Kalkyleringsmodell för val av förpackningsställe vid Volvo Personvagnar AB i Göteborg

1965 visningar
uppladdat: 2006-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Denna rapport beskriver ett examensarbete utfört på Volvo Personvagnar i Göteborg. Examensarbetet är avslutningen på civilingenjörsprogrammet i Industriell Ekonomi vid Luleå tekniska universitet. Volvo Cars Customer Service, hädanefter refererat till VCCS, är en enhet inom Volvo Personvagnar. VCCS ansvarar för eftermarknaden, med distribution av reservdelar och tillbehör. Varje artikel som levereras från VCCS ska vara förpackad i Volvos originalemballage enligt en given förpackningsinstruktion. Artiklarna kan antingen förpackas direkt hos leverantören eller hos SVS, en intern förpackningsenhet på VCC. Beslutet om val av förpackningsställe ska inköpare fatta på kommersiella grunder i samband med första inköp av en artikel. I dagsläget innebär detta att inköparen ska fatta använda sig av en befintlig kalkyleringsmodell som beskriver kostnaden för förpackning hos SVS. Syftet med examensarbetet är att utveckla en kalkyleringsmodell som kan redovisa kostnaden för förpackning hos SVS baserat på totala logistikkostnader. Denna kalkyleringsmodell kan sedan inköpare använda sig av för jämförelse med leverantörens pris för förpackning. Syftet för arbetet omfattar även att kartlägga VCC:s verksamhet kring den befintliga kalkyleringsmodellen. Projektet ska också undersöka hur andra företag arbetar med liknande problem. Förutom en litteraturstudie i förpackningslogistik har en nulägesanalys genomförts på VCC där verksamheten kring förpackning undersökts. En enkätundersökning har även utförts med syftet att kartlägga hur inköp använder sig av den befintliga kalkylmodellen i verkligheten. Utöver dessa tillvägagångssätt har även en pilotstudie av 12 artiklar genomförts. Resultatet av enkätundersökningen indikerade på att de flesta inköpare inte använder sig av den befintliga kalkyleringsmodellen. Benchmarkingstudien resulterade i kontakt med tre företag, Volvo Parts, Ford Motor Company samt Saab Automobile. Intervjuer med personer på dessa företag visade att Volvo Parts och Saab inte har något verktyg för att beräkna kostnader i samband med utvärdering av olika förpackningsalternativ medan Ford har tagit fram en kalkyleringsmodell för just detta. Projektet har resulterat i en kalkyleringsmodell byggd i ett webgränssnitt med Visual Basic språk kopplad till en Accessdatabas. Kalkyleringsmodellen tar hänsyn till de totala logistikkostnader som författarna kunnat identifiera:
  • Transportkostnad
  • Ledtidskostnad
  • Emballagekostnad
  • Förpackningskostnad
Den kalkyleringsmodell som tagits fram kan bara ge en generell bild av hur kostnader kan komma att utfalla. Kalkyleringsmodellen ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalkyleringsmodell för val av förpackningsställe vid Volvo Personvagnar AB i Göteborg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-01]   Kalkyleringsmodell för val av förpackningsställe vid Volvo Personvagnar AB i Göteborg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=26601 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×