Ekologisk och närproducerad mat - en studie om Hem- och konsumentkunskaplärares inställningar och vanor

2300 visningar
uppladdat: 2008-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning Miljödebatten har under de under de senaste åren intensifierats. Hem- och konsumentkunskap fokuserar på skeendet i hushållet och dess samspel med samhälle och natur. Lärarna i hem- och konsumentkunskap har som uppgift att undervisa om hur detta samspel fungerar och vad det kan ge för konsekvenser för miljön. Syfte Syfte är att ta reda på om lärares personliga värderingar angående ekologiska och närproducerade livsmedel speglar av sig på undervisningen. - Gör läraren samma val, rörande ekologiska och närproducerade livsmedel, i skola och hemmiljö? - Påverkas undervisningen av lärarens privata värderingar rörande ekologiska och närproducerade livsmedel. Metod Fyra hem- och konsumentkunskapslärare har intervjuats, därefter har har detta resultat transkriberats, sammanfattats och tolkats. Material Arbetets grund baseras på läroplanen för det det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) och kursplanen för Hem- och konsumentkunskap. Utöver detta har för ämnet relevant litteratur använts. Resultat Bland de intervjuade lärarna var användandet av ekologisk och närproducerad mat ovanlig. Lärarna agerade på liknande sätt både i det privata och i rollen som lärare. Lärarna ställer sig positiva till produkterna, men nämner ekonomin som orsak till att de inte används under lektionerna. Privat spelar inte ekonomin någon roll, men i de flesta fall används ändå inte ekologisk och närproducerad mat. Detta agerande kan signalera dubbla budskap till eleverna, som kan få svårt att ta till sig kunskaperna, detta eftersom den ekologiska och närproducerade maten mest berörs teoretiskt istället för att användas, och på så sätt ge kunskap i handling. Betydelse för läraryrket Vår förhoppning är att lärare i hem- och konsumentkunskap genom att läsa detta arbete ska kunna bli inspirerade att förändra sina attityder och vanor kring inköp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ekologisk och närproducerad mat - en studie om Hem- och konsumentkunskaplärares inställningar och vanor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-01]   Ekologisk och närproducerad mat - en studie om Hem- och konsumentkunskaplärares inställningar och vanor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=25549 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×