Smakskolan som lärandemodell - en utvärdering av pedagogers upplevelser av sapere-metoden

1920 visningar
uppladdat: 2008-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I det här arbetet har GastroNovums projekt Smakskolan som bygger på sapere-metoden utvärderats. Projektet sträckte sig över två terminer där två klasser på en skola i Hässleholms kommun deltog. Projektet startade när eleverna gick vårterminen i skolår ett och avslutades när de gick höstterminen i skolår två. Ordet sapere betyder att smaka och att kunna. Att hitta rätt ord för att beskriva hur något smakar, luktar eller känns är inte lätt, det är bland annat detta som sapere-metoden handlar om och vill lära ut. Metoden utvecklades av fransmannen Jacques Puisais som ville motverka den smaklikriktning som han menar har infunnit sig i västvärlden idag. Syftet med studien var att undersöka om Smakskolan är användbar som pedagogisk och didaktisk lärandemodell enligt tidigare forskning och enligt lärare och pedagoger, och om elevernas inställning till skolmåltiden, respektive intresse för mat och matvanor har förändrats efter deltagandet i Smakskolan. I syftet rymdes även att undersöka om det är möjligt att integrera Smakskolan med undervisningen i andra ämnen än hem- och konsumentkunskap, samt om Smakskolan har haft någon betydelse för elevernas förmåga att uttrycka sig verbalt och skriftligt. I projektet deltog fyra pedagoger där kvalitativa intervjuer ligger till grund för utvärderingen. Resultatet visade att både de deltagande pedagogerna och eleverna ansågs ha utvecklats mycket under den period då Smakskolan har pågått. Elevernas intresse för mat och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Smakskolan som lärandemodell - en utvärdering av pedagogers upplevelser av sapere-metoden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-01]   Smakskolan som lärandemodell - en utvärdering av pedagogers upplevelser av sapere-metoden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=26046 [2024-05-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×