Lycka

4 röster
20364 visningar
uppladdat: 2004-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Lyckan kommer sakta med morgonens susning i sovande snår,
lyckan glider undan i lätta molnbilder över djupblå djup,
lyckan är fältet som sover i middagens glöd
eller havets ändlösa vidd under baddet av lodräta strålar,
lyckan är maktlös, hon sover och andas och vet av ingenting ... .”

Lycka är ett mycket individuellt tillstånd som beror på mycket. Är det sedlar och mynt som gör oss lyckliga? Den franske författaren Albert Camus påstår att det bara är en form av andligt snobberi som får folk att tro de kan vara lyckliga utan pengar. Vad är lycka? För att svara på frågan vad som kännetecknar lycka är omöjligt att svara på, men en sak är klart att den är relativ. En person som har arbete och familj kan bli lycklig över något som denne i andra situationer inte ens skulle ha tänkt på.
Det blir lättare att förklara och förstå vad lycka är för olika människor om man drar en parallell till Maslows behovstrappa. Människans behov är uppdelat i fem nivåer. Principen är den samma som i en vanlig trappa man måste gå upp för första trappsteget för att komma till andra. Första nivån är kroppsliga behov så som mat, dryck och sömn. På den här nivån är lycka mat för dagen, att slippa svälta helt enkelt. För att ernå lycka på den här planet är pengar resursen man måste ha. Andra nivån är trygghetsbehov vilket innefattar till exempel ett hus eller en bostad där man känner sig trygg. Även här är pengar resursen man måste ha för att kunna klättra vidare. Tredje nivån är gemenskaps- och tillgivenhetsbehov vilket är att få känna känslan av ömhet och kärlek ifrån en annan människa. Att ha en vän man kan prata med och känna tillit till. Fjärde nivån är behovet av uppskattning, känslan av att man behövs och sakerna man utför är till nytta för andra. Femte nivån är behov av självförverkligande vilket innebär att man får förverkliga sig själv och göra karriär.
Nu anser jag att pengar är nödvändigt för att vara lycklig. Som jag sa tidigare som måste man ta sig upp för första steget för att komma till andra osv. vilket innebär att pengar är ett måste. Vi kan dela in lycka i fysisklycka och psykisklycka. Fysik lycka innefattar de två första stegen och pengar är den viktigaste faktorn. Psykisklycka är de sista tre stegen mot toppen där pengar egentligen inte har den största betydelsen för att komma vidare. Visserligen måste de vara med hela tiden för att vi inte ska trilla ner igen. Men det är på de tre stegen vi här i väst världen befinner oss och för oss är bostad och mat självklart. Påståendet att pengar är lycka är här tycker många inte stämmer för lycka är något psykiskt. Men i själva verket är pengar lycka. Ställ samma fråga till människorna som svälter ibland annat Afrika så är pengar lycka, pengar betyder mat. Fysisklycka är att vara mätt och att får vara varm och trygg och detta ernås endast med pengarnas makt.
Förutsättningarna för att kunna uppleva lycka är många men framför allt förmågan att minnas. Alla levande organismer har oftast flera minnessystem. Dessa minnessystem utgör förutsättningen för att överleva. Kroppen lagrar minnena i vår minnesbank, DNA. Här samlas information från det första biologiska livet. Samspelet all lagrad information, DNA och miljön vi vistas i avgör hur texterna tolkas och som i slutändan avgör hur vi mår och om vår kropp är lycklig eller inte.
Jag anser att psykisklycka beskriver man bäst med tre ord: bättre än bäst. Det är mycket tal i media nu förtiden om hur viktigt det är men motion och rätt kost för att vi ska må bra och orka med vardagen, vilket jag är helt övertygad om att det stämmer och är vägen till lycka. Lycklig är att vara frisk och människorna i ens omgivning är friska och mår bra. Psykisklycka är ett inre välbefinnande som gör en varm och glad i hela kroppen. Kärleken tror jag har stor betydelse i den psykiskalyckan. Om vi skulle sortera lite bland vad som är viktigt och ge kärleken en större plats. Då tror jag att vi genast skulle bli mycket piggare och gladare. Vi skulle orka sköta våra uppgifter i skolan/på jobbet dubbelt så bra som innan. Jag tror att det skulle leda till mindre sjukskrivningar och bättre betyg i skolorna. Tänk om alla i hela världen fick älska vem de ville och vara lyckliga. Det finns länder i världen där man inte får älska vem man vill. Om kärleken fick råda fritt tror jag det skulle vara mindre krig på jorden och inte lika mycket bråk och konflikter.
Kärleken påverkar din kropp mer än du kan tror. Stadiet när du känner dig alldeles knäpp. Du kan varken äta eller sova utan bara är yr och lycklig då jobba hormonerna i din kropp för högvarv. Det utsöndras både det ena och det andra. Dosen endorfin ökar. Endorfiner är kroppens egen smärtstillande substans.
Den första förälskelsen kan jämföras med en amfetaminkick. Du sover mindre, du känner dig lyckligare och blir säkrare på dig själv. Kärleksruset kan precis som alla andra rus leda till missbruk, kärleksmissbruk. Det ruset du upplever i samband med den första förälskelsen gör en del män och kvinnor till kärleksmissbrukare. De blir helt enkelt beroende av kärleksruset när det tar slut skaffar de en ny partner. Orsaken till att kroppen reagerar som den gör beror förmodligen på att man ska komma igång med aveln. Det är det som kärlek handlar om i sista ändan, att föröka sig.
Kroppen orkar inte vara kär i all evighet. Att vara kär innebär en väldigt hög halt av uppiggande hormoner i kroppen vilka inte är nyttiga i längden. Efter 18 månader till två år avtar de och ersätts av andra mer stabila hormoner. Man kan kalla dem ihop-hormoner. De störs om förhållandet inte är bra, men om det är lugnt så är det de som klistrar ihop ett par.
Vem man blir kär i är inte heller en slump. Alla har en kärlekshistoria som grundläggs tidigt i livet. Vissa personer som är viktiga för en, som till exempel pappa, mamma eller en dagisfröken, har egenskaper som man sen letar efter hos möjliga partners. Man söker också efter egenskaper som kompletterar en. Om man gillar att dansa men inte har någon taktkänsla letar man kanske undermedvetet efter en dansare/dansös.
Äkta kärlek är psykisklycka på högsta nivå, det är det jag menar med bättre än bästa, riktigt lycklig psykiskt tror jag man bli när allt är jätte bra då kommer lyckoruset som en liten bonus. Lyckorus jämförs ibland med kickarna man får vid heroin injektioner men lyckan är äkta. Lycka och kärlek ligger väldigt nära varandra men samtidigt väldigt långt ifrån varandra. En förälska människa är en lycklig människa men det kan förändras väldigt snabbt. Är inte känslorna besvarade så trillar jag från toppen till botten i den psykiska lyckan på en sekund.
Lycka är individuellt och relativt. Jag kan aldrig få samma svar på vad lycka är och hur lycka upplevs.


Slutsats
Lycka är ett mycket svårt ämne att skriva om för det är så individuellt. I jämförelsen men behovstrappan och uppdelningen av lyckan tycker jag att jag har fått fram vad jag har velat ha sagt. Lycka är egentligen pengar vilket jag tyckte var helt fel att säga för ett par veckor sedan. Men det är faktiskt så att den fysikiska lyckan måste vara tillfredställd innan det handlar om psykisklycka. Den psykiska lyckan handlar inte om pengar på det sättet och det är därför ”vi med pengar” har svårt att förstå att pengar är lycka. Om det inte fanns några pengar tror jag att kriterierna för att uppnå fysisklycka hade varit helt annorlunda. Å andra sidan tror jag att den egenskapen hos människan som ger oss det undermedvetna behovet av att äga och ha makt skulle behöva elimineras om en värld utan pengar skulle fungera. Som människan fungerar idag skulle det vara omöjligt att leva i en sådan värld för om inte pengar inte funnits skulle vi med största sannolikhet ha något annat i dess ställe.
Vad som händer i kroppen vid lycka är lika individuellt som att säga vad lycka är. Lycka upplevs på olika sätt och är väldigt relativ men ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lycka

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-06]   Lycka
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2680 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×