Goth Subkulturen

4 röster
32546 visningar
uppladdat: 2004-01-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Kläder har alltid varit en viktig del av vår kultur.
Genom århundrade har kläderna visat vilken stam vi tillhörde, vilken status vi hade och vilken samhällsgrupp vi tillhörde. Våra kläder har alltid varit kännetecknande för vår identitet. Kläder har också spelat en betydande del i religösa sammanhang.

Förr i tiden var det förbjudet att klä sig över sitt stånd, men numera har vi rätt att klä oss som vi vill. Detta har lett till många debatter. 50-talet med sina raggare, 60-talet med sina hippies, rocken på 70-talet, 80-talets punkare, hårdrockare, glamrockare och gother och till sist 90-talets hip-hoppare. Alla dessa subkulturer har haft utmärkande och tidvis chockerande kläder som skrämt slag på de dåvarande vuxna generationerna. Den subkultur jag tänkte koncentrera mig på är 80-talets gother. En subkultur som bitit sig fast ända in i våra dagar och som verkar vara här för att stanna.


Goth historia

I början på 1800- talet trädde en ny artistisk rörelse fram – romantiken.
Romantiken hade sitt focus på teman som gott och ont, sensualitet och ibland även döden. Ur denna rörelse trädde även en annan liten rörelse fram, personifierad av författare som Byron och Shelley, som var upptrappande morbid och dekadent. Det är denna morbida stil som kom att kallas goth. Tyvärr fick gotherna inte vara i fred så länge. I takt med den Viktorianska erans utbredning förtrycktes de sensuella gotherna. Och under de två världskrigen hade folk tillräckligt med död och förtvivlan så det räckte och blev över.


Goth rörelsen vaknar

Goth subkulturens ursprung dateras till 1979, då gruppen Bauhaus släppte en låt vid namn ”Bela Lugosi´s dead”.
De banden som räknas tillhöra den första generationen goth är band som The Damned, Bauhaus och Siouxsie & The Banshees, även fast de banden ansåg sig själva att tillhöra punken på den tiden. Men nu är ju också Gothen en vidareutveckling utav punken. Det var inte förens långt senare de banden erkände sig själva som goth.
I mitten av 80-talet kom de första banden som av egen vilja titulerade sig som gother. Bland dessa finner vi band som Rosetta Stone och London after midnight.


Kläderna

Den kvinnliga goth stilen anses komma från Siouxsie & the Banshees sångerska Siouxsie Sue. Hennes utseende bestod utav svart ruffsigt hår, svart smink och svarta kläder.
Skaparen av den manliga goth stilen var förmodligen Bauhaus sångare Pete Murphy. Han skapade en androgyn figur med manliga drag och smink.

Kvinnornas kläder idag: Korsetter, tyllkjolar, långa klänningar med 1700-tals inspiration, lack, läder, spets, sammet och höga platåstövlar. Till detta en lång svart kappa.
Männens kläder idag: Svarta byxor i jeans, lack eller läder, Tighta svarta tröjor, ibland genomskinliga, kråsskjortor, kängor och en svart rock. Även mån kan ses i kjol.

Många gother bär svarta kläder av den enkla anledningen att det ser bra ut och passar till allt. Men många bär det också som en protest mot omvärldens mode-ideal. Repliker som ”du ser död ut” uppfattas i många fall som en komplimang.
Nu är det inte så att gother enbart klär sig i svart. Andra populära färger (som bärs ihop med svart) är rött, lila och vitt. De färgerna ger bra konstraster. Ihop med kläderna ses ofta halsband med glittrande stenar och ringar i mängder. Guld är inte populärt, det passar illa med den bleka huden som gotherna är så rädda om.

Hur är gothen och vilka är intressena?

Gotherna har ofta en morbid och sarkastisk humor och de dras mot det mörka och mystiska. Många av dem är även väldigt romantiskt lagda. De älskar att läsa tjocka böcker och se på film.

Några populära författare är:
•Edgar Allan Poe
•Lord Byron
•Charles Baudelaire
•Dante
•Neil Gaiman

Författaren Neil Gaiman, har en stark lysande stjärna på goth himlen. Med sin tecknade album serie ”The Sandman” har han blivit omåttligt populär. Däri möter vi de sju syskonen: Death, Dream, Destiny, Desire, Despair, Delerium och Destruction. Den äldsta av syskonen, Death har ett utseende som goth kvinnor gärna kompierar.

En annan populär goth icon är seriefiguren Nemi, som dök upp för första gången i serietidningen Larsson 1997. Sedan ett år tillbaka har hon en egen serie som ges ut sex gånger om året av Full Stom Media AB. Serien är från början skriven på norska och är skapad av en kvinna vid namn Lise Myhre.


Några populära filmer är:

•Beetlejuice 1988
•Edward Scissorhands 1990
•A Nightmare Before Christmas 1993
•Sleepy Hollow 1999

Andra filmer går naturligtvis också bra, tillexempel gamla skräckfilmer, Zombiefilmer och romantiska kostymfilmer.


Musiken

Så vad lyssnar nu en goth på?
Det pågår ständiga diskussioner om vad som är och inte är goth.

Några säkra kort är:

•London after Midnight
•Bauhaus
•The Mission
•Fields of the Nephilim
•Sisters of Mercy

Gruppen Marilyn Manson ses ofta som goth, men så är inte fallet. Han flirtar dock en hel del med subkulturen och har kallats goth kung på senaste tiden av media, men den kategori h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Goth Subkulturen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-06

    Sen när blev Tim Burtons film

  • Inactive member 2008-06-25

    bra :D jag e en såkallad gothare och den här texten är mycket bra nästan alla gothare blir kallade emo-jävel eller nått

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-16]   Goth Subkulturen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2637 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×