Min Första bostad

4 röster
16914 visningar
uppladdat: 2004-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

En dag så kommer den. Dagen då du ska flytta hemifrån. Tidigt för vissa, sent för andra. Vissa flyttar inom samma stad där de har bott sedan barndomen och vissa till ett helt nytt landskap flera mil hemifrån. Att flytta hemifrån kan bli väldigt dyrt men om man vet hur man ska gå tillväga behöver det inte bli så. Jag ska försöka ge dig en bild av hur lätt eller jobbigt det kan vara att flytta hemifrån och om det verkligen behöver kosta så mycket. I detta arbete kommer jag också att ta upp när det är en lämplig tidpunkt att flytta hemifrån, hur man går tillväga och hur man gör sen när man väl bestämt sig för att ta det stora klivet.

När man flyttar hemifrån så startar ett nytt liv med mycket mer ansvar än innan och nya problem uppstår. Mamma och pappa försvinner och det är man själv som bestämmer reglerna och har ansvaret för att allt ska fungera. I vissa fall kan det bli väldigt jobbigt och om det blir för tufft så kanske man borde ha skjutit upp flytten ett tag. Innan man flyttar hemifrån så bör man alltså tänka igenom det hela väldigt noga och förbereda sig noggrant annars är risken stor att det blir katastrof.

När ska man flytta hemifrån?

Ja, när ska man flytta hemifrån egentligen? Många ungdomar vill hemifrån så fort som möjligt och gör misstaget att flytta hemifrån för tidigt. När de väl flyttat så upptäcker de att det kanske inte var så underbart som de hade tänkt sig och vill gärna flytta tillbaka hem. Men det är olika från person till person. Vissa har haft föräldrar som har jobbat kvällar och nätter och på så sätt har barnet tagit hand om sig själv efter skolan och på kvällar. Andra är vana vid att mamma tagit hand om dem dag ut och dag in och har varken behövt stå vid spisen och laga mat eller behövt stoppa in sina kläder i tvättmaskinen. För vissa blir det en stor omställning att flytta och för andra inte. Det beror mycket på vad man har haft för uppväxt och vad man har för självdisciplin. En exakt ålder för flytten är svårt att säga men det finns flera olika saker att ta hänsyn till. Att flytta före gymnasiet är inget att rekommendera. Eftersom du inte har någon inkomst får du det svårt ekonomiskt. Tänker du plugga vidare efter gymnasiet? I så fall är chansen stor att du måste flytta till en annan stad och då blir det naturligt med en flytt. Om du inte fortsätter att läsa efter gymnasiet utan vill börja arbeta, vänta i så fall tills du fått arbete och har en stadig inkomst. Det är nämligen kostsamt att flytta.


Var ska man bo?

Det finns mycket att välja på när man ska flytta, allt från lägenhet till stora gårdar. Här har jag tagit upp några av de vanligaste bostäderna och skrivit lite kort om vad det innebär om man bestämmer sig för att bo i ett tex. kollektiv eller att hyra en vanlig hyreslägenhet.
Hyreslägenhet: En hyreslägenhet är det vanligaste att ha som första bostad. I en hyreslägenhet slipper du att bekymra dig för kostnader som t ex om spisen skulle gå sönder eller om du får stopp i avloppet. Alla sådana kostnader står hyresvärden för. Med en hyreslägenhet så betalar du en hyra som du har förhandlat dig till tillsammans med din hyresvärd.

Bostadsrätt: Med en bostadsrätt så betalar du en månadskostnad precis som hyran i hyreslägenheten. Med månadskostnaden så köper du rätten att bo i bostaden och inte bostaden. En bostadsrätt är oftast en lägenhet men kan också vara ett radhus eller hus. Det som skiljer sig från hyreslägenheten är att du betalar till din bostadsrättförening och att du får ta hand om toaletten själv om den skulle börja läcka eller något liknande skulle hända.

Hyra i andra hand: Om man hyr en bostad som en annan redan hyr så kallas det att hyra i andra hand. Bostaden kan vara omöblerad men också möblerad när du hyr den och kan omfatta både hus och lägenhet. Ägaren som hyr ut bostaden till första personen måste godkänna uthyrningen till andra personen om uthyrningen ska bli laglig. Men om den s.k. förstapersonen skulle bli vräkt av ägaren så har förstapersonen fortfarande kvar kontraktet med andrapersonen och därför också sin skyldighet att skaffa fram en ny bostad.

Hyra ett rum: Att hyra ett rum i någon annans hus eller lägenhet var vanligt förr och är mycket vanligt i England. Det är både billigt och oftast bekvämt. Hyr du kortare tid än nio månader har du sämre rättigheter om du blir uppsagd än den som hyr lägenhet. Hyr du längre tid bör du ha ett skrivet avtal om uppsägningstid och hyra. Om den som hyr/äger bostaden flyttar måste du flytta, även om du har rätt till viss uppsägningstid. om vad som gäller vid hyra och uppsägningstid.

Studentbostad: Om du studerar är en studentbostad ett mycket bra alternativ. Tyvärr så är bostäderna ofta svåra att få tag i men det är värt ett försök. Om bostaden är en lägenhet eller ett litet rum varierar från ort till ort. Sök upp en ansvarig person så fort som möjlig och ställ dig i kö för en bostad, om du har planer att börja studera på annan ort än din egen.

Kollektiv: I ett kollektiv bor man i grupp och har gemensamma utrymmen samtidigt som man har egna rum. Kök och toalett är ofta gemensamma och man får göra upp om hur de ska tas om hand. Om man ska bo i ett kollektiv så rekommenderar jag starkt att man gör skriftliga avtal på hur matlagning, städning, tvättning etc. ska utföras och skötas.

Villa: Något som jag inte rekommenderar är att köpa en villa. Det är både kostsamt och krävs mycket skötsel. Med en villa så är det du som får betala om oljepannan skulle gå i sönder eller om spisen skulle krångla. Om du har otur så kan kostnaderna skena iväg rejält, pengar som du skulle kunna göra något kul för istället, så lyd mitt råd och köp ingen villa förrän du har byggt upp din ekonomi.

Som du ser så finns det många olika alternativ att välja mellan. Det alternativet som jag rekommenderar är att försöka hitta en bra studentbostad eller att hyra en lägenhet. Att bo i ett kollektiv kan också vara ett bra alternativ om man har lite svårt med sysslorna där hemma och man kan då få lite hjälp på traven av sina kompisar.

Vad ska med?

Ja, det är frågan. Vad ska med när man flyttar hemifrån? Enligt mig, så mycket som möjligt.Det är väldigt dyrt att köpa möbler och det svider i plånboken om man är tvungen att köpa in möbler, handdukar, lakan osv. till en hel bostad. Hos många ungdomar används en madrass som säng och en gammal bordskiva som matbord. TV: n står uppstaplad på en bunt telefonkataloger. Så gör dig själv en tjänst och ta med sängen, fråga mamma om hon har några sängkläder över, ta med TV: n på rummet och hyllan som den står på. Fortsätt att fråga om farsan och morsan kan undvara något tills det är slut. På sätt kan du hålla nere kostnaderna ordentligt. Om det nu inte skulle finnas något, utom några fula stolar som stod nere i källaren, som du inte skulle ha i din lägenhet ens som du fick betalt så finns det andra lösningar. Varuhuset IKEA har det mesta i möbelväg och heminredning. Det bästa med IKEA är att det är billiga, prisvärda och bra varor och dessutom är många av varorna mycket smakfulla. Här nedan har jag gjort en inköpsplanering till sovrummet i en två rums lägenhet med kök.

Sovrummet som jag inredde var inte så stort så jag ville ha smarta lösningar samtidigt som det var snyggt och inte för barnsligt.
Jag satte mig och tänkte över vad som behövdes i ett sovrum och hur jag skulle lägga upp det. Först och främst kom jag fram till att jag behövde en säng, Först for mina tankar till en loftsäng som är väldigt bra när man inte har så mycket utrymme. Tyvärr så kände jag att det kunde ses som barnsligt att ha en sådan och valde därför en vanlig säng. Till sängen behövde jag en sänglampa, ett sängbord och en väckarklocka så att jag kommer upp på morgonen. I rummet behövde jag också ett skrivbord, en stol och en skrivbordslampa så att jag kan sitta och göra mina läxor.
Vad behöver man mer? Jo, en byrå som man kan förvara sina kläder i. I detta läge så hade jag fått med alla nödvändiga grejor. Jag hade en säng jag kunde sova i, någonstans jag kunde sitta och skriva, ett förvaringsutrymme för mina kläder och jag hade ljus. Men jag bestämde mig för att fortsätta, två växter och ett par gardiner för att göra det lite hemtrevligt, jag ska ju ändå där en lite längre tid. Med små medel kan man göra rummet hemtrevligt. Dessutom behöver jag en taklampa så att jag kan få bra allmänbelysning. .
[cm]
1. Säng med tillhörande madrass och sängkläder
Mått: B98, L207, H38,5
Pris: 1992: -

2. Sängbord samma serie som sängen
B52, L40, H58
Pris: 299: -

3. Skrivbord med många lådor och samtidigt matchar sängen
L110, B60, H72
Pris: 990: -

4. Skrivbordstolstol till skrivbord, snygg men billig
Pris: 199: -
5. Byrå med fyra stora lådor
Mått: B80, D48, H78
Pris: 795: -



6. Inramad affisch med en groda som motiv
Mått: B70, H100
Pris: 238: -

7. Liten kaktus växt med stora blad och tillhörande blomkruka
Pris: 59:-

8. Gråvit färdigsydd gardin med gardinstång
Pris: 279: -

9. Stor palmliknande växt som kräver lite vatten och ljus med tillhörande blomkruka
Pris: 297: -

10. Oval taklampa som ger bra med ljus
Pris: 99: -

11. Väckarklocka
Pris: 79: -

12. Gråvit matta med bruna och svarta kinatecken
Pris: 599: -
Totalt: 5925: -

Skrivbord
1. Pappersförvarare
Pris: 79:-

2. & 3. Penn- och suddbehållare
Pris: 39:-

4. & 5. Penna och sudd
Pris: 10:-

6. A 4 Papper
Pris: 20:-


7. Skrivbordsunderlägg
Pris: 99:-
Totalt: 247:-

I bostaden behöver jag också 2 påslakan, 2 underlakan, 4 örngott, 2 badlakan och 2 frottéhanddukar. Dessa varierar i pris men är ingen större kostnad gemfört med de andra sakerna Som du ser så behöver det inte bli så fruktansvärt dyrt men visst kommer det att svida till lite i plånboken. Nu ska du veta att det blir betydligt dyrare om man går in i en möbelaffär som MIO, då blir den totala summan betydligt högre än vad den blev nu. Sen får du inte glömma att det var endast sovrummet som jag möblerade och inte hela bostaden.

Hur går man till väga?

När man väl bestämt sig för att man ska flytta hemifrån så dyker det upp många frågor i ens lilla huvud. Några av dem är naturligtvis var någonstans ska jag bo, vad jag ska ha för grejor med mig, vad måste jag köpa och hur får jag dit alla saker. Till och börja med så måste du ta reda på vad för slags bostad du vill ha. Som du vet så finns det många olika alternativ när du ska välja var någonstans du ska bo. När du ska hitta en bostad så kan du ta kontakt med eller göra följande:
◦ Mäklare
◦ Studentkåren
◦ Kommunal bostadsförmedling
◦ Fastighetsägareföreningens bostadsförmedling
◦ Din arbetsgivare
◦ Läsa tidningen (annonser)
◦ Läsa lappar på anslagstavlor
◦ Privat bostadsförmedling
◦ Fastighetsägare

När du har hittat din bostad som du vill ha och ska flytta in i så är det dags att börja tänka på själva flytten. Packa ner allt i flyttkartonger, helst inte i vanliga kartonger som man kan få gratis på konsum, de håller i regel inte. Det skulle nog kännas lite bittert om du hade vetat att om du hade lagt ut några kronor extra på riktiga flyttkartonger med handtag hade du haft kvar den stora servisen som du fick av mamma och att du skulle slippa köpa en ny. Packa ner allt och packa in allt i bilen och åk iväg mot din nya lya. Troligtvis har du så mycket grejer så det inte får plats i bilen kanske måste du hyra ett släp eller anlita en flyttfirma. Hyr då ett släp på en bensinstation det kanske inte är lika bekvämt som en flyttfirma men det blir definitivt billigare. Om du har ömtåliga grejer som du inte vågar frakta själv så kan det vara ett tips att kontakta en flyttfirma. Undersök då priserna och vad för försäkring alla de olika flyttfirmorna har. Priserna varierar stort och vissa flyttfirmor har inte heltäckande försäkringar. Tveka inte heller att be kompisar och bekanta om hjälp. Det blir inte så jobbigt om man är flera stycken. Sedan är det dags att plocka upp grejorna och att sätta allting på plats. Kom ihåg att inte köpa för mycket innan du har flyttat in i din lägenhet, man kan lätt köpa grejor som men sedan upptäcker inte alls passade in som man trott. Efter att du satt allting på plats så kan du se efter om det är nåt som fattas som tex. en liten blomma i hörnet där eller kanske en extra lampa.

Mamma borta…

När man bor hemma så är det lätt att föräldrarna blir ens passopp. Mamma tvättar, mamma plockar upp väskan, mamma diskar osv. När du sen flyttar så kan det bli en chock för dig hur jobbigt och svårt allting var. Du kanske inte vet hur man använder tvättmaskinen, får det svårt att komma till fotbollsträningen när du inte har någon som skjutsar dig och upptäcker att det blir både dyrt och inte så gott att beställa hem pizza varje dag. Detta stycke ska alltså handla om hur man förbereder sig inför flytten med de nya hemuppgifterna man får.
De enkla sakerna som att plocka upp träningskläderna efter gympan eller träningen och att
bädda sängen kan man enkelt vänja sig med genom att göra det där hemma. Du gör då både en tjänst för familjen och för dig själv genom att du vänjer dig vid det och då känns det inte lika tufft efter flytten. Att lära sig hur tvättmaskinen fungerar behöver inte heller vara så svårt, be bara mamma eller pappa visa dig hur den fungerar och det är klart. Däremot hur man ska ta sig till träningen eller kompisen som är vid andra sidan stan är ett svårare problem att lösa. Det är inte alltid man har råd att ta körkort och att köpa bil, speciellt inte under den tiden man flyttar hemifrån. Men det som gäller då är att ta fram cykeln, om det är sommar, eller att sätta
sig vid busshållplatsen och vänta på bussen. Men kollektivtrafiken ökar, och särskilt på vintern, brukar det inte vara något problem att hitta en buss som man behagar.
En annan sak som kan vara lite svårt är maten. Som sagt det är inte gott att äta pizza varje dag. Men även här finns det lösningar. Tag fram dina gamla hemkunskapsböcker och friska upp kunskaperna, be mamma om enkla och bra recept och man kan göra goda rätter som är både lätta och billiga att laga och som dessutom får det att vattnas i munnen. En av de maträtterna är Vitlökskyckling och nedan följer receptet och på nästa sida följer receptet.

Vitlökskyckling
600 g kycklingfiléer
salt, peppar
smör eller margarin till stekning
5 dl Milda Mat grädde eller Matlagningsgrädde
1 tärning hönsbuljong
3-4 vitlöksklyftor
2-3 msk riven parmesanost eller ca ½ dl vanlig riven ost

Så här gör du:
1. Sätt ungen på 175ْ- 200 ْ.
2. Dela kycklingen i 2-3 bitar, skär bort ev. hinnor och senor.
3. Bryn kycklingbitarna tills det fått fin färg och krydda med salt och peppar.
4. Lägg över kycklingen i en ugnssäker form.
5. Blanda grädde, hönsbuljong och pressad vitlök i en kastrull. Smaka av med salt och peppar.
6. Häll blandningen över kycklingbitarna och strö över riven ost.
7. Ställ in formen i mitten av ugnen och stek den färdig i 30-40 minuter.
Serveringstips: Servera kycklingen med kokt pressad potatis, gratinerade tomater och kokt broccoli


Givetvis behövs ju också en ordentlig grundutrustnig till köket så att jag kan laga denna goda maträtt.
Följande saker behöver jag införskaffa till köket:
2 skärbrädor
knivar, 1 brödkniv, 1 förskärare, 1 skalkniv
måttsats
visp
träslev
stekspade
slickepott
potatisskalare, potatissticka
konservöppnare, kapsylöppnare
sax
stekpanna
kastruller, ett par stycken
2 kastrullunderlägg
2-3 plastbunkar
bakform
tillbringare
äggklocka
rivjärn
spagettisked
durkslag
6 mattallrikar
8 glas
6 knivar, gafflar, skedar, teskedar
några uppläggningsbestick
några uppläggningsskålar och uppläggningsfat
ugnssäker form
1 duk
4 bordstabletter, 4 tygservetter

Små tips

När man flyttar hemifrån för första gången så gör många misstaget att inte ha några växter eller tavlor som gör det mycket trevligare att bo där. Många ungdomar hatar sina lägenheter som är trista och fula och tillbringar bara natten där genom att sova. Man kan enkelt få lite färg på sin bostad bara genom att sätta upp någon tavla eller ha någon växt. Många växter klarar sig med lite vatten och ljus om man inte skulle vara så händig med sådana. Det är bara och gå in och fråga i en blomsteraffär så hjälper personalen dig där. Tavlor kan man enkelt fixa genom att gå och köpa en affisch och en passande ram. Då blir det både enkelt och för det mesta också väldigt snyggt.

Om du skulle känna dig ensam i din nya lägenhet och vill ha något att kela med så är ett husdjur kanske det rätta. Det finns massor att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Min Första bostad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-14]   Min Första bostad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2876 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×