Världens billigaste högtalare

5 röster
17069 visningar
uppladdat: 2004-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Våran uppgift var att själva tillverka en var sin högtalare, världens billigaste högtalare. Förmodligen världens lättaste också. Från började tror man att det är svårt att bygga en högtalare alldeles själv men det går rätt så enkelt. Genom att bygga en egen högtalare lär man sig hur den fungerar. Man kan då jämföra skillnaden mellan en köpt högtalare och en ”hemma-gjord”. Bilden till vänster visas en högtalare som vi oftast kan hitta i våra butiker, alltså våra ”hemma-gjorda” såg inte riktigt ut som på bilden.


Material
Material som behövdes var: två träbitar (ca 2 x 3 x 10 cm och ca 1 x 2 x 6 cm), tjockt papper, snabbtårkande lim (gärna från limpistol), 3 m isolerad koppartråd (ca 0,2 mm tjock), eltejp, liten platt magnet, sax eller kniv, två mässingspikar (ca 2 cm). lödpenna och lödtenn, högtalarkontakt och kabel (eventuellt)

Arbete
Först så tog vi fram all material som behövdes. Det första vi gjorde var att vi formade en bit papper så att den passade att limma fast på den större träbiten. Sen så linda vi fast koppartråden runt våran fingertopp och formade en spole. Sedan fäste vi spolen på pappret med remsor av eltejp. Efter det så tog vi magneten och limma fast den på den mindre träbiten så att den hamna i höjd med spolen. Därefter limma fast den lilla träbiten på den större så nära spolen som möjligt. På högtalarens fotplatta hammra vi in två mässingspikar och tog bort isoleringen från ändarna på tråden som satt i spolen. Sen efter det så löd vi fast dem på mässingspikarna. När vi var färdiga med allt detta så var det meningen att högtalaren skulle fungera. Förstärkarens högtalarutgång kopplas ihop med spikarna.

Resultat
Resultatet blev inte riktigt som vi hade förväntat oss. Att göra den gick väldigt snabbt fast att få den fungera krävdes tid. Man fick igång den när man kopplade förstärkarens högtalarutgång med spikarna. Sen så var man tvungen och vara väldigt försiktig med volymen så att man inte höjde för mycket. Då kan spolen brännas sönder.

Sammanfattning
Så vad har vi egentligen gjort? Jo, vi har försökt spara väldigt mycket pengar och tänka praktiskt genom att tillverka en egen högtalare. Som också är väldigt enkelt. Naturligtvis så funkar det inte lika bra som en profetionell högtalare men det är något man kan göra själv och kanske ha nytta av någon gång. Jag vet in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världens billigaste högtalare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-19

    för ett mvg behövs ju mer om högtalarens historia, egna reflektioner osv. detta är endast ett G. hyffsat arbete som ger lite inspiration till ett arbete jag kommer göra men kunde som sagt blivit mycket bättre!

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-06]   Världens billigaste högtalare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2691 [2023-06-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×