Korpen flyger

9 röster
21134 visningar
uppladdat: 2004-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmen är en typisk isländsk släktsaga som innehåller de två huvudämnena ära och blodshämnd. Så som de andra isländska berättelserna så karaktäriserar sig personerna efter sina handlingar, deras sätt att tala och vad andra säger. Verklighetskänslan förstärks sedan med hjälp av miljön, kläderna och skådespelarna.

Miljöerna känns verkliga och trovärdiga och ger ett starkt intryck av att filmen är mer som en dokumentär än en film. Detta har även mycket med ljussättningen att göra, som till största del är väldigt ljus förutom när omgivningen kräver att den skall mörkna. Men även då går den steget för långt, vilket slutar med att man knappt kan urskilja vad som händer på grund av att allt är svart. Tillsammans ger dessa två åskådaren ett intryck av att detta är en låg budget film, även kallad ”B-rulle”.
Skådespelarna och inlevelsen förstärks med passande kläder, kroppshår och vapen. Karaktärerna är skapta att vara kärva, behärskade av naturen och fåordiga. De är stolta, håller hårt på ära och tror blint på ödet och deras gudar. Personernas inre egenskaper beskrivs aldrig utan det hela är upplagt rätt ytligt. Skådespelarnas prestationer däremot kan diskuteras, då de inte agerar mycket bättre än vad man idag ser i svenska såpoperor.

Filmen handlar om en irländsk familj på två barn som är ute i skogen och roar sig då de anfalls av några isländska män. Föräldrarna mördas, flickan tas tillfångna och pojken, som är huvudrolls innehavare och går under namnet Gest, skall avrättas men släpps iväg i smyg av en av männen. Pojkens mening med livet blir i denna stund att hämnas sina föräldrars död och rädda sin syster. Efter flera år stiger han iland på Island, redo att hämnas och hela filmen rullar vidare som ett utdraget långt blodbad.
Filmens handling kan enklast beskrivas med ett ord, blodshämnd och är lättförstådd, genomtänkt och mycket intressant. Samtidigt ger den ut ett klart budskap om att blodshämnd och ära är ett måste och att, som systerns säger ”Det mjuka segrar det hårda”.

Att denna film är gammal råder det inga tvivel om, men det är också lite av charmen. Men det är inte bara tekniken som skiljer den åt från vår tids filmer. Stridsscenerna och vapnen t.ex. ser helt annorlunda ut idag. Då var vapnen knivar, spjut, pilar eller andra otympliga föremål och striderna korta och råa. Då var det mest fokus på slakten medans man idag lägger ner mer tid på stridstekniken. Idag använder vi vanligtvis olika slags pistoler eller knytnävar. Mycket mer tid läggs ner på samspelet mellan skådespelarna och effekterna utav en strid tas ut till max. N handlar det inte om hur många man dödar utan hur man dödar dem.
Även valet av skådespelare ses det annorlunda på. De som agerar i ”Korpen flyger” är inte direkt fagra medans det idag ses som ett stort krav. Men har man inte utseendet så måste man ha det där lilla extra, ingetdera har skådespelarna i denna film. Oavsett om de uppfyller dessa krav eller inte så tycker jag att rollbesättningen är bra, om man bortser från deras agerande, för dessa skådespelare ska se rent utsagt grisiga och lite små snuskiga ut för det är den bilden vi har av dem. Deras val är rätt och det gör filmen mer trovärdig.
Musikvalet i denna film är dock rent skrattretande. Den är så opassande så man börjar fundera om det är något skämt. Det låter även som om det endast är två låtar de spelar men olika delar utav den. Här har vi alltså en stor skillnad mellan filmerna förr och nu. Idag värderas filmmusiken väldigt högt, den förstärker känslan av situationen som manusförfattaren vill uppmåla. Men det kan hända att lika mycket tid lades ner till denna film som man gör idag, men då är skillnaden den att de misslyckades stort.

Min egen åsikt om denna film är nog redan förstådd. Handlingen är bra och intressant, men stridsscenerna värdelösa. Filmmusiken är ett skämt och skådespelarnas prestationer lika så. Någon riktig spänning uppnår den aldrig även om den försöker gång på gång, men en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Korpen flyger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-28]   Korpen flyger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2669 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×