Van Gogh

7 röster
17353 visningar
uppladdat: 2004-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 30 mars 1853 födde Anne Cornelia Carbentus, fru till Theodorus van Gogh, en pojke i en holländsk by. Han döptes efter sin precis ett år äldre bror som dog kort efter födseln.
Han fick alltså heta Vincent Willem van Gogh.
Efter att ha gått ut skolan startade van Gogh sin karriär som målningsförsäljare. Han jobbade på företaget Goupil & Cie som grundades av hans farbror, Vincent. Han fick arbeta i Bryssel, London och Paris men hans personliga besvikelse ökade och han lämnade Goupil.

1876 prövade van Gogh på läraryrket i Ramsgate nära London. Han ville leva resten av sitt liv som evangelist.1878 övertygade Vincent sin pappa om sin religiösa kallelse och började i augusti på en kurs för predikanter nära Bryssel. I skolan ansågs han olämplig för yrket men han fortsatte envist med sina studier i Borinage. Där besökte han sjuka människor och läste Bibeln för gruvarbetare samtidigt som han levde i fattigdom.
Han arbetade utan lön till 1880. Han gick igenom flera personliga kriser under hans tid i Borinage. Han målade mycket under sin tid där och han ritade också skisser av gruvarbetarnas omgivning. Under tiden började hans fyra år yngre bror, Theo, jobba på Goupil & Cie.
Han gav Vincent finansiellt stöd och uppmanade honom att bli konstnär.

I oktober 1880 bestämde van Gogh sig för att byta yrke till konstnär så han började studera anatomisk och perspektivritning.
I januari 1882 flyttade han till Haag och bosatte sig i närheten av sin kusin, Mauve, som han beundrade. Mauve blev van Goghs lärare och det var med honom som van Gogh för första gången fick pröva på oljor.
Under 1883 åkte van Gogh till Amsterdam, Nueven och Haag. Hans modeller var fattigt folk, slum, hårt arbetande bondar. Han målade landskap och städer i mörka i dystra färger.

Den 26 mars 1885 dog Vincents far och han blev bedrövad. Under den perioden målade han ”Potatis ätarna” som var hans största verk under hans tid i Holland.

I januari 1886 började han i en skola i Antwerpen men lämnade skolan redan i mars.
Han började studera i Cormon studio där han fick lära känna konstnärer som Toulouse Latrec och Emile Bernard. Hans lillebror, Theo, presenterade honom för Monet, Renoir, Sisley, Pissarro, Degas, Signac, Seurat och Gauguin.
Färgerna i Vincents målningar blev ljusare och ljusare efter det.
Vincent tillbringade många dagar med Gauguin och Bernard I Asniéres, en populär stad nära Paris. Där målade han utsikter från Asniéres och bland annat den berömda ”The Seine with the Pont de la Grande Jattein”. I Paris besökte han ofta Café de Tambourin på Boulevard de Clichy. Han hade en kärleksaffär med ägaren, Agostina Segatori, som tidigare hade ställt upp som modell för Corot och Degas. Hon var modell för van Gogh också och därmed målade van Gogh ”Agostina Segatori in the Café de Tambourin”.
Under hans tid i Paris målade han mer än 200 målningar.

1888 lämnade han Paris och flyttade till Arles. I början hyrde han ett rum i en restaurang men den lilla vinden var helt opassande som studio så han jobbade mycket utomhus.
Han kände ingen som kunde ställa upp som modell så därför målade han sin omgivning istället. Han målade många målningar med blommor och träd som påminde om japanska landskap. När han fick höra att Mauve hade dött dedicerade han en målning som fick heta ”Blomstrande persikoträd” till Mauve.

I oktober samma år kom Gauguin till Arles för att bo med van Gogh efter att van Gogh hade bett honom att göra det ett antal gånger. Van Gogh blev överlycklig och lät Gauguin ta ledarrollen när det gällde konsten. De målade många motiv tillsammans men deras partnerskap höll inte så länge pga. deras olika personligheter och van Goghs sjukdom.
Gauguin bestämde sig för att lämna Arles men van Goghs underliga beteende skrämde honom. Van Gogh hade sagt ”Du vill åka” men när Gauguin hade svarat på ett bekräftande vis hade van Gogh rivit ut en tidningsrubrik med texten ”Mördaren har flytt”.
Gauguin väntade med att flytta pga. hans medkänsla för sin vän som var i stort behov av hjälp.
Den 23 december, när Gauguin tog en promenad hörde han att någon förföljde honom.
Han vände sig om och där stod van Gogh med ett förvridet ansikte och ett rakblad i handen. Gauguin övertalade honom att lugna ner sig och vände han sig om och gick iväg. När Gauguin kom hem var van Gogh redan där.
Plågad av hallucinationer, skar han av nedre delen av sitt vänstra öra. När han väl hade stoppat blödningen svepte han in örat med en näsduk. Han sprang ner till stadens bordell och gav bort sitt öra till en prostituerad.
Efter det gick han hem för att få lite sömn. Polisen fann honom i det skicket och förde honom till ett sjukhus.
Gauguin lämnade Arles men för att höja sitt dåliga självförtroende skrev han senare i sin självbiografi att van Gogh hade hotat honom
Vincents lillebror Theo åkte omedelbart till Arles. Van Gogh led av epilepsi, dipsomani och schizofreni. Han fick stanna i sjukhuset i två månader men återvände senare till sitt arbete.

I sin studio målade han ett självporträtt med omlindat öra men han var fortfarande sjuk. Hallucinationerna fortsatte och bristen på sömn bidrog till hans försämring. Han fick bo som både patient och fånge i Arles sjukhus ända till början av maj 1889 för att invånarna i staden fruktade honom. Han kände att han själv var i behov av behandling så han skrev in sig som frivillig patient på ett mentalsjukhus nära St. Remy. Vincent fick två rum varav ena var som en ateljé med utsikt över trädgården. Han fick endast måla utomhus om en vakt fanns i närheten. Under hans tid på sjukhuset målade han mest landskap.

Den 31 januari föddes Theos son och han döptes efter Vincent. Vincent dedicerade målningen
“Branches of an almond tree in blossom” till sin brorson.
I maj 1890 besökte Vincent Theo och hans familj och bosatte sig sedan i Auvers, en stad nära Paris. Där bodde han med Dr. Gachet som också hade gått med på att ta hand om Vincent.
I Auvers målade van Gogh mer än 80 målningar. Under sina sista veckor tillägnade han all sin tid åt att måla så han kunde glömma bort att han var sjuk.
Bland alla verk från den perioden finns det religiösa mästerverket “Kyrkan i Auvers”.

Den 27 juli 1890 gick Vincent till ett fält vid skymningen och sköt sig själv i bröstet med en revolver. Han lyckades ta sig tillbaka till värdshuset där han dog i sin brors famn två dagar senare.
Han hade sagt ”Jag kan inte rå för att mina målningar inte säljs. Men en dag kommer människor att inse att de är mer värda än färgen på målningar som används för att måla tavlor”.



Impressionismen har tagit sitt namn från det som sägs vara den första impressionistiska målningen Impression, soleil levant (”Intryck, soluppgång”) av Claude Monet. Inriktningen var en opposition mot den akademiska konsten och reagerade mot romantikens naturtrogenhet. Detta kan man även till viss mån finna inom surrealismen. Surrealisten ville likt impressionisten vara oppositionell mot det klassiska, fast surrealisten ville övervinna motsättningarna mellan dröm och verklighet för att på så sätt skapa det öververkliga. Impressionismen ville inom konsten återge ögonblicksbilder och ta fast på det tillfälliga hos motivet, inom litteraturen är stilen ett relativt vagt definierat begrepp som ege...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Van Gogh

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-17

    Jag tycker att arbetet var bra

  • Inactive member 2006-03-17

    hej Cajsa, visste inte riktigt

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-26]   Van Gogh
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2783 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×