Kylkedjan för livsmedel - en kartläggning av den svenska distributionen med fokus på temperaturbrister

1779 visningar
uppladdat: 2002-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Projektets syfte är att kartlägga den kylda livsmedelsdistributionen från producent fram till butik och belysa framförallt de temperaturrelaterade brister som den är behäftad med. Kylda livsmedel är beroende av att vistas i och hålla rätt temperatur. Detta för att önskad så stor del som möjligt av livsmedelskvaliteten ska bevaras. Idag finns inga undersökningar som innefattar alla led i kylkedjan och som lyfter fram vilka temperaturbrister som finns, var de finns och vilka problem de ger upphov till. Varje led tittar endast på sitt flöde och risk för suboptimering uppstår. Vår kartläggning baseras på intervjuer med utvalda aktörer i samtliga led och andra personer med erfarenheter och kunskaper inom området. Vi har även tagit del av rapporter som gjorts och artiklar som skrivits inom kylkedjeproblematik. Då vi inte har någon livsmedelsteknisk bakgrund har även tid ägnats åt att förvärva livsmedelskunskap. En stor problematik ligger i samtransporterna där man tvingas till kompromisstemperaturer för att få god fyllnadsgrad i bilarna. Temperaturkrav ställs mot transportekonomi. En låg utbildningsnivå präglar hela branschen. Erfarenhetsbaserad kunskap sätts på prov när ett nytt produktsortiment med nya hanteringskrav växer fram. Nytänkande och utbildning krävs för att komma till insikt om varför gamla mönster behöver brytas. Känsligare produkter ställer högre krav på obruten kylkedja Idag förlitar man sig på att efterföljande led sköter sig och gör de kontroller som krävs. Avsaknad av reklamationer ses som bevis på en obruten kylkedja. Ett sådant resonemang är inte hållbart i längden då temperaturkontroller inte görs i tillräckligt stor utsträckning. För lite resurser hos de offentliga kontrollorganen gör att tillsynen inte sker i den omfattning som krävs. Det gör att ansvaret till stor del ligger i branschens händer, som ofta saknar förståelse/kunskap och resurser (tid/pengar) för genomförande. En attitydförändring till ett mer proaktivt kvalitetstänkande är därför nödvändig för att säkra kylkedjan. Ingen aktör har överblick över hela kylkedjan och avsaknad av kommunikation mellan leden gör att helhetssynen går förlorad och risken för felhantering ökar. Ingen vet hur stort det totala svinnet i kylkedjan är. Det är heller ingen som vet var i kedjan orsaken till svinnet ligger. Felhantering i första ledet kan leda till svinn i sista ledet. Förutom svinnet finns även kvalitetsförsämringar som inte alltid upptäcks. Först vid allvarlig matförgiftning eller tydlig sensorisk försämring kan felhantering upptäc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kylkedjan för livsmedel - en kartläggning av den svenska distributionen med fokus på temperaturbrister

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-01]   Kylkedjan för livsmedel - en kartläggning av den svenska distributionen med fokus på temperaturbrister
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=25599 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×