Einstein- Mannen bakom myten

2 röster
12980 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författarens ord


Jag har valt Albert Einstein som ämne i mitt arbete inom Nobel Priset. Jag har alltid tyckt att Einstein låtit intressant och jag har hört talas om honom ganska mycket, även många gånger sett honom. Han är, som jag ser det, en mycket känd man.
När jag undrade vad jag skulle arbeta med på nobeltemat, så var det inte så att jag direkt tänkte på Einstein. Det var snarare en lyckohändelse att jag kom att tänka på honom, sen jag inte ens visste att han fått nobelpriset.
Det var så här att jag bläddrade igenom sida efter sida med nobelpristagare utan att hitta någon som intresserade mig. Sen kom jag till avdelningen fysik, nästan längst ner såg jag EINSTEIN - 1921 med stora bokstäver. Just då visste jag att jag skulle tillbringa skoltimmarna med Einstein de närmaste veckorna.
Sen slog det mig att jag inte visste vad Einstein gjort, fastän jag hört talas så mycket om honom. Jag kunde inte för mitt liv komma ihåg någon väsentlig fakta om honom.
Vad jag vet är att han är mycket berömd och har varit väldigt betydelsefull för dagens vetenskap, de slutsatserna kan jag dra. Einstein är idag närmast en symbol för intelligens och utbildning.
Jag undrar vad han egentligen gjort för något under sin livstid, och vad det var som gjorde honom så berömd som han faktiskt är idag. Vad gör honom så speciell?, och hade han verkligen en sådan frisyr?Bakgrund

Albert Einstein föddes i Ulm i södra Tyskland den 14 mars 1879. Han bodde hos sin mamma Pauline Einstein och hans pappa Hermann Einstein. Hans pappa var handelsman.
Einstein var det äldsta barnet, men snart föddes även en lillasyster.
Familjen Einstein var judar, men gav inte mycket för traditionerna. De följde inte judiska seder och bruk, och inte heller judiska helgdagar.
Snart flyttade familjen till München, där pappa Hermann startade eget företag. Där började lille Albert grundskolan, utan att veta om att han en dag skulle bli en av världens mest kända vetenskapsmän. Han visade ingen speciell begåvning, utan var mest för sig själv. Han gillade inte att umgås med andra. Det kan kanske till viss del bero på att Albert och hans familj var troende judar och bodde i München, som var en kristen stad.
Även när Einstein var liten var han väldigt filosofisk, funderade ofta på massor med saker. Han tänkte alltid igenom vad han sade noga, innan han sade det. Det gjorde att många uppfattade honom som lite trög.
Några år senare gick faderns firma i konkurs. Hela familjen, förutom Albert som stannade för skolans skull flyttade till Italien.
Albert trivdes aldrig i skolan, mest för att man var tvungen att ha mycket respekt för sina lärare, och att bra betyg byggde på att man lärde sig fakta ordagrant.
Albert kände sig ensam och nervös utan sin familj. Därför bestämde han sig för att sluta på gymnasiet och flytta till sin familj i Italien. Han flyttade efter en tid till Schweiz för att läsa vidare. Där pluggade han hårt några år innan han kom in på Eidgenössische Technische Hochschule eller ETH som det kallades. Där träffade han sin blivande fru Mileva Marich, som var ungerska.
Lärarna där såg Einstein som lat och ignorant, men han tog till slut examen med det höga betyget 4,91 av 6.
Einstein fick inget jobb, utan spenderade senare en tid med att vikariera som lärare på olika skolor. 1902 fick han fast jobb på patentverket som Teknisk expert av tredje graden med hjälp av sin kompis och hans far.
[Även om Einstein var en känslokall person, tackade han inte nej till ett gott skratt.]

Einsteins guldålder

Under tiden som Einstein jobbade på patentkontoret i Bern, hade han gott om fritid som han använde till att arbeta med teoretisk fysik. Det var han glad över för Einstein trodde på att hårt arbete lönade sig i längden. Han använde alla sina kvällar och helger till att studera krafter mellan molekyler i vätska och värmeledning. Ibland kom hans kolleger och kompisar från skoltiden på besök och gav honom hjälp, annars klarade han sig helt själv, med sina egna böcker och sitt eget material. Under denna tid kom han fram till många saker, därför kallas tiden för Einsteins gyllene ålder.
1905 och 26 år gammal hade han arbetat fram tre teorier: Relativitetsteorin, den fotoelektriska effekten och den brownska rörelsen.
Relativitets teorin kom att bli hans mest kända verk. Den berömda formeln E=mc2 kommer härifrån. Den bygger på att energi kan förvandlas till massa och tvärtom. Denna förändrade hela världens syn på den fysiska vetenskapen.
Den fotoelektriska effekten var den teorin han kom att få nobelpriset för.
[Einstein verkar alltid ha gillat sin mustasch.]


Kompassen

Einstein gillade att berätta en historia om sin barndom. Den handlade om ett underverk, som han kallade det, han såg när han var liten.
Albert fick, när han bara var en liten pojke, en kompass av sin far. Han berättade hur förundrad han blev över att nålen alltid pekade år norr. Det var precis som om det fanns en osynlig kraft som styrde den, en kraft gömd långt under…


E=mc2

E står för energi, m står för massa och c2 är ett mycket högt tal (ljusets hastighet upphöjt till två). Det betyder alltså att all energi kan förvandlas till massa och tvärtom.
Om man hade en atom (massa), så kunde man klyva den och få energi. När atomen delats flög delarna iväg (energi), och de vägde dessutom mindre än de gjort från början - Fission. Det betyder att det som vikten minskade har gjorts om till energi. En atombomb bygger på att en atom klyvs och att det sedan blir en kedjereaktion som blir så intensiv att det skapar en stor explosion.
Man kunde också göra tvärtom, sätta ihop två atomer - Fusion. Då skapas massor med värme (energi) samtidigt som man får en hel atom. Det är så solen lyser. STORA Denna vetenskap lade sedan grunden till forskningen om atombomben och kärnkraften. Av detta förstod man också hur solen lyser. Den lyser genom fusion.
Man kunde också konstatera att eftersom vi människor hela tiden sänder ut värme, så måste vi minska i vikt lika mycket som värmen som lämnar oss. Man kan säga att den teorin vände upp och ner på fysikvetenskapen på den tiden.
[När han blev äldre ådrog han sig en massa sjukdomar på grund av stress och dålig mat.]


Politiskt aktiv

På sin fritid gillade Einstein att delta i politiken. Han arbetade mycket mot kriget som skulle komma, och mot anti-semitismen (judehat), eftersom han själv var jude. Einstein skrev på petitioner och höll tal. Värt att notera är att han även propagerade för att äta vegetarisk mat, sedan han själv var vegetarian.
Sedan växte nazismen fram mer och mer, och då kom även ett stort hat mot judar. Ingen kunde längre uttrycka sina egna åsikter. Einstein var tvungen att flytta till USA, eftersom han omöjligt kunde bo kvar i Tyskland. Han kom aldrig tillbaka.
En liten tid efteråt kom Hitler till makten. Eftersom Einstein var jude togs hans bostad ifrån honom, och han var en av de första som blev av med sitt tyska medborgarskap. De brände upp hans böcker och förstörde allt som tillhörde honom. Hitler trodde inte att Einstein som jude skulle ha kunnat komma på relativitetsteorin, utan trodde han stulit planerna från en tysk officer under första världskriget.
I USA varnade Einstein president Roosevelt för att tyskarna snart skulle ha
ett nytt vapen till sitt förfogande – Atombomben. Därför
spelade Einstein en stor roll i att sätta igång Manhattanprojektet, ett första atombombstest i USA.
Den första atombomben som fälldes var över Hiroshima och Nagasaki i Japan sen de attackerat USA. Tyskland fick aldrig sina atombomber färdiga.


Vad som hände sen

Einstein bestämde sig för att aldrig flytta tillbaka till Tyskland igen. Då kunde han slå sig ner på riktigt i USA. Han fick professur vid Institute of Advanced Study i Princeton, där han spenderade resten av sitt liv med att forska, tyvärr kom han aldrig fram till något nytt.
Efter 1945 arbetade han aktivt mot spridningen av kärnvapen.
När Israels president Chaim Weizmann dog 1952, blev Einstein erbjuden presidentposten, men han tackade artigt nej. Det var nog till mångas lättnad!
Den 11 april 1955 skriver Einstein på sitt sista brev. I brevet uppmanade han alla länder i hela världen att avstå från kärnvapen.
Den 13 april brister en blodådra och han tas in på Princeton Hospital. Den 18 april kvart över ett på natten dör Einstein. Nästa dag kremeras han och sen sprids resterna på hemlig plats.


Sanningen

Einstein har ryktet om sig att vara en ”perfekt” vetenskapsman. Det stämmer dock inte. Det finns en anledning till att sanningen inte har kommit ut förrän nu.
Einstein hade två sekreterare under sin livstid, och de har gjort allt de kunnat för att behålla Einsteins fläckfria rykte. De har alltså lyckats väldigt bra. När båda sekreterarna hade gått bort 1992 så kom nästan hela sanningen fram. De hade hemlighållit massor med information, till exempel brev som man nu hittade.
Einstein hade ett mycket växlande humör när han var mindre. En gång hade han till och med slagit en lärare.
Einstein tyckte inte att kvinnor var gjorda för abstrakt tänkande. Marie Curie var bara undantaget.
Han kunde inte heller förstå hur män kan hålla sig till samma kvinna hela sitt liv. Han ansåg att människan inte var skapt för det. Därför flörtade Einstein ofta med andra kvinnor, och han ska även ha fått barn med några kvinnor utanför äktenskapet. Detta är dock inte bekräftat. Han bjöd ofta in vackra kvinnor som han hade affärer med när han var ensam.
Författarens sista ord

Albert Einstein visade sig vara en ganska intressant person, även om jag blev lite besviken. Han var inte så speciell som jag trodde. Han var nog inte övermänsklig.
Jag fick i alla fall svar på alla mina frågor. Nu ve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Einstein- Mannen bakom myten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-07

    Vänta nu, du säger att einstei

  • Inactive member 2005-12-21

    hur i helvete kan man säga att

  • Inactive member 2009-11-24

    nice, men konstig att Albert var en sådan

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Einstein- Mannen bakom myten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2986 [2022-08-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×