Bilbo - en hobbits äventyr

1 röster
6832 visningar
uppladdat: 2004-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: J.R.R. Tolkien. (1892—1973) var över 70år när han blev världsberömd – i vissa kretsar kultförklarad – genom trilogin Härskarringen. Hans riktiga namn är John Ronald Reuel Tolkien. Illustrator: John Howe.

Det startar med att Bilbo ger sig i väg med 13 dvärgar och trollkarlen Gandalf.
Det första dom möter på vägen är några Troll. Men solen kom fram och efter som troll blir förstenade av ljus så blev dom ju förstenade. Och en viktig sak i berättelsen är att Bilbo är en tjuv. Han kallades tjuven Bilbo. Han mötte även vargar. Men han fick hjälp av fåglar. Sen så mötte dom en masa vättar. Senare i slutet så mötte dom till slut Smauge. Smauge är en drake som vaktar ett rum fult med guld, diamanter, skatter, pärlor juveler ädelstenar.Hösten 1949 var Härskarringen till sist färdig, efter månader av ändringar och omarbetningar. Själva skrivprocessen hade tagit tolv år. Tolkien tyckte ändå inte att resultatet var perfekt, och han sa till Stanley Unwin>>Den är skriven av mitt hjärteblod, sådant det nu är, tunt eller tjockt, och jag kan inte annat.>> Det skulle emellertid dröja ytterliga några år innan boken kom ut, bland annat på grund av oenighet med förlaget. I sitt ofullbordade manuskript Silmarillion fördjupade Tolkiens Midgårds fornhistoria och mytologi. Han ville ge ut både Silmarillion och Härskarringen, men förlaget tvekade och han fick till sist överge detta krav.
För Tolkien var Härskarringen en sammanhängande berättelse, men förlaget ville ge ut boken i tre delar. Sommaren 1854 publicerades den första delen, Sagan om ringen, i en upplaga
3500 exemplar. I november samma år var det tid för uppföljaren Sagan om de två tornen och i oktober 1955 kom den avslutande Sagan om konungens återkomst. Den första svenska upplagan kom 1959 i Åke Ohlmarks översättning. I Bilbo kommer huvudpersonen i bisittning av en magiskring, som har den egenskapen att den gör sin bärare osynlig. Tolkien var ännu inte klar över att ringen skulle spela en avgörande roll, men han antecknade en idé: >> Tag ringens återbördande till motiv.>> Berättelsen började ta form och fick snart ett mörkare och mer storslagen stämning än de godmodiga atmosfären i Bilbo. Tolkien betraktade Bilbo som ett sidospår, en bok skriven för nöjets skull utan några stora anspråk. I den nya berättelsen kunde han förena de spännande äventyren med det för honom centrala och djupa allvarliga arbetet med att utveckla sin mytologi. När han nästa gång rapporterade till förläggaren Stanley Unwin hade berättelse fått ett namn: The Lord of the Rings-Härskarringen.
Vid ungefär samma tidpunkt skrev Chamberlain under Münchenavtalet med Hitler. Likt många andra var Tolkien mindre orolig angående Tyskland avsikter än Sovjetunionens. Han kände >>motvilja mot att befinna sig på n...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bilbo - en hobbits äventyr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-23]   Bilbo - en hobbits äventyr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2642 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×