Farornas Väg

6032 visningar
uppladdat: 2003-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Författare: Robert Jordan
Kategori: Fantasy
Serie: Sagan om Drakens återkomst – Bok 1 av 18 hittills utkomna

När Rand en disig morgon, går på vägen som leder till byn känner han hur en blick följer honom bakifrån. Han vänder sig hastigt om och ser en svartklädd man sittande på en häst. Blicken som möter honom när han ser den skumma mannen får blodet att frysa till is. Han vänder sig om för att ropa på sin far samtidigt som han vänder tillbaka huvudet och upptäcker att mannen är borta. Även Perrin och Mat ser mannen, men ingen i byn tror på dem. De bara skrattar och säger att de hört på för mycket spökhistorier. Det är inte det enda konstiga som händer, utan det kommer även märkligt besök till byn. En vacker kvinna tillsammans med en grym krigare för bort de tre pojkarna och två unga flickor på ett äventyr det aldrig ens drömt om.

Berg, skog, vatten, allt finns med i den här boken. Författaren är fantasirik och förklarar miljöerna på ett sätt som gör att man får en inblick på hur det ser ut, men ända inte märker att man läst det. Han förklarar städerna på ett underbart, gränsen till övernaturligt sätt. Han har sin egen syn på hur en stad från ”fantasytiden” ska se ut. Medeltidaktig, men ända magisk.

Den sociala miljön är inte någonting man tänker på i den här boken. De beter sig som det vi skulle kalla normalt beteende. De berättar hemligheter för varandra, de kan skämta med varandra och beter sig precis som om de skulle levt i nutiden. Hittills har jag aldrig läst en bok där författaren använder sig av stereotyper, och inte heller i den här boken fick jag uppleva något sådant. Jordan har skrivit sin text helt utan att vilja påverka oss på något sätt, varken politiskt eller moraliskt.

I ett ganska tidigt skede i boken märker man vem huvudpersonen är, även fast man får följa de andra mycket mera så känner man på sig vem det egentligen handlar om. Rand är huvudpersonen. Under denna boks långa resa förändras han ingenting, men om du läser de följande böckerna, som jag har gjort, så kommer du att märka stor skillnad på hans personlighet.

Män och kvinnor verkar ha samma relationer som de flesta har idag, de visar respekt inför varandra och författaren visar inga tecken på man- eller kvinnodominans i boken. Relationerna mellan vuxen och barn kan jag inte beskriva eftersom inga barn nämns något vidare tydligt.

Robert Jordan föddes 1948 i North Carolina och heter egentligen James Oliver Rigney, Jr. Han började sin författarkarriär på sextiotalet med sju böcker om Conan och startade inte med sagan om Drakens återkomst förrän 1977. Jordan har ett underbart sätt att skriva på som gör att texten bara flyter fram. Hans böcker är fantasifulla och skulle kunna få vem som helst att börja läsa.
Det här är den absolut bästa bok jag någonsin läst. Alla fantasyböcker jag läst innan är som kopierade av fantasyböckernas grundare Tolkens kända verk Härskarringen, men den här är sin egen version av fantasyn och överträffar Sagan om ringen. Allting var som sagt bra i den här boken, men nånting som är speciellt bra är hur han...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Farornas Väg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-17]   Farornas Väg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2562 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×