Dopning

7 röster
16958 visningar
uppladdat: 2004-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vissa idrottsmän eller kvinnor anser att genom att dopa sig så blir resultatet bättre. Oftast så blir resultatet bättre om man har dopat sig. Självklart vill man ju vinna eller få en så bra ranking som möjligt. Om man dopar sig borde man få jättemycket skuldkänslor att man vann på fusk, och någon som tränar hårdare och mer borde ha fått medaljen istället för en själv. Efter ett tag av dopning kan man inte lite på sig själv vad man egentligen kan. Då börjar man kanske tänka ”skulle jag klara det här om jag inte hade dopat mig för att få större muskler och att orka mer”


Dopning är till för att för att höja prestationsförmågan. Man lägger till ett simulerande medel i kroppen för att höja prestationsförmågan. Dopningen tas i hyfsat stora doser, men kan ha fysiska och psykiska biverkningar. Vissa inre organ kan komma till skada av för mycket dopning. Tillexempel hjärt-kärlsystem, lever, njurar och fortplantningsorgan. Här är några flera biverkningar: hopskrumpna testiklar, varbölder och självmordstankar. Man kan dö om man dopar sig för mycket. Är verkligen livet värt att riskera för eventuellt framgång och pengar. Hur mycket är livet värt börjar man undra, när man läser i tidningen eller hör på tv hur många personer som dopar sig, under stora och små idrottsevenemang.


Anabola steroider (dopnings medel) är till för att bygga upp muskelmassan. Används oftast inom kraftidrott tillexempel tyngdlyftning. Används under träningspass för att få mer muskelmassa och sen när man ska tävla så orkar musklerna mer, då får man bättre resultat. Anabola steroider är hormoner som är ”bitar/delar” från testosteron för att påverka proteinomsättningen (ger mer byggstenar till musklerna) Då blir det lättare att få mer och hållbarare muskler. Män kan drabbas av biverkningar som leverskador, sterilitet, impotens, åderförkalkning och psykiska förändringar som ökad aggressivitet. Kvinnor kan få skäggväxt, basröst, störd menstruation och deras klitoris kan börja växa som penisar pga. det manliga könshormonet.


Idrottsförbunden borde satsa mer pengar på att göra flera dopningkontroller och hitta snabba sätt att få fram om någon är dopad. På senaste tiden har det gjorts medel för att täcka/dölja dopningen. Då är det så gott som omöjligt att hitta dopningen.


Det viktigaste är att få dagens ungdomar inse att dopning är farligt och olagligt. Tänk om dom får för sig att dopa sig inför en liten idrotts cup, då kanske fler i lagen får för sig att dopning är okej. Grupptryck finns oftast i ungdomslagen. Tillslut så är alla dopade och någon kan dö.
Det är därför man ska satsa pengar på barnen medans dom är unga och kan lära sig om andras misstag. Man kan ju självklart lära sig när man blir äldre men som man säger ”man kan inte lära gamla hundar sitta”

Det är cirka en av tjugo gymnasieelever som någon gång i livet har använt anabola steroider, undersökningen gjordes 1997. Antalet kan ha ökat för dopning har blivit vanligare. Medlen är mer tillgängligt nu och tullen minskar sina resurser. Då blir det lättare att smuggla in dopingmedel i landet.


Man lär sig redan som ung att man ska vara bäst i allt. När man blir äldre och inte är bäst så tar man kanske hjälp av något (inom idrott). Tillexempel dopning eller mutning, som båda är olagliga. En lag om dopning kom till Sverige vid 1992 som gäller vissa dopningsorter. Tillexempel syntetiska anabola steroider, testosteron och dess derivat, tillväxthormon samt kemiska substanser som ökar produktion och släppning testosteron eller tillväxthormon till kroppen. Man kan också lägga till extra blod i kroppen eller lägga till blodplasma. Enligt lagen så får man inte införa till Sverige, inneha, köpa, sälja och tillverka dopning, för andra ändamål än rent vetenskapliga eller medicinska. Straffet av brottet är ett halvårs fängelse. Som jag själv anser är för lite för ett så allvarligt brott som dopning. Jag anser själv att alla läkemedel som kan höja din prestationsförmåga borde vara förbjuden inom idrott.


Själv tycker jag att dopning är fel och att straffet borde höjas till 2-3 års fängelse. Jag förstår att man vill bli bäst i sporten man utövar. Man satsar sitt liv för att få en bra karriär eller få pengar. Vissa vinner och blir rik och allt går bra i karriären. Dom flesta som inte vinner tar mer dopning och blir beroende av det (tror jag). Efter ett tag så kan man få kraftiga biverkningar och man kan dö. Det viktigaste inom sporten är att alla tävlar/spelar på samma villkor. Inga mutningar eller droger får vara med, för då är det inte på samma villkor.


Vissa läkemedel har nummer någonstans på baksidan som beskriver läkemedlet hur den får användas inom idrott här är några exempel.


Accupro Comp5, Actiq6, Adrenalin NM Pharma3, Airomir1, Airomir Autohaler1, Aldactone5, Amiloferm5,
Amiloferm mite 5, Amilorid NM Pharma 5, Anervan 2, Aranesp 5, Arimidex4, Aromasin 4, Atacand plus 5, Atmos 5


(1)
Detta läkemedel är förbjudet i samband med idrottstävling, men inte vid träning.
Beredningar för inhalation får endast användas vid behandling av astma och/eller ansträngningsutlöst astma. Detta skall kunna styrkas med läkarintyg ej äldre än tre år.


(2)

Detta läkemedel är förbjudet i samband med idrottstävling, men inte vid träning.
Läkemedlet innehåller koffein, för vilket det finns ett gränsvärde som avgör om ett prov anses vara positivt. Risk för dopning föreligger om preparatet används utöver vad som anges i förpackningsanvisningarna eller i kombination med koffeinhaltiga drycker. Försiktighet bör även iaktas vid intag av kaffe, läsk, energidrycker, kosttillskott och andra livsmedel som innehåller koffein.

(3)

Detta läkemedel är förbjudet i samband med idrottstävling, men inte vid träning.


Adrenalin och adrenalinliknande substanser är förbjudna för injektion. Dock får lokalbedövningsmedel som innehåller adrenalin användas i enlighet med de särskilda restriktioner som finns för lokalbedövningsmedel.
Inför idrottstävling bör du rådgöra med din läkare om behandlingen kan avbrytas eller bytas ut mot "tillåtna" läkemedel. Behandlingen bör i så fall avbrytas i så god tid att inga rester av förbjudna substanser finns kvar i kroppen i samband med tävlingen.

(4)
Detta läkemedel är förbjudet vid all idrottsutövning, såväl träning som tävling.
Förbudet gäller dock endast män.

Inför idrottsutövning bör du rådgöra med din läkare om behandlingen kan avbrytas eller bytas ut mot "tillåtna" läkemedel. Behandlingen bör i så fall avbrytas i så god tid att inga rester av förbjudna substanser finns kvar i kroppen i samband med idrottsutövandet.

(5)

Detta läkemedel är förbjudet vid all idrottsutövning, såväl träning som tävling.

Inför idrottsutövning bör du rådgöra med din läkare om behandlingen kan avbrytas eller bytas ut mot "tillåtna" läkemedel. Behandlingen bör i så fall avbrytas i så god tid att inga rester av förbjudna substanser finns kvar i kroppen i samband med idrottsutövandet.

(6)

Detta läkemedel är förbjudet i samband med idrottstävling, men inte vid träning.

Inför idrottstävling bör du rådgöra med din läkare om behandlingen kan avbrytas eller bytas ut mot "tillåtna" läkemedel. Behandlingen bör i så fall avbrytas i så god tid att inga rester av förbjudna substanser finns kvar i kroppen i samband med tävlingen.

(7)

Ventoline för inhalation är förbjuden endast i samband med tävling medan Ventoline i tablettform är förbjuden vid såväl träning som tävling.

Ventoline för inhalation får endast användas vid behandling av astma och/eller ansträngningsutlöst astma. Detta skall kunna styrkas med läkarintyg ej äldre än tre år

Använder du Ventoline i tablettform bör du inför idrottsutövning rådgöra med din läkare om behandlingen kan avbrytas eller bytas ut mot "tillåtna" läkemedel. Behandlingen bör i så fall avbrytas i så god tid att inga rester av förbjudna substanser finns kvar i kroppen i samband med idrottsutövandet. (denna info är tagen från apotekets hemsida)

Men dom flesta läkemedlen inom dom här siffrorna kan man skaffa ansökan att få använda. Då ska man kontakta en speciell hemsida. Därifrån så tittar idrotts och dopningsförbudet på ansökarens läkardokument.


Jag anser att dopning är fel. Biverkningarna är hemska och livet är inte värt lite framgång och pengar (fast vissa anser så) Självklart vill man vara bäst, men då ska man försöka att träna sig själv att bli bäst.

För att få dopningen att försvinna ska man höja straffet för dopning. Jag själv anser att straffet bör vara 2-3 år i fängelse. Då lär man få lite perspektiv på livet, och inse att vara bäst inte är värt det. Om inte det funkar så kan man satsa mer pengar på dopningforskning och dopningprover. Det ska man ändå göra, man behöver inte vänta på att straffet höjs, och det inte funkar att få dom förstå att det är fel med dopning. Jag tycker att straffet gäller även läkare och tr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dopning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-21]   Dopning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2738 [2023-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×