Cortés

5 röster
12066 visningar
uppladdat: 2004-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
År 1485 i den lilla spanska staden Medellin föddes en pojke. Han fick namnet Hernan Cortés. Då kunde ingen ana att Hernan en dag skulle bli känd som en av världens största upptäckare. Staden där Cortés växte upp ligger i området Extremadura som alltid varit fattigt och har ett hårt klimat. När Cortés gått ur skolan skickade hans föräldrar iväg honom för att studera vid universitetet i Salamanca. Där han stannade i några år.

När han fyllt 19 år hade han hunnit tröttna på fattigdomen och eländet i Extremadura. Cortés hoppades att han skulle finna lycka och rikedom i Västindien, som han hört att många andra gjort. 1504 anlände han till en liten ö i Västindien, där han stannade i några år innan hans överordnare Velásques beordrade honom att inta Cuba. Erövringen lyckades och Cortés bosatte sej på ön där han blev jordägare och vald till borgmästare två gånger.

Men Cortés var inte nöjd än. Även om han hade det bra var han säker på att han kunde få det ännu bättre. 1519 utsåg Diego de Velásques Cortés som ledare för expetitionen som ska erövra Mexico. Velásques ville egentligen själv ha erövrat Mexico men han hade inte tillräckligt med makt för att utse sej själv till den positionen. Både Cortés och Velásques ville bli guvernörer över Mexico. Cortés hade en plan, den gick ut på att han själv skulle bli mer framgångsrik än sin överordnare genom att skriva direkt till kungen om alla skatter och rikedomar man funnit. Men det väcktes misstankar hos Velásques och han var på väg att lägga ner hela expeditionen. Men innan han hunnit fatta beslut gav sej Cortés iväg från Cuba. På grund av det hade Cortés inte mycket proviant med sej och fick stanna många gånger för att fylla på förråden.
I en av hamnarna mötte han Griljava, som även han blivit utsänd av Velásques. Nu var han på väg hem efter framgångsrika byten med indianerna. Cortés lyckades övertala flera Griljavas män att följa med honom. Så seglade de vidare mot Tabascofloden. Men när de steg iland blev de inte lika vänligt emottagna som Griljava och hans män blivit. Indianerna vid tabasco hade kallats fega och ängsliga när de tagit emot Griljava och hans män vänligt och skänkt gåvor till dem. Så den här gången utlöstes en strid mellan indianerna och spanjorerna. Spanjorerna segrade, mycket tack vare att deras hästar och kanoner gjorde starkt intryck på indianerna som aldrig sett sådant förut. Indianerna lämnade över fredsgåvor som; guldföremål, mat och tjocka påfågelsmantlar. De gav också spanjorerna 20 kvinnor, varav en av dom var hövdingens dotter. Kvinnorna var den mest uppskattade gåvan.

Dagen efter striden döptes de och fördelades bland kaptenerna. Cortés själv tog hövdingadottern som efter dopet fått namnet donna Marina. Spanjorerna hade stor användning av henne eftersom hon kunde prata både aztekiska och maya, och hon lärde sej snabbt spanska.
Cortés och hans skepp seglade vidare. Men ombord stod inte allt rätt till. Många av dem som hade följt med expeditionen var Velásques män. De gillade inte att Cortés hade seglat iväg utan lov…

Cortés steg iland på det Amerikanska fastlandet. På platsen där det så småningom växte upp en stad, Vera Cruz. Nu tänkte Velásques män sätta sin plan i verket, de skulle stjäla ett av fartygen och segla tillbaka till Cuba. Men Cortés upptäckte det hela och stoppade dem. Han sänkte alla elva fartygen så att ingen skulle kunna göra myteri igen.
Cortés stannade i Vera Cruz i fyra månader och undersökte omgivningarna kring staden. I indianbyarna hörde han det ryktas om ett mäktigt indianfolk som bodde bakom de höga bergen. Ett folk som levde på hög kulturell nivå. I den övriga världen byttes idéer folk emellan medan aztekerna byggde upp sin egen civilisation utan idéer från främmande länder. De hade ett eget skriftspråk eget räknesystem och enorma skatter. Detta folk ville Cortés gärna besöka. Aztekernas härskare, Montesuma, visste att främlingar hade kommit till hans land. Han sände ut både spioner och sändebud. Spanjorerna fick dyrbara gåvor, bland annat guldföremål. Avsikten med gåvorna var att få Cortés och hans män nöjda och vända om. Men guldet hade motsatt verkan, Cortés ville gärna hitta ännu mer.
Anledningen till att de ville att spanjorerna skulle vända hem var en gammal gudasaga som handlade om guden Quetzalcoatl. Guden hade, enligt aztekerna, med andra gudar kommit över havet österifrån. De hade ljus hud och skägg. Gudarna hade härskat över aztekerna en tid. Men folket fördrev dem, och när Quetzalcoatl gav sej av, lovade han att han skulle komma tillbaka och straffa dem. Alla i Mexico trodde på denna tradition. När spanjorerna kom trodde indianerna att gudarna hade återvänt och domedagen hade kommit.

Spionerna skrev rapporter om stenkulor som gnistrade av eldflammor och mullrade likt åska (kanoner), tama vargar (hundar) och gudomliga hjortar (hästar). Detta gav stort intryck på Montezuma. Han vågade inte sätta sej upp mot gudarna, som han trodde de var. Cortés fick också veta att stammarna kring aztekriket ogillade aztekerna. När aztekerna lagt de mindre stammarna under sej tvingades de att regelbundet skicka stora skattesummor och människor till deras rike. När människorna kommit till Tenochtitlán, som aztekernas stad hette, leddes de in i tempel där de skars upp levande och deras hjärtan slets ut och offrades till solguden Tonatiuh. Cortés kom underfund med hur oeniga stammarna var, det skulle han senare utnyttja. Indianerna från kusten ville gärna befrias från aztekerna och anslöt sej till Cortés. Han fick höra talas om staden Tlaxcala som ännu inte erövrats av aztekerna. Och han fick veta att där rådde hat motindianfolket.

1519 gav sej Cortés, hans män och indianerna iväg mot Tlaxcala. När de efter en hård vandring äntligen kom fram blev det strid. Spanjorerna visade att de kunde slåss och segrade. Efter slaget låg tusentals döda indianer på marken.
Indianerna gick med på att sända med soldater. De vågade inte säga emot de mäktiga spanjorerna. Så marscherade de vidare mot Tenochtitlán, de tog vägen genom staden Cholula, där de välkomnades och blev vänligt bemötta. Men plötsligt när alla invånarna stod där på torget öppnade spanjorerna eld. Efter en kort tid låg ännu en gång tusentals indianer döda på torget. Cortés påstod att det ordnats ett bakhåll i staden. Det är ett av exemplen på spanjorernas grymhet och hänsynslöshet. Efter striden mötte Cortés inget motstånd när de fortsatte sin marsch mot Mexicos huvudstad. När Montezuma fick höra vad som hänt växte hans oro.
Cortés tog vägen över Örnpasset och ner genom dalen, där mötte de en fantastisk syn, Tenochtitlán låg framför dem. Staden som av spanjorerna jämfördes med drömland i sagor. Stadsportarna öppnades för Cortés och han togs emot med öppna armar. Han fick en mängd guldhalsband och ädelstenar av Montezuma som välkomnade honom som den gud han troddes vara.


Mexicos Erövring
Spanjorerna fick bo i ett eget palats i Tenochtitlán där de blev uppassade av indianer. En dag övertalade Cortés Montezuma att följa med till spanjorernas förläggning. Han sa till sina livvakter att han följde med av fri vilja. Från och med den dagen var han fångad hos spanjorerna, därifrån styrde han riket under ständig bevakning. Hans budbärare frågade om han ville bli fritagen från spanjorerna, men Montezuma svarade att han var där frivilligt och att de inte skulle anfalla. Spanjorerna gav order om att stadens alla dyrbarheter skulle samlas in. Guldföremål, ädelstenar, smycken och dräkter samlades i stora högar. Allt guld sorterades bort och smältes till tackor och de tog de största ädelstenarna resten av föremålen brändes upp. Många av indianerna var inte så säkra på att spanjorerna verkligen var gudar utan att de var människor som kommit för att plundra och förstöra deras civilisation.
På våren 1520 landsteg ännu en spansk expedition på Mexicos kust, men de kom inte för att hjälpa spanjorerna utan för att tillfånga ta och föra honom tillbaka till Cuba, till Velásques. Där han skulle få sitt straff. Expeditionen leddes av Panfilo de Narvaez. Montezuma skickade ut sina spioner och de kom tillbaka med intressant information. Cortés och spanjorerna var inga gudar, de var plundrare. Cortés visste också om att Narvaez hade anlänt och gav sej av mot kusten med 250 man. Cortés anföll Narvaez under natten och vann en fullkomlig seger över en förvånad Narvaez.
Under Cortés uppgörelse med Narvaez hade spanjorerna i Tenochtitlán anfallit aztekerna och dödat ca 600 av dem. Aztekerna var rasande och så fort Cortés och hans män kommit in i staden anfölls de. Cortés lät Montezuma gå upp på taket på palatset och försöka tala med sitt folk, men de ville inte lyssna. En sten flög genom luften och träffade Montezuma i huvudet. Han föll ner död. Spanjorerna slogs och det blev en våldsam strid, de dödade alla de såg och satte husen i brand. Spanjorerna försökte slå sej ut ur staden och till slut lyckades de. De hade inte lyckats ta staden i besittning än, men Cortés hade bestämt sej Tenochtitlán skulle intas till varje pris. Cortés skar av stadens försörjning av vatten och mat. 1521 efter en lång belägring tog sej Cortés och hans män in i staden ännu en gång. Men nu orkade inte de svältande invånarna hålla dem tillbaka. Cortés hade äntligen intagit aztekriket. Det som skulle bli det nya Spanien.

Avslutning
Nu låg även Mexico i Spa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cortés

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-21

    grymt! tack för informationen.

  • Inactive member 2005-01-20

    Det var verkligen jättebra! Ja

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-24]   Cortés
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2661 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×