Allergier och korsreaktioner

6 röster
17992 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord

Jag var på Teneriffa, som 13 åring, i tre veckor med min pappa. Vi hade varit ute och ätit middag, då jag senare fick ont i magen, otroligt ont i magen. Det kändes rent ut sagt som om min mage stod åt fyra hörn. Jag minns inte vad jag hade ätit, men jag vet att vi hade ätit nötter och druckit coca-cola. Under semestern höll det på så här med magen var och varannan dag. Väldigt olyckligt, när man väl fått komma bort från Sverige för att kunna varva ner och må bra. Jag talade senare med en svensk sjuksköterska, om mitt problem. Hon frågade mig bl a; Vad hade du ätit? Hur ofta hade du ätit det? Vart hade du ätit? Vad hade du druckit? Hade du druckit kranvatten? Fick du värk någon annanstans? Kliade det i halsen/fick du svårt att andas? Har du andra allergier? Efter mycket om och men, kunde hon konstatera att jag drabbats av en inte så ovanlig korsreaktion- från min pollenallergi. Svaret på mina magbesvär fanns alltså i elva bokstäver - stenfrukter. Jag fick en lista på vad jag skulle äta och inte äta, vilket kan vara ganska komplicerat att följa som tonåring, men medger att jag lyckades väl efter omständigheterna. Jag hade ingen chans att ställa frågor till henne personligen, men jag har gjort en lista på frågor som dykt upp under senare tid;

Varför drabbas kroppen av en sådan obehaglig reaktion på olika ämnen? Vad kan Du göra för att förebygga eventuell allergi? Vilka symtom finns hos olika allergier och vilka korsreaktioner förknippas med ”huvud allergierna”? Detta är några av de frågor jag hade tänkt att finna svaren på, och förmedla till dig som läsare.

Har nu, därför tagit chansen till att leka detektiv inom allergins mysterium, speciellt av den jag drabbats av själv som liten, men även andra reaktioner. Lyckligtvis har min allergi mot stenfrukter dämpats en aning, men skillnad på äpple och äpple är stor. De som är ljusgröna i skalet och som är sura är de jag har mest problem med. Hur kommer det sig?








Immunförsvaret och allergier

Allergier har med immunförsvaret att göra.
Det är många i dagens samhälle som är allergiska. Antalet allergiker ökar och idag har ungefär var tredje svensk allergiska besvär, nära tre miljoner alltså.


Allergier beror på att kroppens immunförsvar reagerar onormalt. När man kommer i kontakt med vissa ämnen i t ex mat, damm, mögel eller djurpälsar så bildar de vita blodkropparna många speciella antikroppar - IgE-antikroppar. De sätter sig på histaminbildande celler. Histamin bildas även vid en vanlig infektion hos alla människor. Histaminet får blodkärl att svälla och inflammeras. Då är det lättare för de vita blodkropparna att ta sig igenom och leta efter det främmande ämnet, som ”irriterar”. När IgE-antikropparna sätter sig på de här cellerna så aktiveras de och bildar extra mycket histamin. Härmed blir det en allergisk reaktion. Om detta inträffar i näsans slemhinna kan man få hösnuva. Händer det i tarmarna får man diarré, eller i ögonen så kan de bli röda, svullna upp och komma ”tår liknande” vätska.

Vissa forskare hävdar att sammansättningen av fettsyror i dagens kost har betydelse. Dessutom förstärker exponering av miljöföroreningar- tobaksrök, bilavgaser, dålig inomhusluft mm, effekten av allergiframkallande mekanismer.

Min teori om varför allergier ökar, är dels vår rena livsstil och förstora konsumtion av antibiotika, som har medfört att bakteriefloran i tarmen påverkats. Immunförsvaret har fått för lite träning i att bekämpa dåliga bakterier. Vår västerländska, sterila livsstil har fått en motsatt effekt för sjukdomar och infektioner. Dels tanken bakom miljöföroreningarna, håller jag med om. Jag finner att båda kan vara mycket möjliga till ökad allergi, speciellt om man slår båda teorierna tillsamman.

Hur stor är chansen att mitt barn eller jag får allergi?

Om du drabbats av en allergi är möjligheten att du fått denna av en äldre familjmedlem eller någon i släkten. Om du har barn kan även de bli allergiska mot samma sak som du. Här nedan kan du se hur stor chansen är att bli allergisk:

Föräldrars allergi Riskfaktorn för barnet

Ingen av föräldrarna har allergi 12%

Ena föräldern har allergi 25%

Båda föräldrarna har allergi 50%

Båda föräldrarna har samma typ av allergi 75%



Om korsreaktioner

P.g.a. likheter i allergena strukturer förekommer födoämnesallergi kopplad till allergi mot en del inhalationsallergen. I Sverige är den vanligaste överkänsligheten mot björkpollen och vilken korsreaktion kan förekomma av exempelvis nötter, äpplen och stenfrukter. Inhalationsallergi mot insekter är kopplad till allergi mot skaldjur och latexallergi är relaterad till allergi mot bl.a. banan, kiwi och avokado.


Pollen och dess symptom

De vanligaste korsreaktionerna mellan inhalations- och födoämnesallergen är de som hänger ihop med pollenallergi. Enligt en tysk undersökning fann man att inte mindre än 90 % av de patienter som hade allergi mot något vegetabiliskt födoämne även hade pollenallergi.
Symtom från munhåla och svalg är vanligast. Beteckningen "det orala allergisyndromet" (OAS) används för födoämnesöverkänslighet där lokala symtom från munhålan dominerar. Symtomen kan även fortskrida och sprida sig till flera organ. I värsta fall kan även en anafylaktisk chock, vilket betyder -häftig överkänslighet, uppstå.


Björkpollen

Den mest välkända pollenrelaterade födoämnesöverkänsligheten är den som förekommer vid björkpollenallergi. Omkring 70 % av björkpollenallergiker får överkänslighetssymtom av viss föda. Det finns en grad av björkpollenallergi och förekomsten av födoämnesöverkänslighet: ju mer uttalad björkpollenallergi, desto större sannolikhet för födoämnesöverkänslighet. Man kan säga att födoämnesöverkänslighet är en indikation på en svårare pollenallergi. Det tycks också vara så att ju större antal födoämnen en hösnuve- patient får besvär av, desto högre är sannolikheten för att patienten är allergisk mot björkpollen.

De frukter som oftast ger besvär hos björkpollenallergiker framgår nedan.
Äpplen har skillnader och rapporterats med olika äpplesorter. Golden Delicious, Granny Smith, Jonagold, Breaburn, Prime rouge, Apollo och Cox Orange ger oftast allergiska besvär medan Jamba, Macoun, Gloster, Altländer, Pfannkuchenapfel och Hammerstein tolereras av björkpollenallergiker.

Vissa patienter tål kokt eller konserverad frukt. Ofta tål äppleallergikern ett äpple som legat någon minut i mikrovågsugn. Dessutom tål man bättre en skalad frukt än en oskalad. Vilket jag tror kan bero på att skalet på frukten innehåller mer mängd av det som utlöser reaktionen i immunförsvaret.

Det underliga är för min del att när det var som värst med för mig med min allergi, kunde jag få anafylaktisk chock för en liten bit morot. Den kunde av misstag vara i en gryta som stått och kokat i någon timma och jag kunde få allergi chock av denna. Detta förvånar mig, men jag antar att i mitt fall hade jag en högre grad av pollenallergi än vad som är vanligt.


Några andra vanliga allergiska sjukdomar

Kontaktallergi
Kontaktallergi är en allergisk reaktion mot nickel, krom, konserveringsmedel, parfymämnen och andra ämnen som kan orsaka eksem (allergiskt kontakteksem). Kontaktallergi är inte ärftligt.

Nickelallergi
Nickel är den vanligaste orsaken till kontaktallergi. Runt 15% av kvinnorna och några procent av männen i Sverige har blivit allergiska mot nickel. Undersökningar visar dessutom att allt fler och allt yngre personer drabbas. Här kan jag tänka mig att oäkta smycken och klockor kan vara en stor bov hos unga, som sedan blir överkänsliga mot nickel.

Kontakteksem
Kontakteksem är ett samlingsbegrepp för eksem som orsakas av att huden kommer i kontakt med allergen och blir irriterade.
Irritationseksem uppstår av t ex vatten, rengöringsmedel, kemikalier, nötning. Omkring 10% har detta men det varierar med ålder, kön och yrke. 21% av kvinnorna har överkänslighet/allergi mot kosmetika och hygienprodukter, jämfört med männens 9%.

Nässelutslag
Nässelutslag (urtikaria) kan yttra sig på många olika sätt och orsakas av flera, delvis okända, faktorer. Man skiljer på akut snabbt uppblossade tillstånd efter ett getingstick och kroniska besvär med upprepade återfall under lång tid t ex allergi mot vissa födoämnen.

Latexallergi
Kan uppstå efter hudkontakt med eller inandning av latexproteiner i naturligt gummilatex (naturgummi). Symptom kan vara nässelutslag.
1% av befolkningen lider av detta. Den ökande användningen av skyddshandskar har lett till att allergi mot latex blivit ett ökat problem bland anställda inom sjuk- och tandvården.

Glutenallergiker
Andra allergiska sjukdomar är till exempel celiaki (överkänslighet mot glutenprotein i vissa vanliga sädesslag) och det är idag en av de vanligaste livslånga sjukdomarna bland svenska barn och drabbar tre till fyra per 1000 nyfödda.

Laktosintolerans - överkänslighet mot mjölk - berör 2-5% av Sveriges befolkning.

Övrig överkänslighet
Alltfler har besvär som påminner om allergi men där det inte finns möjlighet att påvisa allergiska mekanismer. Hit räknas det ex födoämnesintolerans, icke-allergisk snuva och vissa allergiliknande sjukdomar. Även astmaliknade symptom, sjuka-hus-sjukan och elöverkänslighet brukar räknas hit. Symptomen är oftast vaga.

Amalgamallergi
Oenighet råder om oral galvanism (känslighet mot amalgam), och kroniskt trötthetssyndrom kan räknas dit.

Allergichock (anafylaxi)
Detta är en akut allergisk reaktion som oftast ger symptom från flera olika organ. De första symptomen kan vara värmekänsla, klåda eller pirrande i huden och en känsla av ångest. De vanligaste symtomen därefter är nässelutslag (röda utslag på huden) och andningsproblem. Symtomen uppträder ofta bara någon minut efter det att man ätit något man inte tål, men de kan även dröja en timme eller mer.
Här följer en tabell på de vanligaste Korsreaktionerna bland inhalations- och födoämnesallergierna.


Din allergi Ämnen du kan reagera mot Frekvens
Björkpollen Nötter (hasselnöt, paranöt, valnöt, mandel)Äpple och päronStenfrukter (persika, körsbär, plommon, aprikos)Rotfrukter (morot, potatisskal)Kiwi Mycket vanligt i Sverige
Gråbopollen SelleriMorotPaprikaPersiljaKorianderVitlökKryddor (Fänkål, Anis, Kummin, Curry)KamomillMalört (i brännvin)Solrosfrö Mindre vanligt i Sverige, Vanligare i Öst- och Centraleuropa.
Husdammskvalster Snigel Mindre vanligt
Insekter (myggor och mygglarver, kackerlacka) Kräftdjur och blötdjur Mindre vanligt
Latex (naturgummi) Korsreagerar även med Benjaminfikus BananAvokadoKastanjNektarinPlommonKörsbärJordnötter Mindre vanligt
Hönsfjäder Äggula, äggvita, kycklingkött Mindre vanligt
Ragweedpollen (ogräs i Nordamerika, Central- och Östeuropa, avlägsen släkting med gråbo) MelonBananGurka Ovanligt i Sverige, vanligt i Nordamerika



Råd från Apotekets hemsida

Misstänker du att du är överkänslig mot ett ämne, ska du söka läkare. Det är då viktigt att du inte själv experimenterar med kosten före undersökningen, eftersom provresultaten då kan bli missvisande.
Behandling och förebyggande åtgärder

För att förebygga allergi är huvudregeln att man bör undvika det som utlöser besvären och få bort dessa ämnen ur sin närmiljö.

Genom olika tester och blodprov kan man ta reda på vad man är allergisk mot. Jag har själv gjort ett s k prickprov, där man tillför kroppen olika allergiframkallande ämnen och mäter reaktionen. På mig testade de bland annat kvalster, pollen, latex. Om jag var överkänslig mot någon av motsvarande skulle det bli rött runt om där stuckit. I mitt gav inte prickprovet något resultat. Jag var helt enkelt inte allergisk mot någon av dem. Den först nämnda och de tredje har jag inga som helst problem med.

Vissa former av allergiska besvär som barn drabbas av kan växa bort med åren. För de som allergin inte växer bort, kan besvären lindras lyckligtvis.


Råd till alla

1. Amning är bra för alla barn, men ger inte ett generelltskydd mot utveckling av allergier.
2. Undvik rökning. Observera att nikotin går över till fostret och via bröstmjölken och andningsluften till spädbarnet.
3. God ventilation och normal luftfuktighet är att tänka på. Luftfuktare bör undvikas.


Råd till högriskfamiljer, vilket innebär att båda föräldrarna har någon form av allergi

1. Vid behov av tillägg de första levnadsmånaderna kan komjölkshydrolysat minska risken för komjölksallergi. Detta är en bröstmjölks ersättning som ges till spädbarn i form av pulver utblandat med vatten. Detta beror oftast på att modern inte har tillräckligt med bröstmjölk att ge till barnet. Finns att köpa på apoteket.
2. Undvik jordnötter under hela amnings tiden.
3. Pälsdjur bör inte finnas i hemmet före 3 års ålder. Det har på senare år slagits fast att om det finns pälsdjur i familjen drabbas de sällan av pälsdjursallergi än familjer utan djur. Observera att det är högriskfamiljerna som bör avstå från alla pälsarter.

Källor; www.apoteket.se, apoteket, astma & allergiförbundet, www.livsmedelssverige.org, www.clarityn.com, och egna erfarenheter av mig och anhöriga, vänner och bekanta.
Slutord - analys

För att så kortfattat som möjligt göra detta arbete, har jag endast skrivit om det som intresserat mig inom allergier. Jag har läst broschyrer från apoteket, gått igenom flertal hemsidor och skrivit ner egen fakta som jag lärt mig på vägen som 13 åring till min ålder på 19 år idag. Jag har fått lära mig lite smått om andra allergier som olika vänner till mig drabbats av. Det kan betyda mycket för en allergiker att bli respekterad i ett sådant här hänsynslöst samhälle vi lever dagligen i. Jag har själv begått misstaget att använda mig av parfymer i min systers närvaro, som har en lindrig form av astma. Vilket jag nu tycker är en hänsynslös företeelse i hög grad. Detta skall med min lärdom av detta arbete inte upprepas, i hennes närvaro. Man kan inte alltid förebygga reaktionerna själv som allergiker utan kanske måste med hjälp av närstående runt om se till att ämnet inte finns i närvaron. Detta får mig genast att tänka på rökare och icke-rökare. Jag har aldrig rökt, men många i min omgivning är både snusare och rökare. Många, nu skall jag inte dra alla rökare över en kant, är väldigt oförsynta. De kan utan att fråga sätta sig och röka vid matbordet på en servering, något som jag ser som osmakligt och oartigt, när någon fortfarande äter. Restauranger borde för...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Allergier och korsreaktioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Allergier och korsreaktioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2972 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×