Konservatism/Liberalism

39 röster
78441 visningar
uppladdat: 2004-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppgiften: Vi fick i uppgist att skriva om och jämföra 2 politiska ideologier. Jag valde att jämföra Konservatism och Liberalism (Sedan fanns socialism so ett alternativ också) eftersom de verkade mest intressanta..

Konservatism

Konservatismen är en ideologi där man vill behålla det gamla och göra förändringar mycket långsamt. Den kändaste förespråkaren för konservatismen var Edmund Burke, som levde på 1700-talet. Han kallas också konservatismens fader. De som stödde denna ideologi var först och främst Adel, Präster och militärer. Alltså de som hade det bra, mycket pengar och mycket saker som de redan ägde till exempel gods, herrgårdar, kyrkor med mera. I konservatismen vill man indela folket i olika grupper, stånd, där de lägre stånden, med bland annat bönder, inte hade så mycket att säga till om. Man tycker att folket måste styras av en överhet, Precis som med kroppen att hjärnan skulle vara de rika och smarta och styra resten av kroppen. Att man måste ha några som styr för att kunna hålla ordning i samhället. Det är staten som ska styra och leda människorna. Man anser också att det man äger ska man äga själv alltså enskilt och att inget ägs ”tillsammans” av samhället.

För att genomföra dessa idéer så skulle man använda våld och censur. Alltså censurera kritiska texter som var dåliga för staten och använda våld mot dem som försöker förändra med revolution. I Frankrike var Konservatismen ganska stor innan franska revolutionen, med en kung som styrde och bönder som i stort sett inte kunde säga emot någonting. Efter revolutionen när den franska kungen och många adelsmän dödats blev de andra kungarna och adelsmännen i Europa rädda över vad som kunde och de vill bevara, konservera, det gamla samhället.

Den moderna konservatismen har förändrats ganska mycket och har en helt annan tradition än den konservatismen som bland annat Burke förespråkade. De största partierna i Sverige som är konservativa är Moderaterna. De som röstade på de konservativa partierna förr var från början officierare ämbetsmän och godsägare men om man röstar på till exempel Moderaterna idag så röstar man för ”Den enskilda människans rätt att styra sitt eget liv”. De tycker alltså inte att så mycket ska ägas eller styras av samhället utan att det ska privat.


Liberalism

Liberalismens idéer började växa fram under slutet på 1700-talet och början av 1800-tealet. Ordet Liberalism kommer från det latinska ordet liber som betyder och det passar ju ganska bar eftersom liberalerna står för just frihet. De vill ha frihet i alla former, tryckfrihet, yttrandefrihet och näringsfrihet. Man ska alltså få tycka och skriva vad man vill så länge man inte kränker någon och att man ska ha frihet att starta en ny tidning eller starta en ny industri.

Liberalismens ledargestalt var Adam Smith som levde på 1700-talet och var intresserad av ekonomi. Liberalismen har två huvudvarianter av frihet; Frihet från tvång som omfattar rätt till politisk frihet och frihet från tortyr och tvång, och valfrihet som avser att människan ska ha fri rätt att välja arbete, vart man ska bo och vad man gör på fritiden.

Liberalerna ville inte ha kvar det gamla ståndsamhället och var emot de som hade makt, kyrkan, stadsmakten och andra som hade privilegier. De tyckte att alla människor var lika värda och ville inte ha någon eller några personer som styrde utan tyckte att ”alla skulle ledas av sitt sunda förnuft”. De ville driva igenom sina idéer med fritt spridande och utan våld. De tyckte inte heller att staten och kyrkan skulle lägga sig i mer än nödvändigt i frågor, och i kyrkan var det också religiös frihet. De som röstade på Liberala partier var för det mesta affärsmän, industriägare och andra utbildade borgare.

Idag är Folkpartiet det största Liberala partiet. Deras partisymbol är blåklinten som är Sveriges symbol för liberalism. Annars har inte modern Liberalism förändrats så mycket mot den som växte fram från början av 1800-talet


Jämförelse

Liberalismen och Konservatismen är olika på många punkter men jag tänkte börja med det huvudsakliga, hur samhället ska styras. Konservatorer vill att samhället ska styras av vissa personer som ska ha mer makt än resten av folket medan liberaler tycker att alla är lika värda och att samhället inte ska styra av någon. Men de tycker båda att det man äger ska ägas själv och de vill helst inte att något ska ägas tillsammans av samhället. Annars vet jag faktiskt inte om det är så mycket som skiljer dem utan det är ju det att Liberalismen vill ha frihet på alla sätt medan Konservatismen vill ha kvar det gamla ståndsamhället som inte Liberalerna vill, de tycker ju att alla människor är lika värda som de Konservativa tydligen inte tycker.
De Konservativa tycker också att Kyrkan ska leda religionen och bestämma vilken tro man ska tro på. De liberala i sin tur tycker att man ska ha Religions frihet och alltså få tro på vilken religion man vill. De har också stor skillnad på vilket sätt de tycker att man ska driva igenom sina idéer. Liberalerna tycker att man ska gå lugnt till väga och inte använda våld, samtidigt som de konservativa tycker att man ska använda våld och censur för att tysta de som vill förändra samhället.


Analys

Om jag skulle få bestämma vilken av dessa ideologier jag skulle vilja ha i mitt samhälle så skulle det självklart vara Liber...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konservatism/Liberalism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-10-17

  fett jao du har hjälpt mej!

 • Inactive member 2006-01-06

  mannen tack underbart;!

 • Inactive member 2007-09-30

  tuuunga grejeeeeeer

 • Inactive member 2007-10-22

  jättebra skrivet!!!

 • Lars Åke 2021-01-21

  tak for jete godt tekst den veldig roli jak gila myket min stepbrotar jon gregr o min sonn darus tuca

 • Lars Åke 2021-01-21

  darus kan tranä po communis fer det e bästa for allt

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-06]   Konservatism/Liberalism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2696 [2021-11-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×