Herr Arnes penningar

1 röster
17863 visningar
uppladdat: 2000-10-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Författare: Selma Lagerlöf



Selma Lagerlöf föddes 1858 i hennes föräldrahem, Mårbacka. Beviset för att hon är en av de stora författarna visade hon prov på när hon år 1909 var den första kvinna som mottog Nobel priset i litteratur.

Många av Selma Lagerlöfs berättelser och böcker har ett inslag av hennes far. Han var en dagdrömmande spritmissbrukare som gjorde livet på Mårbacka det svårt för familjen. Selma har en sida som beskriver dessa män som ansvarslösa och en annan som motvilligt är förälskad i dem.

Många av hennes böcker, lika så den här, har en del innehåll av spöken och andlighet. Selma kände hela sitt liv att hon stod i kontakt med det övernaturliga.



Bokens budskap är att man inte alltid kan bestämma själv över sina egna känslor. Kärleken ser inte det onda i en människa. Boken vill även visa på att det inte är omöjligt för en ur vår synvinkel ond människa (mördare) kan visa kärlek och ha den typen av känslor.

Om två saker betyder lika mycket för en person så vill man helst avstå att välja mellan dessa. Tyvärr är inte detta alltid möjligt. Ofta är man tvungen att välja och då kan man bara hoppas på att det man väljer är det bästa alternativet.



Boken handlar om en prästfamilj som oturligt nog blir mördade av främlingar i staden. En av familjemedlemmarna kan undfly och får bosätta sig hos en bekant till familjen. Prästfamiljen återuppstår och utser flickan, som kunde undfly, att ge de hämnd på de skyldiga. Flickan, Elsalill, hittar de skyldiga, men problemet är att hon blivit förälskad i en av förövarna. Elsalill blir nu tvungen att välja vad som är viktigast för henne.



Budskapen skildras bra och sorgligt på samma gång. Att bli kär i en person som är mördare beskrivs som en svår upplevelse. Man blir tvungen att välja om man ska acceptera och fortsätta älska personen eller om man ska tänka på vad som skett i det förflutna.



Selma får fram den rätta känslan hos läsaren , som gör att man dras med in i alla beslut som sker, sörjer när huvudpersonens känslor blir för starka till en man som hon egentligen inte ”får” älska.

Allt är inte detaljerat beskrivet, men det är lite av tjusningen med boken. Det är tillåtet att få fantisera iväg i tanken själv.

Det övernaturliga har en stor del av boken och det märks tydligt genom att prästfamiljen återkommer efter döden för att kunna få hämnd. ”Herr Arnes penningar” går ut på att man har någon slags tro på det övernaturliga, om man inte har det kan boken uppfattas som patetisk.



Kärleken mellan huvudpersonerna växer sig stark, trots att den inte är tillåten från ena hållet. Det händer ofta att vi inte kan råda över våra känslor, detta är ett bra exempel på det. Trots att vi får veta hemska saker om våra älskade så finns känslorna fortfarande kvar. I många...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Herr Arnes penningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-09]   Herr Arnes penningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=255 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×