Robinsson Crusoe

1 röster
15885 visningar
uppladdat: 2004-03-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den här boken heter Robinson Cruseo, den är skriven av Daniel Defeo, illustrerad av Jean Grandville, översatt av Harry Lundin och efterskrifterna i boken är skrivna av Stefan Mählqvist.
Den här boken skrevs först 1719 av Daniel Defoe fast då med ett annat namn nämligen: The life and Strange Surprising Adventures of Robinson Cruseo.

Boken är något förkortad jämfört med original versionen, fast den har jag inte läst, fast jag skulle gärna läsa med tanke på hur denna boken var.
Jag tror att det finns en utgåva till av den här boken för att boken slutar med, Allt detta, tillsammans med några nya mycket spännande äventyr som jag upplevde under de följande tio åren, skall jag berätta om en annan gång.

Bokens ursprung kommer ifrån 1700- talet vilket man kan märka på språket man använder i boken som t.ex. orden: ers excellens mm. Bokens huvudperson heter Robinson Crusoe som är vid drygt 17-20 års ålder när han som enda överlavande flyter i land på den obebodda ön efter en kraftig storm.Robinson är en normal lång man med bra kreativitet och stor äventyrs lustan vilket man kan veta eftersom har inte lyder sin fars råd att ägna sig åt juridik utan går till sjöss istället. En biperson som finns med i boken heter Fredag, anledningen till att han heter det är att den dagen då Robinson Crusoe och han träffade varandra var en fredag, Robinson lär fredag allt han kan från att läsa till att simma så efter att Fredag lärt sig allt så blir dom två riktigt bra vänner fast Robinson ganska ofta behandlar honom som sin slav,
Miljön som boken beskriver är en öde ö men mycket djungel så vad mer kan jag säga om den, det är ganska bra beskrivet fast det inte är så mycket att beskriva när det är djungel, men dom sakerna som händer beskrivs väl. Man kan inte direkt säga att miljön är rik heller för det är trots allt en ö som bara har vad naturen kan ge.
Den viktigaste händelsen i boken är enligt mig i slutet när han får erbjudande om att åka ifrån ön och tillbaka till civilisationen, men väljer att stanna kvar på ön, de visar att han lärt sig att leva på vad naturen kan ge och att han kanske vill bygga upp ett eget samhälle på ön vilket han har byggt upp ganska bra under tiden han är där. I hans nybyggda samhälle räknar jag inte med el och sånt som vi i vår tid tar för givet att det finns. Utan han börjar om allting från början och lyckas ganska bra med det.
Eftersom detta är en verklighets baserad bok så är den realistisk och jag ser inte särskilt mycket fantasi i den, mer än att kanske hur han klarar av psyket av att vara ensam den tiden han är på ön och hur han klarar av svält och liknande.

Boken handlar om en man vid namn Robinson Crusoe som efter en storm blir skeppsbruten på en öde ö. Hans kläder är totalt förstörda så han blir tvungen att tillverka sina egna kläder av vad naturen kan ge, han måste även skaffa sig mat och då blir han tvungen att börja jaga efter vilda djur eller leta efter ätbara växter, frukter.
I sitt sällskap har han en hund, en papegoja och några getter.
Varje dag håller han utkik efter främmande fartyg i hopp om att bli räddad.
Men dagarna går och en dag hittar han ett par fotspår i sanden, är ön verkligen obebodd.
Mer om Robinson och ön får du ta reda på om du läser boken. Vilket jag rekommenderar.

Jag tror inte det finns något speciellt budskap med den här boken i och med att den är verklighets baserad. Så man kan inte veta vad som ska hända förrän man läst boken fast det är klart att författaren förmodligen lagt till några smaskiga detaljer för att göra boken ännu intressantare. Om vi säger att det måste finnas något budskap i boken så tror jag att det skulle vara lära sig leva på vad man får och inte begära för mycket av andra, begär mer av dig själv. Även att man behöver inte alltid det bästa för att överleva, man kan leva på vad naturen ger, inte på vad fabriker tillverkar.
Det budskapet hade vi behövt dela med världen idag, för så mycket saker som vi tillverkar idag, och så mycket som vi inte behöver fast vi skaffar oss ändå. Naturen kommer att försvinna inom en snar framtid om vi fortsätter i samma takt som vi gör nu. Och då kommer det att vara något stort för alla som kan berätta för sina barn om t.ex. träd, de kommer ju fråga:
- Vad är ett träd Farfar/Farmor?
Vad ska man svara då?,
- Det var något som fanns förr i världen, något som fick världen att se vackrare ut, det var dom som gav oss syre.
För om tekniken går framåt i samma takt kommer vi säkert att få fram någon sorts teknologi som skapar syre, så vi kan leva på tekniken.
Men jag tror att vi skulle behöva dela budskapet med världen och få världen att tänka till, vad är det egentligen vi gör med naturen?!?!.
En nyckelsituation som visar budskapet jag sa först är den situationen när han får erbjudandet om att återvända till civilisationen. Då väljer han att vara kvar och leva som en vilde istället för att återvända och leva i lyx och glamour.

Jag ger den här boken 4 av 5 för att jag tyckte den var bra, den fick mig att inte vilja lägga boken ifrån mig, vissa stunder satt jag som klistrad istället för att använda mig av TV:n eller Datorn vilket jag brukar göra annars. Men den här boken fick bort mig ifrån dem båda.
Det som gjorde mig mest nöjd med boken var beslutet han tog i slutet det gjorde att jag fick en liten rysning genom kroppen, för sådant gillar jag när man tar det mest oväntade beslutet och någon som man inte räknat med får det bättre, Fredag får en vän att leva tillsammans med menar jag då.
Jag trodde faktiskt att han skulle hoppa på båten och åka tillbaka till civilisationen men så blev det inte.
Jag rekommenderar denna boken till alla som har ganska bra läsförståels...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Robinsson Crusoe

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-03-03]   Robinsson Crusoe
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2858 [2023-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×