Smak och lukt

19 röster
47050 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag vill i detta arbete fördjupa mig i ämnet Smak och Lukt. Jag fann dessa två sinnen mest intressanta av dom 5. Jag gör detta arbete tillsammans med Christian och Tim.

I detta arbete ska jag skriva om hur lukt och smak fungerar. Hur fungerar tungan? Om smak och förkylning. Hur fungerar näsan? Vad är det vi luktar, dvs. Vad är egentligen lukt? Varför har vi sämre luktsinne än djuren?

Vad är lukt?

Många har säkert ställt sig frågan, vad är lukt? Lukt är partiklar som tas upp av vårt luktorgan – näsan.
Ett exempel: tänk dig att du kommer in i ett rum med blommor. Direkt när du kommer in så känner du den väldoftande blomlukten. Man andas in blommans partiklar eller materia som den skickat ifrån sig. Om du tycker att något luktar illa, så känner du ”bitar” eller materia av det som luktar illa. Så om det luktar svett så andas du in små, små partiklar av svetten.

Men hur känner vi dessa partiklar?
Som sagt, när vi andas in så kommer materia upp i vår näsa. Näsan vet hur detta luktar för att den har en ”luktyta” eller luktepitel. Så materian från blommorna som vi känner lukten av fastnar på något som heter receptorer, det finns väldigt många receptorer, för varje lukt finns det en receptor. Det är ungefär som en nyckel som passar i just sitt lås.
En människa kan känna cirka tiotusen olika slags dofter. Men näsan har cirka 5 miljoner receptorer, (det finns dubbletter som gör att vi känner lukten starkare, även så fungerar bara ca 30 % av alla receptorer)
Cirka 0.5-1.5 procent av vår DNA har med lukten att göra. Dvs runt 1000 gener.

Varför känner djur lukt bättre än vi människor?
Dom flesta djur känner lukten starkare än vad vi människor gör. Till exempel så har vi bomb och knarkhundar.

Hos en människa så är denna ”luktyta” som sitter högst upp i näsan, 5 kvadratcentimeter stor.
De flesta däggdjur har en bra mycket större area, bland annat därför har de bättre luktsinne än oss människor. Om dom har en större receptoryta så kan det få plats fler receptorer vilket gör att dom känner lukten starkare, (dubblett receptorer, eller ”dubbla lås till nycklarna”). Till exempel som jag tidigare nämnt har människor en 5 kvadratcentimeterstor luktslemhinna, medan hunden har en 150 kvadratcentimeter stor yta. Detta är cirka 300 % större. Men allt beror inte på den stora luktslemhinnans storlek och utveckling, det har även att göra med att hundens hjärna kan hantera så stora informationsmängder.

Det finns inga konkreta fakta om varför nästan alla djur har ett mycket bättre luktsinne än oss. Men den teori jag har, och många andra, är att: djuren har länge behövt ett bra luktsinne för att överleva, medan vi människor inte är beroende av just det sinnet. Därför har människorna fått sämre luktsinne och djuren bättre.

Varför känner man smak sämre vid förkylning?
När man är förkyld så brukar maten smaka sämre/mindre. Det gör den i alla fall om man är täpp i näsan.

Jag har gjort ett experiment om detta i en lägre årskurs.
Så här gick det till: Jag bad en kompis som hette Jens att blunda och hålla för näsan, då gav jag honom en bit potatis, och så bad jag honom gissa vad det var, han trodde att det var en morot eller en potatis, men han visste inte. Jag gjorde sedan samma experiment när han inte höll för näsan, då gissade han rätt.

Detta tyder på att det finns ett samband, känner man ingen lukt så smakar maten annorlunda. Detta har att göra med att man upplever hur maten smaker med tre sinnen, synen, lukten och smaken. Så om man är tilltäppt i näsan, vid till exempel en förkylning så når inte luktpartiklarna receptorerna, eller luktslemhinnan och då smakar det annorlunda.

Om man vill förbättra sitt luktsinne så kan man till exempel sniffa. Detta gör vinprovare, hundar och andra djur. Om man sniffar så kommer mer luft till luktslemhinnan och då finns det en större chans att receptorerna ska fånga upp och binda luktpartiklar.

Smaken
Hur fungerar tungan?
Vi kan känna fem smaker, inte fyra som man har trott i flera hundra år. De traditionella fyra smakerna är beskt, surt, salt och sött.

Men nyligen har man kommit på att man känner till ytterligare en smak, den kallas umami. Smakämnet som ger denna smak heter glutamat. Glutamat finns bland annat i kött, lagrad ost och skaldjur.

På tungan finns det smaklökar, smaklökarna sitter nersänkta i en slemhinna och mynnar endast med små porer på slemhinnans yta. En smaklök är inte specialiserad på någon viss smak som man tidigare trott. Om man tittar på bilden ovan så ser man vad folk trodde förr i tiden. Denna bild kan även hittas i böcker som är äldre än fem år. Det sitter alltså många smaklökar över hela tungan och alla kan känna samma smak. Detta kan man bevisa genom ett experiment. Pröva att lägga något sött, till exempel socker längst bak på tungan du kommer fortfarande att känna smaken av sockret. Samma sak om du sätter något beskt långt fram på tungan, det kommer att smaka lika mycket som om du lägger det långt bak på tungan. Allt detta bevisar att du känner lika mycket smak över hela tungan med alla smaker. Fast man känner inte bara smak på tungan, det finns även enstaka smaklökar i svalget och under tungan.

Tungan fungerar med samma princip som lukten, dessa receptorer. Nyckel - lås principen. Dvs en smakmolekyl passar in i en receptor. Vi har cirka 40-100 receptorer för varje smak. Olika människor har olika många receptorer, på grund av DNA skillnader.
Man skulle kunna tänka sig att kroppen inte har några receptorer för olika gifter. Men det har den. Den har receptorer för det, och när man smakar på något så signalerar hjärnan att det är något farligt vi äter. Salt är något som människor i vårt samhälle äter alldeles för mycket av idag. Anledningen till varför vi in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Smak och lukt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Smak och lukt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3040 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×