Shiva

37 röster
47586 visningar
uppladdat: 2004-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inom hinduismen tror man på många gudar. Det sägs att det finns ca tre miljoner gudar. Alla tror på någon eller några gudar. Frågan är bara vilka eller vilken gud man tror på.

Man kan säga att det finns tre huvud gudar; Brahma som sätter igång världen och tidsåldrarna, Vishnu ser till att världen fungerar och Shiva är den som förstör världen och skapar den på nytt. Den guden som jag blivit mest intresserad av är Shiva, den förstörande guden.


Shiva är den guden som har flest anhängare inom hinduismen. Man känner igen shiviterna på de tre vita eller grå vågräta strecken de har i pannan. De symboliserar de tre principerna: skapa, förstöra och försvara.

Shiva är kraftens gud, och han är väldigt gammal. Han avbildas ofta som mager och utmärglad och mediterande. Shiva brukar vara omgiven av en krans av eldsflammor, som är ett beskydd mot onda krafter utifrån. Shivas ena öga står för solen, det andra för månen, det tredje ögat är symbolen för visdom, ljus och makt. Hans främsta kännetecken är en treudd. Den använder han för att övervinna demoniska fiender. Han framställs med många händer. Ett par uttrycker balansen mellan liv och död. Ett annat sammanstötning mellan gott och ont. I sin vänstra hand håller han en låga, agni, elden som symboliserar världens förstörelse. En högerhand gör gesten som betyder ”var inte rädd, jag skyddar er och världen”. Andra vänstra handen sträcks i samma riktning som vänstra foten och inbjuder alla som närmar sig Shiva med tillgivenhet att söka och få skydd hos honom. Hans högra fot vilar på demonen, Apasmara, som symboliserar okunskap och illusion. Genom att dansa på okunskap visar Shiva att det finns hopp. Shiva är ofta representerad med en kobra, Naga, symbol för styrka, destruktion och fruktsamhet. Den bär han antingen i handen eller runt halsen. I en annan hand håller han en stridsyxa eller klubba. I en ytterligare hand håller han en liten trumma som står för skapelse och kraften som återkallar. Den ger rytmen åt hans dans. Pärlorna på hans radband symboliserar tiden; det förflutna, samtiden och framtiden. Hans ena örhänge är runt och kvinnligt det andra manligt. Ibland är han avbildad hälften som man och hälften kvinna. Hans kvinnliga jag heter Shakti. I håret har Shiva floden Ganges. Enligt sägnen undanröjde han en katastrof när floden Ganges vatten svämmade ned på jorden. Han knöt ihop sitt hår och tog emot vattnet på sitt huvud så att det strömmade bort utan att göra skada.

Shiva är det sju heliga flodernas beskyddare, Ganges, Yamuna, Indus, Godavari, Narmada, Sarasvati och Kaveri. Han förstör okunskap, lust, ego och död. Han förstör för att rena.

Man dyrkar inte själva Shiva, utan en sorts symbol som kallas lingamen. Det är en fallossymbol som står i en stiliserad vagina, en yoni. Lingamen ser ut som en penis och symboliserar den, men det är ingen penis. Ingen hindu skulle uppfatta lingamen eller yoni som något könsorgan annat än i symbolisk betydelse. Kundi är en kombination av lingamen och yoni och symboliserar skapelseakt. Lingamen symboliserar fysisk styrka, kosmisk skapelse och livsförnyelse, andlig kraft av sig själv. De lingamer som är särskilt heliga är de som anses själskapande – svayamhu. De allra heligaste lingamen i Indien kallas jyotir-lingam. De symboliserar Shiva som ljus eller eld. Jyotir-lingamen finns bara på tolv platser i Indien. Där är de viktiga som vallfärdsorter.

Shiva kallas dansens herre - Nataraja. Han dansar den kosmiska dansen, livets dans som är skapelse, förstörelse och befrielse, den dans i vars virvlar jorden ska gå under. Dansen visar Gud lek som ordnar världen. Han kallas även meditationens herre. Han är skyddsgud åt alla de som skapar; konstnärer, musiker. Shiva är den välvilliga, destruktiva, krigsvandrande och Den Store Guden.

Gemålen till Shiva heter i sin grundform Devi eller Mahadevi. Det betyder Den Stora Gudinnan. I egenskap av Shivas hustru kallas hon Pavarati som är en neutral form. En fru är Kali. Kali är en grym fru. Länge offrades det som hon krävde, nämligen blodiga offer. Så sent som på 1800-talet inspirerades en stryparsekt av henne. Man offrade ett stort antal människor till henne som dog genom strypning. Sekten finns med i Guiness Rekordbok som historiens värsta massmördare.

Ganesha är Shivas son. Han skapades enligt en berättelse när Shiva var borta, av Pavaratis hudavlagringar. Pavarati sa till Ganesha att vakta medan hon tog ett bad, ingen skulle släppas förbi. När Shiva kom hem kände han inte igen sin son och sonen kände inte igen honom, eftersom de inte hade träffats. Ganesha släppte inte förbi Shiva. Shiva blev då så arg att han högg huvudet av Ganesha. När Pavarati märkte detta krävde hon att han skulle hitta ett nytt huvud till deras son. Shiva gav sig ut på jakt, men det enda huvud han kunde hitta var ett elefanthuvud. Det fäste han på Ganesha så att Pavarati skulle bli nöjd. Därför har Ganesha ett elefanthuvud. Ganesha dyrkas som skolungdomens gud. Han skänker välstånd och ger skolungdomar insikt och kunskap.

Nandi (den sig fröjdande) är Shivas riddjur en tjur, som också kan anses som skapelse- eller fruktbar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Shiva

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2019-02-25

    tak så myket jag fik et F pågrond av deta

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-26]   Shiva
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2802 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×