Joy Luck Club

5943 visningar
uppladdat: 2000-10-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Joy Luck ClubBoken jag läste heter ”Joy Luck Club” och är skriven av Amy Tan. Tidigare hade jag aldrig läst något av henne, utan blev intresserad av att läsa den när jag läst på baksidan.Det är onödigt att nämna namn på bokens alla huvudfigurer. Det skulle också vara förvirrande att på något sätt beskriva vad som hände med en av dessa personer och sedan återgå till en annan och berätta om händelserna i dennes liv under samma tid. Med de här utgångspunkterna fastställda kan jag börja recensera ”Joy Luck Club”.

Joy Luck Club, Tur- och GlädjeklubbenHandlingen kretsar kring fyra kinesiska mammor med respektive döttrar.

Alla mödrar är födda i Kina under början av andra världskriget. Deras barndom ser olika ut. Till exempel blir en av de fyra tjejerna bortförlovad vid 2 års ålder och flyttar vid 12 års ålder från sin biologiska familj till sin blivande makes hem. En annan av kvinnorna har i hela sitt liv samlat på sig mindre viktiga, men minnesfulla saker under sin barn- och ungdom. När hon sedan ska ge sig iväg på sitt livs äventyrsresa, tillsammans med sin man, tvingas hon lämna kvar allt i Kina. De två köper varsin båtbiljett till Nordamerika. Sedan börjar deras nya liv…De fyra kinesiska kvinnorna har alla gift sig på olika villkor. Två har kinesiska män medan de andra två har träffat sina män i USA och sedan bestämt sig för att gifta sig med dem. Ytterligare ett är äktenskapet som Lindo Jongs föräldrar ordnade, genom att ingå i ett avtal. I Kina var det vanligt att redan vid barnets födsel förlova bort sin dotter till en jämngammal pojke. I huvudsak var det pojkens familj som letade efter en passande blivande hustru till sin son. Flickans familj hade då tur om det var en förmögen familj som ville förlova sin son med deras dotter.Under handlingens gång öppnar sig huvudpersonerna mer och mer för sina döttrar och väninnor, då den enas öde inte är den andras likt. Deras öppenhet bidrar till en annans växande förståelse och utveckling.

Amy tar upp de problem och missförstånd som kan skapas mellan en mor och en dotter, speciellt mellan en kinesisk mor och dotter.

Till exempel beskriver hon hur en stor misstolkning som för länge sedan började och har fortsatt i många år. Förhållandet mellan modern och dottern har under hela denna tid blivit sämre. Om detta skriver Amy: ”Det finns en skola som går ut på att föräldrar inte bör kritisera sina barn./.../Du förstår, människor växer med andra

människors förväntningar.”Kina under krigens årI början på 1900-talet levde en familj i Kina. Som vilken vanlig familj som helst, jobbade mannen och hustrun var hemma med barnen. Dock skedde något som under lång tid hade byggts upp, blivit starkare och starkare och nu väntade på att explodera. Ett världskrig startade. Det andra. Allting stannade när flygattackerna började. Fiendernas jaktplan flög lågt och sköt intensivt ett kort tag. Förtvivlat flydde alla människor från sina hem. En av de var en kvinna med sina två spädbarn. Tvillingdöttrar. Hennes man hade mördats under en amerikansk stormning av en kinesisk bas. Han var officer.

Hon, samtidigt som byns alla invånare, övergav sitt hem och allt hon ägde för att försöka överleva på en annan, lugnare plats. Men hon orkar inte långt. Det hon bär på måste hon lämna efter vägen. Hennes krafter är små. Hon blir tvungen att såväl som sina värdesaker lämna sina egna barn vid vägen. Detta krossar henne inombords, men efter att ha intalat, främst, sig själv att hon bara skall gå en bit bort för att söka hjälp, lyckas hon släppa taget. Åtminstone fysiskt.Många år senare, då hennes dotter, som är född i USA, är vuxen och lever sitt eget liv, får de ett meddelande från tvillingarna. Nu vet de att de är vid liv, och har varit det i alla dessa år. I och med att modern till alla döttrar nyligen har gått bort får yngsta dottern chansen att resa till Kina för att träffa sin äld...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Joy Luck Club

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-20]   Joy Luck Club
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=287 [2023-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×