Henning Mankell

20 röster
40800 visningar
uppladdat: 2003-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Henning Mankell var under nittiotalet den mest lästa författaren i Sverige tillsammans med Astrid Lindgren.
Vi kopplar lätt ihop honom med namnet ”Kurt Wallander”. Det är nämligen genom kriminalromanerna om Ystadspolisen Kurt Wallander som Mankell blivit mest känd.
Men livet som författare började inte där, han hade skrivit böcker i 18 år innan den första boken i serien om Wallander kom ut.
I de flesta böcker han skrivit skiner hans samhällsengagemang i såväl Afrika som Sverige igenom. Hans kärlek för Afrika skiner desto mer.
I hans ögon är den afrikanska inställningen till livet helt överlägsen den europeiska.
Afrika är en av fyra platser som betyder mycket för Mankell, däribland Sveg, där han växte upp, Gryts skärgård, där han tillbringade somrarna, den grekiska ön Thassos, dit han kom som ung och landet Moçambique i Afrika där han bor och arbetar idag. Dessa fyra platser speglar sig i många av hans böcker, det är från dessa platser han fått inspirationen till många av hans skildringar.
Mankell var, och är även idag, också en verksam dramatiker och regissör.


Denna blivande författare föddes den 3 februari 1948 i Stockholm.
Idag har han hunnit bli 55 år gammal och hunnit med mycket i livet, bland annat har han gjort sig känd över stora delar av världen, då hans verk om Kurt Wallander sålts i 3,7 miljoner exemplar i Sverige och utkommit i 30 olika länder.
Mankell växte upp i Härjedalen tillsammans med sin far efter det att hans föräldrar skiljt sig. Sin mor träffade han inte igen förens han var 15 år gammal.

När Mankell bara var 20 år gammal hade han redan börjat regissera och skriva pjäser.
Fem år senare, år 1973, debuterade han som författare med boken ”Bergssprängaren”.
Ett år efter debuten kom ungdomsromanen ”Sandmålaren”, som kom att vara den första av flera böcker som utspelar sig i Afrika.
Samma år, 1974, skrev han för första gången för bokförlaget ”Ordfront”.
Till i mitten av 80-talet skrev han sammanlagt sex romaner. En av dem var ”Daisy Sisters” som kom ut 1982 och som betytt mycket för Mankell. Den handlar nämligen om två generationer arbetarkvinnor i efterkrigstidens Sverige.
Idén fick han efter ett möte med en grupp kvinnor som träffades för att diskutera tidens svåra frågor och som ville ta ansvar för dem.
Mankell nämner vid ett tillfälle att han blev så imponerad av dessa kvinnor och ville förstå mera av det de sa, därför började han skriva romanen ”Daisy Sisters”.

”Sagan om Isidor” som skrevs 1984 är den enda av Mankells böcker som inte utspelar sig under vårt sekel. Den utspelar sig istället i mitten av 1800-talet.
Under större delen av 80-talet lade Mankell sedan författarskapet åt sidan och ägnade sig istället åt teatern, som sen tidigare var känt för honom.
Han tackade ja som chef på Kronobergsteatern i Växjö 1984 under förutsättning att bara svenska pjäser skulle spelas och det lockade stor publik. Chefsrollen hade han sedan i tre år framåt. Under denna tid hade han även många regiuppdrag. En av dom var Torgny Lindgrens roman ”Ormens väg på Hälleberget” som blev en stor succé.
3
År 1990 hade Mankell hunnit bo i Skåne några år och var nu i Afrika där han skrev de två första böckerna efter tiden inom teatern.
I dessa böcker återvänder Mankell till barndomen i Härjedalen där han växte upp och till hans drömmar om att ge sig ut mot okända hav, bort från inlandet.
Med den första boken ”Hunden som sprang mot en stjärna” vann Mankell Rabén & Sjögrens barnbokstävling. Boken handlar om pojken Joel som längtar till Afrika vilket påminner om Mankell själv som barn. Boken ”Leopardens öga” som gavs ut samtidigt, skildrar en vuxen Joel och hans första möte med Afrika.
Året efter fortsatte berättelsen om Joel i ”Skuggorna växer i skymningen”.
Samma år, 1991 kom det stora genombrottet med den första boken om Ystadspolisen Kurt Wallander, ”Mördare utan ansikte” som skrevs i landet Moçambique i Afrika.
Med den boken tilldelades Mankell samma år Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. Inte nog med det, tilldelades boken även Skandinaviska Kriminalsällskapets Glasnyckel för bästa skandinaviska kriminalroman.
Sedan fortsatte han ge ut en rad Wallanderböcker. 1992 kom boken ”Hundarna i Riga” och året efter ”Den vita lejoninnan”. 1994 kom sedan ”Mannen som log” där Kurt Wallander stöter ihop med en man som bedriver illegal handel med mänskliga organ.

Året efter kom istället en rad med böcker som fokuserar sig på barn. Bland annat kom boken ”Comédia infantil”, som nominerades till två stycken pris. Boken handlar om gatubarnen i staden Maputo i Afrika. Ungdomsboken ”Eldens hemlighet” om ett verkligt öde för flickan Sofia som förlorar sin syster och sina båda ben efter att ha trampat på en mina ute i skogen.
Den sista i raden var Wallanderboken ”Villospår”, om en pojkes hämnd och förvrängda syn på livet. Även för den boken fick han Svenska Akademins pris 1995.
1996 kom ännu en bok om Kurt Wallander, ”Den femte kvinnan”.
Detta år kom också fortsättningen med Joel, ”Pojken som sov med snö i sin säng”. För den boken mottog han Astrid Lindgren-priset.

Nu var Mankell inne på sin sjunde bok i Wallanderserien. Denna bok hette ”Steget efter” och kom ut 1997. År 1998 hinner han ge ut 3 böcker: ”Resan till väldens ände” som blev den fjärde och sista boken om pojken Joel, ”Berättelse på tidens strand”, en personlig bok om Afrika, och under sommaren kom en ny efterlängtad deckare om Wallander i ”Brandvägg”.
Ett år efter kom boken ”Pyramiden”, som även den är en bok i Wallanderserien men utspelar sig före den första boken, ”Mördare utan ansikte”.
Efter denna nionde bok i Wallanderserien har Henning Mankell låtit meddela att det inte utkommer fler Kurt Wallanderböcker utan istället fortsätter serien i form av Linda Wallanderböcker. I dem är det Kurt Wallanders dotter Linda Wallander som träder i tjänst vid Ystadspolisen och fortsätter de spännande mordutredningarna.

Den första och senaste boken om Linda Wallander, ”Innan frosten”, kom ut 2002. I den boken arbetar hon tillsammans med pappa Kurt Wallander och utreder spännande fall.

Idag är Henning Mankell 55 år gammal och bor med sin hustru Eva Bergman, dotter till regissören Ingmar Bergman, i Göteborg men även i staden Maputo i Moçambique, Afrika.
Henning Mankell är mest känd för sina böcker om Kurt Wallander, vilka vissa av dem även har filmatiserats.
Under hans tid som författare har han skrivit över 30 böcker.


Vad är drivkraften till Mankells författarskap?

Henning Mankells drivkraft beskriver han vara hans vilja att förändra den förfärliga värld vi lever i, och genom sina böcker delta i ett motstånd.
För Mankell är inte våldet obegripligt. Det var för att beskriva våldet och rasismen i Sverige som han skapade kommissarie Wallander.
I en intervju som gjorts med Henning Mankell säger han själv:
– Vi måste gripa tag i våldet och dra upp det med rötterna. Det är Kurt Wallander och jag överens om.
Därför beskriver han med hjälp av romanfiguren Kurt Wallander hans egna känslor för den värld vi lever i.
Men för Mankell är den inte bara förfärlig utan i många av hans böcker beskriver han också det vackra i vår värld för i samma intervju sa han också:
- Visst finns det svält och elände, men där finns också visdom och livsglädje!
Och även de känslorna speglar sig i många av hans böcker.

Alltså skriver han dessa böcker för att uttrycka sina känslor, både lyckliga och tragiska och genom vad han ser och upplever skriver han dessa gripande berättelser med ett gemensamt syfte, att förändra världen!

Böcker av Henning Mankell

Jag har valt att om några av Henning Mankells böcker skriva en kort handling om var och en för att kunna se skillnader och sammanhang mellan Mankells olika böcker.
Jag har tagit med böcker som jag själv tror är intressanta och själv skulle vilja läsa, också böcker som jag tror är värda att läsa och min förhoppning är att få fler att vilja läsa Henning Mankells böcker.


Några böcker ur ”Wallanderserien”
Nedan har jag presenterat fyra stycken Wallanderböcker förutom min recension. Dels den allra första boken som kom ut om Kurt Wallander, dels en jag själv har sett på film och som jag tyckte var mycket bra och spännande. Jag valde också i sista sekunden att ta med boken ”Pyramiden” som är en lite speciell bok i serien och som jag tycker är viktigt att berätta lite om. Tillsist valde jag att ha med hans senaste bok där Kurt Wallander inte längre är huvudpersonen i boken.


”Mördare utan ansikte” (1991)
”Mördare utan ansikte är den första boken som kom ut om Ystadspolisen Kurt Wallander.
Om man tänker börja läsa böckerna om Wallander är det ett tips att börja just med denna första bok för att sedan kunna förstå sammanhanget och följa Kurt Wallanders mognad och utveckling genom de kommande böckerna.
1995 spelades även en film in, baserad på denna bok. Den sägs vara en av de bästa filmerna om Wallander.

En tidig vintermorgon stiger bonden upp ur sängen, förvånad över att grannens häst inte gnäggat på hela natten. Han går därför över till granngården där en fruktansvärd syn möter honom. På golvet ligger grannen med krossat huvud och på en stol sitter grannfrun med en strypsnara runt halsen. Kvinnan dör senare på sjukhuset men innan hon dör hinner hon säga ett ord: ”utländsk”.
När flyktingförläggning i Ystad senare brinner upp och en somalisk flykting mördas förstår Wallander att det är allvar och snabbt måste stoppas. Denna utredning blir en kamp mot en hänsynslös mördare, en mördare utan ansikte.


”Den femte kvinnan” (1996)
Under 2000-2001 spelades även denna bok in på film, regisserad av Birger Larsen. Jag har själv sett filmen och det var mycket därför jag ville skriva lite om denna handling. Jag tycker filmen är värd att se, men boken är nog desto bättre.

I denna sjätte utkomna bok om Wallander hittas en äldre herre spetsad till döds på spetsiga bambupålar efter att ha fallit ner i en gillrad fångstgrop på sina egna ägor.
Kort därefter hittas en annan man avrättad i skogen.
Kurt och hans kollegor på Ystadspolisen förstår snart att det handlar om hämnd.
Tiden för att hitta denna hämndlystna mördare är knapp och mördaren lurar med lätthet in sina förföljare på helt fel spår.”Pyramiden” (1999)
Pyramiden är en novellsamling som kom ut 1999 men utspelar sig innan den första boken, ”Mördare utan ansikte”, kom ut.
Även om denna bok utspelar sig först och kan vara en bra prolog till serien rekommenderas den att ändå läsas efter den sista boken ”Brandvägg” eftersom den ska vara så pass annorlunda i jämförelse med de andra böckerna i serien.
Mankell skrev den också mycket för att läsarna ska kunna fylla igen de luckor som de haft under seriens gång.
Denna bok är därför en viktig nyckel i serien och till Wallander som person.

Historien börjar 1969 när Kurt Wallander fortfarande är en 21 årig patrullerande ordningspolis.
Historien slutar inte förens 20 år senare och under de 20 åren hinner Wallander bland annat utreda ett spännande fall som denna boken handlar om.
Ett flygplan störtar med våldsam kraft och hela besättningen omkommer. Wallander får i uppdrag att utreda olyckan, eller var det verkligen en olycka? För mitt i utredningen utbryter en brand i de gamla systrarnas Eberhardssons sybehörsaffär och båda systrarna blir innebrända. Till Wallanders och hans kollegors fruktansvärda förvåning hittar de skotthål i de båda kranierna, vilket betyder att systrarna först har skjutits till döds. Detta ger Wallander mycket att lösa.


”Innan frosten” (2002)
”Innan frosten” är den senast utkomna boken av Mankell och är en utgåva ur serien om Wallander.
I denna bok är det inte längre Kurt Wallander som är huvudpersonen, utan Kurt Wallanders dotter Linda Wallander, som snart träder i tjänst i Ystadspolisen.
Kurt Wallander är dock fortfarande en del av boken. Tillsammans ger de sig in i en mystisk utredning som hotar Lindas karriär redan innan den egentligen börjat.

Efter ett larm om brinnande djur och två personers mystiska försvinnande, däribland en av Lindas väninnor, dras Linda mer och mer in i en utredning som sägs vara lika spännande som alla andra utredningar Kurt Wallander försökt ta sig igenom även om han inte längre är huvudpersonen i boken.

Andra böcker av Henning Mankell
Förutom Wallanderböckerna har Mankell hunnit skriva många olika böcker, både barnböcker, thrillerromaner och böcker ur verkliga livet.
Här nedan följer handlingar ur några böcker som jag tror är mycket bra, på många olika sätt.


”Bergssprängaren” (1973)
”Bergssprängaren” är den första boken som kom ut av denna numera kände författare. Boken är en roman som handlar om en man vid namn Oskar Johannes Johansson som på 1910-talet skadas i en sprängolycka.
Denna bok ville jag ha med i mitt arbete eftersom det verkar ha en lite annorlunda ”berättarteknik” om jag har förstått det rätt men också för att det är Mankells debutroman och av den anledningen värd att läsa.

Oskar är nu pensionär och bor på en liten ö ute i skärgården där han för berättaren öppet försöker tala om sitt liv, vilket är en svår uppgift för honom.
Sista delen av boken är en fritolkning av Oskars liv, där berättaren fyller i det Oskar inte själv ville säga.


”Daisy Sisters” (1982)
Denna bok bygger på en intelligent analys av alla de hinder som står i vägen för en kvinna i arbetarklassen att bli en fri och självständig människa.
En berättelse om förhoppningar och drömmar och en mycket betydelsefull roman för Mankell. Inspirationen till denna bok fick han efter att ha träffat en grupp kvinnor som diskuterade svåra frågor här i livet, vilket intresserar Mankell väldigt mycket.

”Daisy Sisters” kallar de sig, Elna och Vivi. Året är 1941, krigsåret. De är på väg med cykel upp mot norska gränsen och känner en känsla av frihet där de cyklar med packningen på ryggen. Känslan av frihet förbryts snart i ångest när Elna blir våldtagen av en soldat, som gör henne gravid. Nio månader senare föds Eivor.
Arbetarflickan Eivor växer upp och vägrar bli som sin mamma. Hon vill bestämma över sin egen tillvaro men allt blir inte riktigt som hon tänkt sig.


”Sagan om Isidor” (1984)
Detta är en grym berättelse om fattigfolks kamp och förnedring.
Boken utspelar sig i mitten av 1800-talet, långt ute i den svenska Östersjöskärgården.

Isidor som är en ung fiskare lämnar sin hemgård för att ge sig iväg och få sin dröm att gå i uppfyllelse. Isidor bosätter sig på ett skär där han till bybornas häpnad får potatisen att växa i bergsskrevorna. Där kämpar han och sliter för att tillslut betala sig fri från arrendet och äga sin egen ö.
En dag kommer en vetenskapsman, kunnig i malmfyndigheter, ut till Isidors ö och fattar snabbt intresse för ön.”Comédia Infantil” (1995)
”Comédia Infantil” sägs vara en av Mankells bästa böcker. Kanske eftersom den nominerades 1996 till såväl Augustpriset som Nordiska rådets litteraturpris.
Boken blev också belönad med Sveriges Radio P1:s Romanpris samma år.
Jag har också hört av många som läser Mankells böcker att denna är den bästa men det kan ju också bero på vad man gillar för sorts böcker. Själv tror jag att jag hade gillat denna bok och det är förmodligen den nästa bok av Mankell jag tänker läsa.

Handlingen börjar med att pojken Nelio kommer till en afrikansk hamnstad, på flykt från en fruktansvärd katastrof.
Nelio är bara ett tio år gammalt gatubarn och profet och är nu döende.
Under tio nätter berättar Nelio sitt livs historia för den man som hjälpt honom, allt medan hans liv sakta rinner ut.
Detta sägs vara en hemsk men också vacker och fascinerande historia.


Vem är Kurt Wallander?


Henning Mankells mest kända verk är serien om Ystadspolisen Kurt Wallander.
Mankell har i sina böcker byggt upp såväl ett yrkesliv som ett privatliv åt poliskommissarien Kurt Wallander.
Mankell beskriver sin romanfigur vara sig själv olik, därför lik och därför trovärdig. Han kallar den sanna människan den ofärdiga människan som är öppen, stadd i utveckling, har en viss bräcklighet och är lite porös, och det är en sådan person Mankell har skapat i dessa spännande thrillerromaner om Kurt Wallander.

Kurt Wallander föddes 1948, samma år som Mankell själv är född.
Han är uppvuxen i Klagshamn utanför Malmö och arbetar som kriminalkommissarie vid Ystadspolisen, vilket är den större delen av handlingen. Han är frånskiljd och har tillsammans med före detta hustrun Mona, dottern Linda som föddes 1971.

Wallander är en ensam och vemodig man med ohälsosamma vanor. Det blir kaffe i många omgångar under dagarna, och även nätterna, och oftast skräpmat och dålig motion, men efter att 1996 drabbats av diabetes börjar han dock ta promenader efter att ha blivit varnad av sin läkare.
Den största glädjen i livet är dottern Linda som inte bor i stan och sällan kommer på besök.
Wallanders far är änkeman och de har en spänd relation. 1992 d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Henning Mankell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-03-30

  Lång och innehålls text!

 • Inactive member 2007-09-18

  den verkar bra

 • Inactive member 2007-12-04

  Mycket bra!!

 • Inactive member 2020-01-22

  Hahaha de 2020 bitchees

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-08]   Henning Mankell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2544 [2024-07-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×