Hedersmord

10938 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
Jag ville skriva om detta ämne för att jag följt medierna nät dom skrivit om Fadime, Pela och alla och jag tycker att det är intressant och viktigt.

Mina frågor är följande inför arbetet om hedersmord:

Vad säger religionen? Koranen?
Vad säger kulturen?
Hur styr massmedia?
Hur styr politiken?


Koranen säger helt klart att om man väljer islam så ska man välja det för att man själv vill det inte för att man blivit tvingad av någon. Om man misshandlar någon så faller en religös dom.
Men förhållande före äktenskapet uppmanas att vara under kyskhet och disciplin, men självklart gäller det både mannen och kvinnan.
Männen får gifta sig med flera om han behandlar dom lika och kvinnan ska ha lika rätt att skilja sig som mannen.
Man får inte döda, stjäla eller ljuga, men dödstraff ska kunna ske om en person är otrogen, eller dricker alkohol, men för att man ska bli straffas måste det alltid finnas fyra vittnen.

Fadime


Hon är en av de kända kvinnor som blivit hedersmördad, men det har varit en lång process för henne, jag tänkte berätta lite om hennes liv och ta det som exempel på hur kanske tusentals kvinnor i Sverige med invandrarbakgrund lever, eller har levt.
Hon skrev tal till Rädda Barnen och Riksdagen för att de skulle förstå hur det kunde vara att leva som invandrartjej i Sverige och med alla förväntningar.

Hon föddes i en liten by nära Elbistan som ligger i den kurdiska delen av Turkiet. Familjen ägde jordbruk som de försörjde sig på och alla i familjen var delaktiga.
De hade en varm gemenskap.
Men när Fadime var sju år så beslutade de sig för att flytta sig Sverige p.g.a. ekonomiska skäl.
De bodde i Uppsala och hon trivdes bra men ju äldre hon blev desto mer förbud fick hon.
De första som hon reagerade på var att hon inte längre fick umgås med sina svenska kompisar efter skolan och hon fick inte delta i andra aktiviteter efter skolan heller, för då skulle hon hem och hjälpa sin mor för att hon skulle uppfostras till en fin flicka.
Hennes föräldrar tyckte att det var bra att hon gick i skolan men det var för att om hon kunde läsa och skriva och prata svenska så kunde hon bli deras länk ut i det svenska samhället. Men de ansåg inte att hon behövde några högre studier för det behöver man inte om man ska ta hand om man och barn.
När hon kom upp i tonåren så tyckte hennes föräldrar att hon skulle åka till Turkiet och gifta sig med någon av deras kusiner, så som hennes äldre systrar gjort. Men Fadime vägrade det, hon ville bestämma själv vem hon ville gifta sig med och dessutom så kände hon sig för ung för att kunna ta ett sådant stort beslut. Men hennes familj blev arga för dom tyckte hon skulle sätta deras behov och allt framför hennes eget välbefinnande.
Ett tag var hon tvungen att leva dubbelliv mellan dom olika kulturerna och alla förväntningar som var på henne.
Hennes föräldrar levde i det ”lilla Turkiet”, dom umgicks bara med andra turkar och kollade bara på turkisk teve, dom ville inte lära sig nåt om Sverige, om vårat samhälle det skrämde dom, enligt deras åsikter så var svenskar lösaktiga som hade fria sexvanor och dom hade inte respekt för familjelivet så svenskar skilde sig hela tiden. Men det var inte den bilden som Fadime hade, hennes dröm var att studera.
Men sedan så träffade hon Patrik, en svensk kille det skulle hennes föräldrar aldrig gå med på så dom var tillsammans under stränga tillställningar inom fyra väggar, men efter ett år så lessnade dom på att smyga med sin kärlek så dom började visa sig mer och mer öppet men på ställen där dom inte kunde bli påkomna men deras oförsiktighet ledde till att de blev påkomna av hennes pappa, som reagerade med att slå de båda.
Eftersom hon hade pojkvän så drog hennes släkt slutsatsen att hon inte var oskuld så enda chansen för henne var att fly, hon flyttade upp till Sundsvall men blev snabbt uppspårad och fick en massa hot av männen i släkten. Hennes lillebror fick uppgiften att döda henne, det var inte så konstigt att han skulle få det för att han skulle itne få nåt högre straff eftersom att han är mindreårig och det var han som skulle hålla koll på sina systrar.
Fadime vände sig till polisen för att få skydd mot sin familj men där var de bara otrevliga, men hon fick ett larmpaket.
Men till slut så vände hon sig till massmedia för att få hennes släkt rädda när det kom ut i allmänheten. Hon fick medverka i massor med program.
Den 21 januari 2002 var hon på besök hos sin syster i Uppsala då hennes pappa kom dit och sköt henne i huvudet.
Tidigare hade pappan dömts för olaga hot från Fadime och lillebrorsan för olaga hot och misshandel.
Nu skulle pappan dömas för mord på sin egen dotter. Han fick stöd från släktingar i Turkiet som sade att Fadime fick skylla sig själv och liknande. Hennes kärlek Patrik dog strax innan hon dog i en olycka.

Det som är så hemskt är att flera tusen tjejer (enligt Mona Sahlin) lever under dödshot från sin familj många har tvingats byta identitet.

Pela är också en tjej som blev mördad av sin far och farbröder, men i hemlandet hon skulle hem och gifta sig men hon hade förstört hedern i Sverige så dom tog henne hem och mördade henne. Hennes pappa och brorsor får inte komma in i Sverige hennes syster och mamma lever nu i Sverige under hot.

Men är det kvinnoförtryck eller är det kultur? Eller rentav religion?

I koranen står det att man inte får döda, men det är olika i olika släkter, för vissa håller hårt i religionen och vissa andra inte lika hårt.
Men enligt Fadime är det kultur och kvinnoförtryck.
Massmedia styr mer än var jag trott, fallet Arsin väckte stor uppmärksamhet då hon tog självmord i närheten av sin fader, han blev genast utpekad som mördare och hedersmord stod på stora rubriker alla dömde honom innan han själv fick tala, och när det var klart så var det ju ett självmord inget hedersmord.
Ca 1-3 hedersmord begås i Sverige varje år.

Enligt FN dödas 200 flickor per år i Turkiet för att upprätthålla hedern i familjen. Om man mördar någon i Turkiet så är det hårda straff men det lindras om det är hedersmord, då kan man få upp till 5 år. Om man mördar och det inte är hedersmord så är det livstid eller dödstraff.

I Libanon arrangeras hedersmord så att det skall se ut som olyckor, dom vill inte erkänna att det finns sånt där så det finns ingen statistik men det är förmodligen höga siffror men två till tre fall rapporteras i media i månaden, men mörkertalet är högt.

Jordanien är flest hedersmord per år, där är det samma straff som Turkiet, men i ett fall dömdes en far som dödat sin dotter till sex dagars fängelse.

Slutord:
Jag ville skriva om detta ämne för att jag tycker att det är oroväckande hur Sverige tar hand om invandrare som kommer till Sverige, om Fadimes föräldrar kanske hade fått gått en kurs i svenska fått lära sig om våra seder och så då kanske hon hade sluppit gråta blod för att få gå på sin egen studentfest? Då kanske hon hade fått åkte på klassresan? Eller bara fått varit med sin kärlek. Jag tror att man bara packar in dom här och det är väl klart att dom tycker Sverige är skrämma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hedersmord

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-11-27

    fadime var KURD-turk och inte

  • Inactive member 2006-11-13

    nice arbete. O.o förbaskat int

  • Inactive member 2007-11-26

    Jaag vill bara säga att jag hå

  • Inactive member 2008-05-11

    oerhört bra arbete! håller m

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Hedersmord
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3062 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×