Vilka visioner hade industrins företrädare i Norrbotten inför industri- och slöjdutställningen i Luleå 1894?: hur planerades och genomfördes utställningen?

1430 visningar
uppladdat: 2004-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Uppsatsens huvudsyfte var att utreda vilka visioner och tankar industrins företrädare hade inför Luleå Industri och Slöjdutställning som genomfördes sensommaren 1894. En stor del av resultatet bygger på min undersökning av hur utställningen planerades och realiserades. Det var Luleå Fabriks- och Hantverksförening som ville marknadsföra länet i samband med invigningen av norra stambanan. Norrbotten ansågs vara industriellt outvecklat i jämförelse med övriga Sverige. Genom utställningen skulle utbildade industriinvesterare lockas till orten. Meningen var också att försöka stärka den inhemska produktionen. Befolkningen ägde antagligen dolda hantverkskunskaper som utställningen kunde lyfta fram. Under 1890-talet var länet under ekonomisk tillväxt. Jordbruket utvecklades och järnvägen byggdes ut, råvaror som malm och skog kom att utnyttjas allt mer på grund av bättre transportmöjligheter. Initiativtagarna var oroliga att råvarorna enbart skulle förädlas i södra Sverige. En timmerstock som lämnade länet obearbetad ansågs vara en förlust. Planeringen av utställningen gick trögt i början, men efter flera upprop i länets dagstidningar blev uppslutningen större än väntat. Resultatet pekar på att utställningen blev en succé. Över 400 utställare visade 1.433 produkter. De mest innovationsrika belönades med guldmedalj, den större och mindre silvermedaljen, bronsmedalj, samt hedersdiplom. Det var främst föremål och maskiner inom trä, metall och jordbruksindustrin som premierades. Detta visar att industrins företrädare välkomnade maskintekniska nyheter inom länets tillverkningsindustri. Mitt intryck när jag har läst dåtidens tidningar är att bilden av Norrbotten förbättrades efter Industri- och Slöjdutställningen. Men vi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vilka visioner hade industrins företrädare i Norrbotten inför industri- och slöjdutställningen i Luleå 1894?: hur planerades och genomfördes utställningen?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-01]   Vilka visioner hade industrins företrädare i Norrbotten inför industri- och slöjdutställningen i Luleå 1894?: hur planerades och genomfördes utställningen?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=29909 [2024-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×