Pojken som kallades Det

12 röster
25273 visningar
uppladdat: 2003-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Titeln: ‘Pojken som kallades det
Författare: Dave Pelzer
Förlag: Forum
Genre: Självbiografi
Utgiven: 2001 Dave Pelzer

Dave Pelzer blev misshandlad i 8 år av sin mor innan han blev omhändertagen av polismyndigheterna. Han blir förflyttad till ett antal barnhem. Men han kämpade och med mod lyckades han skapa sig ett tryggt meningsfullt liv. Nu vill han hjälpa andra människor i svåra situationer och har dessutom fått en egen son, som han älskar med hela sitt hjärta.

Dave ville bara bli älskad men han var inte ens värd att tittas på tyckte hans mor. En mor ska vara den som älskar honom mest i hela världen och visa hur man skall vara en god människa.
Hans psykiskt sjuka mor hade misshandlat honom ända sen han var fyra år gammal. Han misshandlades, svalt och förnedrades, han hade inte ens något namn – han blev pojken, som kallades Det’.

‘Pojken som kallades Det’ är en självbiografi, en genre som jag tycker är mycket intressant. Att få läsa om människors självupplevda liv och öden, tycker jag ger mig mer som person än fiktiv, påhittad skönlitteratur. Även om skönlitteratur också kan vara väldigt bra.
Dave skriver hela boken i jag form vilket inte är så konstigt eftersom det handlar om honom själv. Boken börjar i slutet när han blir räddad. Sedan skriver han om några år innan misshandlandet börjar och avslutar mitt i. Det var lite klurigt i början att förstå var i handlingen man var men sen vande man sig. Jag förstår inte varför man inte bara skriver berättelsen rakt igenom.

En annan självbiografi som jag tycker mycket om är Anne Franks dagbok. Den tysk- judiska flickan Anne Frank och hennes familj var tvungen att fly under jorden, till ett annex, när Hitler kom till makten. Anne och hennes familj var gömda i ca två år innan de blev avslöjade. Anne Frank och hennes övriga familj dödades förutom hennes far, som senare gjorde så att Annes dagbok blev publicerad.
Båda böckerna är riktigt hemska, jag kan inte fatta hur svårt dom båda verkligen hade. Det är inte mänskligt att behandlas så som dom behandlats.
Jag tror att ett utav alla budskap i båda böckerna är att man ska kämpa, Dave kämpade igenom sin tid med sin sjuka mor och han klarade sig igenom det. Anne kämpade, men man kan tycka att det var förgäves, eftersom hon dog, men om hon inte hade kämpat vad hade hennes liv varit värt då och vems bok hade vi då fått läsa?

Det är svårt att veta om Dave har något mer budskap än att berätta sin historia. Det jag tror har påverkat honom när han skrev är alla hans hemska upplevelser och jag tror att han skrev boken för att sätta punkt och avsluta den delen av sitt liv.
Jag tror en del författare som skriver självbiografier överdriver lite, försöker göra det lite mer spännande kanske eller göra sig till hjälte. Jag är övertygad om att Dave verkligen hade det svårt och kände så som han skrev i boken.

Daves mor får Dave att känna sig oönskad och oälskad, till och med hans bröder ser ner på honom, som om han inte var värd något. Det känner jag igen från en annan berättelse, ”Den fula ankungen”. Den fula ankungen handlar om en svanunge vars ägg har hamnat i ett ankbo. När svanen kläcks blir den mobbad, utfrusen och nerhackad, precis som Dave. När svanen blir vuxen blir han en vacker ståtlig svan. Där gällde det också att kämpa för att orka vidare i livet.

Jag kan jämföra mig och många andra med Dave, han var som sagt utfryst och han blev orättvist behandlad, men han klarade sig igenom det.
När jag var liten var jag rätt blyg och knubbig. Jag tycker att blyga barn inte får lika mycket uppmärksamhet som högljudda barn därför blev jag utfryst och ensam. Jag bad till gud att en dag skulle jag bli som en svan, vacker och omtyckt och jag tycker att jag har lyckats på ett ungefär.

När vi ändå är igång att förknippa, så kan ’Pojken som kallades Det’ förknippas med alla dessa såpoperor som finns idag. Typiskt amerikanska såpan ”Jenny Jones”, hon brukar ha program som kallas ”I was nothing before but look what I am now”, som oftast handlar om ”förut mobbade” människor, som har blivit vackra och populära. I samma kategori kunde ju lika gärna Dave vara med.

‘Pojken som kallades Det’ har tre uppföljare, ‘Pojken som inte fanns, ‘Pojken som överlevde och en till som kommer ut i slutet av januari. Böckerna är en fortsättning på Daves liv och i dem berättas mer om vad som händer efter att han omhändertogs. Som inte berättas om så mycket i första boke...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pojken som kallades Det

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-23

    mvg ?

  • Inactive member 2008-06-01

    lr hur

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-28]   Pojken som kallades Det
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2595 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×