Albert Einstein

1 röster
9944 visningar
uppladdat: 2004-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Albert Einstein föddes i östra Tyskland i staden Ulm den 14 mars 1879. Han växte upp i en religiöst frisinnad judisk familj. I skolan var Albert en riktig dagdrömmare och var mer intresserad av att tänka ut hur saker och ting var uppbyggt än att studera. Lärarna förutsåg ingen ljus framtid för honom. När han gick på gymnasiet väcktes dock hans naturvetenskapliga intresse av en skolkamrat, fast han hade underbetyg i matte klarade han komma in på den välkända Eidgenössiche Technische Hochschule i Zürich.


Alberts gifte sig med sin första fru Mileva Maric, den enda kvinnan i hans fysikklass, 1993 och fick ett år senare sonen Hans Albert. 1910 fick de sonen Eduard. Mileva och Albert hade problem i äktenskapet och Albert avslöjade redan 1909 i ett brev till Michele Besso vilka problem de hade. 1914 reste Mileva och de båda sönerna tillbaka till Zürich. Det var slutet på deras äktenskap, men skilsmässan blev inte formellt klar förrän år 1919 . Mileva fick vårdnaden om deras söner. Einstein gifte om sig samma år med sin andra hustru och kusin
Elsa Löwenthal.


Efter studier vid tekniska högskolan i Zürich anställdes Einstein som professor vid Schweiziska patentverket i Bern, där han stannade till 1909.
År 1905 gjorde han några banbrytande upptäckter. Bl.a. Speciella relativitetsteorin och principen om ekvivalens mellan massa och energi. År 1015 utvidgade Einstein den slutgiltigt relativitetsteorin som också innefattar tyngdkraften. Han gav även avgörande bidrag till kvantteorin. Einstein visade att massa och energi är två olika sidor av samma sak. Detta samband gjorde att han kom fram till den berömda formeln:

E = m • c2
E = energi (enhet: joule, J)
m = massa (enhet: kilogram, kg)
c = ljusets hastighet, 300 000 000 m/s (enhet: meter per sekund, m/s)

Relativitetsteorin.
Den speciella relativitetsteorin talar om att tid och rum inte är absoluta utan tider och längder beror av rörelsen. Detta innebär att ju närmare vi kommer ljusets hastighet desto mer saktar tiden ned för oss jämfört med någon som inte rör sig.


Kvantteorin.
Kvantteorin är en modell för att förklara hur partiklar beter sig, varför elektroner runt en atomkärna har bestämda energinivåer (det som ibland kallas skal) till exempel. Kvantmekaniken bygger på att partiklar kan beskrivas som vågor, precis som ljus.

Albert Einstein fick nobelpriset år 1921 (1922?).

Den 15 april 1955 tas Einstein in på Princeton Hospital. Han dör tre dagar senare, kvart över ett på natten den 18 april. På eftermiddagen klockan 4 samma dag kremeras kroppen i Trenton och efteråt på hemlig plats sprids askan. Han blev 76 år gammal och räknas som en av de största fysikerna i världshistorien.

Källförteckningar


http://biphome.spray.se/res...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Albert Einstein

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-21]   Albert Einstein
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2947 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×