter. Även här börjar dyrare material att användas.
Fjällanläggningar
Backar med bra friåkning finns även i Sverige fast det är glest emellan dem. Ofta blir dessa backar inte så kända som anläggningar i Alperna och U.S.A. Detta beror ofta på det kraftiga snöfallet och den torra luften på dessa ställen. Den torra luften gör att snön blir så lätt att en åkare kan ha snö upp till midjan men ändå åka rakt igenom. Vidderna på dessa områden är också av en helt annan dimension än vad vi svenskar är van vid. De mest kända ställena i U.S.A är Mount Hood, Big Bear och Snowbird. Det är också här de flesta snowboardfilmerna görs. Vill man nu inte åka så långt som till Amerika finns mycket stora och populära områden också i Frankrike, Schweiz och Österrike. En av de allra största anläggningarna är Chamonix i Frankrike som har varit med i en massa tidningar och filmer. Alperna och U.S.A medför väldigt höga kostnader och det har inte alla råd med och då kan man åka till Ryssland. Detta kan visserligen vara en chanstagning då öststaterna oftast har en låg standard både på liftar och boenden. Det är billigt i alla fall och har man tur får man åka riktigt bra lössnöåkning. Skulle man vilja stanna kvar någonstans i närheten är Stryn i Norge och Riksgränsen i Sverige de två mest kända snowboardområdena i Norden. Dem här ställena invaderas varje vår av tusentals åksugna turister och snowboardproffs från hela världen.
Skolor
Att lära sig åka bräda från grunden gör man bäst i en snowboardskola som finns i alla större skidbackar. Det går också bra att lära sig genom att åka tillsammans med kompisar som har åkt mycket innan och kan den grundläggande åkningen mycket bra. Genom att åka med kompisar som åker bättre än en själv utvecklas man fortare också i fortsättningen när man tränar i halfpipe när man kan få tips och råd av dem. Blir man så pass bra på snowboard att man börjat tävla och vill fortsätta upp på elitnivå är ett snowboardgymnasium att rekommendera. I Sverige finns ett gymnasium i Malung som har utbildat många elitåkare. För äldre personer finns även en folkhögskola i Storuman. Det finns även snowboardinstruktörs- utbildningar för personer som känner att en proffskarriär är lite väl högt siktat men ändå vill åka så mycket bräda som möjligt.
Bli snowboardinstruktör Folkhögskola
Sveriges Professionella Skidskolor Storuman Folkhögskola
Torgeby 4580 Box 3
455 93 Munkedal 923 21 Storuman
Tel. 0524-21336 Tel. 0951-77730
Svenska Skidförbundet Några telefonnummer:
Storforsplan 44
123 47 Farsta Åre snowboardskola
Tel. 08-6056295 Tel. 0647-17711
Friluftsfrämjandet Riksgränsen sport
Box 708 Tel. 0980-40080
101 33 Stockholm
Tel. 08-4548550 Birkl´s alpina/Bydalen
http://www5.torget.se/friluftsframjandet/ Tel.0643-32118
Malung Snowboardgymnasium Snowboardskolan/Sunne
Adress saknas Tel. 0565-60288
Tel. 0280-18215
Åkare
De åkare jag ska skriva om har alla ett sponsorkontrakt som ger mer eller mindre pengar. Det finns även kontrakt som bara ger rabatter på brädor och tillbehör och även de som ger åkarna det material de behöver. För att få ett kontrakt med ett företag som betalar ut en lön måste man vara väldigt framgångsrik i sitt tävlande. Visserligen finns det åkare, framförallt i Amerika som fått sitt sponsorkontrakt på grund av deras attityd och utseende. Ofta får de bästa åkarna också en så kallad pro-model, det är en bräda som åkaren själv har designat formen, utseendet och brädans egenskaper för att den ska passa honom/hennes åkstil. Dessa brädor får oftast ett högre pris ute i handeln än en standardmodell.
De åkare som dominerar nu är mestadels skandinaver. Norrmän, finnar och svenskar. Norge har speciellt två åkare som är stora och den mest kända av dessa två är Terje Haakonsen. Terje har länge dominerat i sin åkning och anses vara bäst i världen. Nu är det visserligen så att det är en finne vid namn Alexi Litovaara som är rankad etta. Skulle däremot Terje varit mer aktiv i sitt tävlande skulle nog han blivit etta där. Den andra norrmannen heter Daniel Franck och vann nu senast en stor quarterpipetävling som hölls inomhus i Göteborg. Efter att ha satt sitt hopp och landning klockrent vann han denna tävling precis före Terje. Terje har länge varit sponsrad av Burton och har haft åtskilliga pro-models hos dem. Daniel Franck kör för ett ganska nytt märke som heter Atlantis.
Från Finland kommer Alexi Litovaara, han har fått ett kontrakt av Rossignol som har slagit sig in på snowboardmarknaden bra. En annan Alexi från Finland är Alexi Vanninen som har synts mycket av på tävlingar, snowboardvideos och bilder. Alexi har precis blivit sponsrad av det välkända skidföretaget Salomon som inför -97 också har börjat med att tillverka snowboards. Den mest kända och säkert den bästa åkaren från Sverige är Ingemar Backman. Trots att han bara är 21 år har han hunnit med saker som en "vanlig" person inte skulle hunnit på en livstid. Ingemar växte upp i Gällivare men flyttade sedan ner till Malung för att börja snowboardgymnasiet där. Det tredje året hoppade han av för att kunna bli proffs på heltid. Detta gjorde att han kunde resa på många internationella tävlingar där han oftast lyckades bra. Nu har han ett hus i San Diego och en lägenhet i Stockholm men till största delen reser han mycket. För inte så länge sedan gjorde Ingemar ett hopp i en quarterpipe i Riksgränsen som gjorde att han hamnade på ett flertal stora tidningars omslag. Det speciella med det här hoppet var höjden som mättes till 8,5 meter över kanten. I Sverige finns även ett flertal tjejer som har åkt mycket bra både i Sverige och utomlands. En av dem är Jennie Jonsson som har lyckats mycket bra i flera år. Jennie åker för Sims snowboardteam.
Extrem snowboards i Åre
Snowboard fabriken Extreme i Åre började med att 2 killar såg snowboard på tv och ville lära sig att åka, mrn det var så gott som omöjligt att få tag på en snowboard i sverige på den tiden så dom bestämmde sig för att pröva att göra en i en av killarnas och detts resulterade i en bräda med stor nos och fenor.
Denna bräda fungerade bara i lössnö och med tiden blev brädorna mer anpassade för pisterna och de fick stålkanter. Nu blev garaget hemma på gården för litet och därför byggde de en lokal på gården. I den lokalen tillverkade de som mest 40 brädor om året. Men när produktionstakten ökade var nya lokaler och maskiner ett måste och då föll valet på en industrilokal i Björnänge. Efter ett år blev även den lokalen för liten och nu har de en ny lokal som även den ligger i Björnänge. Produktionstakten nu är 5000 brädor om året.
Extrem har i sitt sortiment allt en brädåkare behöver. T.ex. bindningar, skor, valla, väskor, kläder. Skorna är en ny produkt för året och de tillverkas i Syd-Korea men designas av en tysk kille som även har designat stora märken som Puma, Converse och Raichle. Mycket av produkterna tillverkas i länder som Vietnam och Syd-Korea för att kunna hålla nere produktionskostnaden. Den största marknaden är i Sverige men nu satsar företaget stort på export.
Extrem snowboards har 14 anställda plus ett tiotal teamåkare och ska anställa en till säljare inom kort. Alla anställda är folk som har bott i Åre en längre tid för anställda utifrån andra ställen har inte stannat i Åre på sommaren. Viktigast är att de anställda är händiga för allt jobb sköts för hand.
Extrem har även en hemsida på internet: http://www.extrem.se
Ordlista
180 = Snurra ett halvt varv.
3d = Hål i brädan att montera bindningarna i. Mönstret är tre hål i en trekant.
360 = Snurra ett helt varv.
4*4 = Hål i brädan att montera bindningarna i. Möntret är fyra hål i en kvadrat.
540 = Snurra ett och ett halvt varv.
720 = Snurra två varv o.s.v. Jag kan inte ta med alla rotationstrick efter som det finns oändligt många. Ett varv=360 grader. Två varv=360+360 grader o.s.v.
Air = Ett vanligt hopp utan rotation.
Alley Oop = Att i en rotation vända åt motsatta hållet som man brukar vända.
Alpint = Snowboardåkning där man använder skärande svängar. När man åker alpint så hoppar eller trixar man inte.
Backflip = En bakåtvolt.
Backside = En sväng eller ett trick med ryggen utåt.
Backside Air = Ta tag i brädans hälkant.
Bail = Vurpa.
Big Jump = Stort hopp.
Boarder Cross = Som motorcross fast med snowboard.
Boardslide = Åka med brädan på ett räcke eller liknande.
Bonka = Hoppa upp och slå till något med brädan.
Carving = Skärande sväng.
Clean = Att göra ett trick bra. Snygg landning.
Drop = Hoppa utför en klippa.
Extremåkning = Otroligt brant åkning.
Faikie = Att åka på fel håll.
Fet = Stor, hög o.s.v.
Flatland = Trick på plan mark.
Flip = Trick med volt. T.ex Backlip-Bakåtvolt.
Freestyle = Den vanligaste åkstilen. Åkning med hopp och trick.
Frontside = Sväng eller trick med magen utåt.
Funbox = Fyrkantigt hopp som man kan åka upp på från vilket håll som helst.
Goggle = Glasögon.
Goofy = Åka med höger fot främst.
Grab = Ta tag i brädan.
Ordlista fotsättning.
Halfpipe = Åkbana som är format till ett halvt rör. Snowboardens mots...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2008-01-09
ty
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2003-12-07] SnowboardMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2527 [2024-10-07]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera