Europeiska Monetära Unionen

6147 visningar
uppladdat: 2004-03-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ska Sverige byta bort den svenska kronan och ersätta den mot den Europeiska valutan Euro?

Nej nu men kanske Ja senare, skulle jag nog säga!
Jag säger så därför att det hittills har fungerat perfekt med kronan för mig och det är lågt med arbetslöshet.
Det är bara 4% arbetslöshet i Sverige jämfört med 8% i andra EMU-länder.

Fortfarande så vet man inte riktigt hur det kommer att gå för Sverige om vi inför euro. Om vi inför euron och det sedan går helt ner för Sveriges ekonomi så är det synd, för att det är för sent att dra sig ur vid den tidpunkten. Så varför inte ta och vänta med ett ”ja” och se hur det blir med euron för alla andra länder med åren.

När man drar förhastade beslut så brukar det oftast vara fel. Men fördelen är att om euron kommer till Sverige så blir det nog lättare för småföretagare att hantera valutor med andra länder eftersom att det nu blir en gemensam valuta. Man slipper växlingskurserna som varje dag går upp och ner. Till slut så vet man inte hur mycket en producent betalar för varor han importerar och varor som han säljer.

Men när det gäller vanliga människor som du och jag så tror jag faktiskt inte att det kommer att gå så bra. Det kommer nog att bli högre priser och lönerna kommer ju inte att höjas i takt med att priserna höjs och då blir det en högre inflation.

Vanliga människor kommer inte att ha råd att köpa lika mycket varor som förr och det kommer att gå dåligt för affärerna och producenterna tror jag.
Så det kommer inte att bli bättre arbetsmarknad på det viset. Det enda som kommer att bli bättre är att det kommer bli lättare med en gemensam valuta om man driver företaget internationellt med andra delar i EU.

Så, en kortsammanfattning om hur jag tycker.
Jag står på Nej sidan just nu och jag tror nog att det kan ändras längre fram i tiden. Det skulle vara trevligt med lite omväxling av valuta, men inte till priset av många människors jobb och höjning på varor.
Nej nu, men kanske Ja senare!

Här kommer tre olika argument från respektive sida.
JA sidan: (1)Handeln underlättas i Sverige och svenska företag konkurrerar på samma villkor som andra EMU-länder.

(2) Konkurrensen mellan företagen kommer att öka och därmed kommer det att komma flera prissänkningar överallt. Prisjämförelsen mellan länderna kommer att bli mycket enklare. Sveriges priser är nu 20% högre än andra EU-länder och det beräknas att priserna kommer att minska enligt Ja sidan.

(3) Finland är ett grannland till oss och ett nästan ”Sverige nummer två” i likheten. Där har det införts EU-valutan euro och priserna har sänkts där. Priserna har sänkts där med ungefär 13 av 17 varukorgar.


NEJ sidan: (1) I nästan alla länder som euron har införts i så har priserna ökat kraftigt. I t.ex. Italien och Grekland har det kommit rapporter om prisökningar på ca 20-30 %.

(2) EMU: s valuta euro har inte funnits alltför länge och det anses fortfarande vara ett stort experiment. Det är bättre att vänta och se vad som händer (så som jag tycker) istället för att dra förhastade beslut. Blir euron en succé så kan vi gå med. Blir det dåligt så är vi lyckliga över att vi inte röstade ja.

(3) Om hela Europa har en egen valuta så kommer det att leda till en gemensam EU-skatt. Då blir det dubbla skatter som vi betalar, en för vår lön och en för EU. Det kanske slås ihop så att vi inte märker det, men vi kommer nog att betala en liten extraskatt.


I framtiden när jag blir vuxen (om eurons status inte ändras) så vet jag att jag gjorde ett rätt val genom att vara på Nej sidan. Jag kan tänka mig hur det skulle vara att ha ännu högre priser i Sverige än vad vi redan har.
Allting är det redan 20 % högre priser på än andra länder och sen kan det t.o.m. höjas och då kommer man ju kunna köpa mycket mindre än vad man kunde förr och det skulle sedan gå dåligt för allihopa.
Förutom dom rika…

Dom flesta som är på Nej sidan är oftast vanliga människor, så kallade mellanklass människor (jag är en av dom). Om priserna blir så höga så blir det mycket tufft för oss och då kan man tänka säg hur det blir för den lägre klassen.

Alltså är det bara dom rika och företagare som tjänar på det här. Rika kan köpa dyra produkter, det har dom inget problem med. Därför är det oftast överklassare som röstar Ja och vanliga människor som röstar Nej.

Ännu en fördel med att rösta Nej är att man fortfarande blir en självständig stat. Går vi med i EMU så blir vi mindre självständiga när det gäller Sveriges ekonomi och vår röst kommer bara att bli en i mängden.
Direktörerna på ECB (Europeiska Central Banken) är dom som fattar besluten och oavsett om dom är bra eller dåliga beslut så går det inte att avsätta dom. Alla förhandlingar om den gemensamma valutan sker bakom stängda dörrar och allmänheten kan inte ändra förhandlingarna på något sätt.



Egentligen är det sagt att förhandlingarna ska vara så nära medborgarna som möjligt. Det är det EU går ut på. Det är demokrati, det är folket som ska styra. Men så är det inte riktigt, det finns många lögner där ute.

Så här är det, oavsett om man är liten, vuxen eller gammal.
Så som jag blir påverkad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Europeiska Monetära Unionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-03-03]   Europeiska Monetära Unionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2856 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×