Jerusalem

5 röster
32193 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jerusalem är Israels huvudstad och har ca 500 000 invånare varav 2/3 är judar. Staden är en helig plats för tre världsreligioner, Kristendomen, judendomen och islam men var också målen för tre stora ledare som Jesus, Muhammed och Mose. Kristendomen uppstod där, muslimerna ber böner med huvudet vänt mot Jerusalem och för judarna har Jerusalem alltid varit den heliga staden.
Därför har det uppstått så många konflikter och krig om staden och gör det än idag.


Historia
Jerusalem är en väldigt gammal stad och har länge varit viktig, i skrifter från 1400 talet f.kr nämns staden men under namnet Urusalem. Men man har i och utanför Jerusalem hittat tillhörigheter till människor som är ca 5000 år gamla och under sin långa historia har Jerusalem haft många namn. Efter som Jerusalem är en så gammal stad har staden en händelserik och blodig historia, belägrats 50 gånger, erövrats 36 gånger och förstörts 10 gånger.

Den första stora historiska händelsen handlar om David och Salomon och utspelar sig ca 1000 f.kr. Kung David som levde ca 1000 f.kr var judarnas kung och han gjorde Jerusalem till judarnas huvudstad. Davids son Salomo tog sedan efter som kung och han förskönade Jerusalem och byggde templet på den plats som låg där klippmoskén i dag ligger. Templet hade stor betydelse och blev israeliternas heligaste plats. Templet var indelat i två delar som bara fick besökas av präster, i den första delen, "Det heliga" offrade man varje dag till gud. I den andra delen, "Det allra heligaste" fick bara överprästerna komma in och där fanns arken med de två stentavlorna som hade de tio budorden på sig. Enligt bibeln offrade Salomo
22 000 tjurar och 12 000 småboskap vid invigningen av det nya templet.

Babylonierna intog Jerusalem 587 f.kr, då fördes alla judar till Babylon och deras tempel förstördes. Men judarna lyckades återta staden 538 f.kr.

Romarna erövrade Jerusalem 37 f.kr och Herodes utseddes att styra staden och över judarna. Kung Herodes gjorde lite som han vill och styre och ställde över folket I Jerusalem. Han byggde bland annat ett tempel som var både större och lyxigare än det Salomon uppfört 1000 år tidigare. Herodes byggde också en mur runt staden.

70 e.kr ville judarna ta tillbaka sin stad och gjorde uppror mot de styrande romarna. Men upproret trycktes ner och romarna ville sen straffa judarna för upproret och bestämde sig för att förstöra deras stad. Alla tempel i Jerusalem och muren runt staden förstördes, judarna förlorade flera betydande byggnader. Men en bit av den mur som kung Herodes uppfört lämnades kvar och står än idag, det är den så kallade klagomuren som nu är en helig plats för judarna.
132-135 e.kr gör judarna ett nytt uppror därefter bygger Hadrianus upp Jerusalem som en romersk stad, Aelia Capitolina. På alla heliga judiska och kristna platser uppförs romerska tempel. Judarna förbjuds tillträde till staden och man uppförde mängder av kyrkor för att påminna befolkningen om den härskande religionen.

614 e.kr intar perserna och araberna staden och bränner alla kyrkor och kristna föremål. 22 år senare har araberna ensamma kontrollen över Jerusalem

1099 lyckades korsriddarna "befria" Jerusalem från "hedningarna" som påven Urban II uttryckt det fyra år tidigare. Orsaken var att när araberna hade kontroll över staden hade pilgrimer fått vallfärda till Jerusalem men när turkarna intog staden 1071 förbjöds kristna att vallfärda dit och turkarna började förfölja och döda kristna. Korståget började med att oorganiserade män som plundrade drog österut men det korståget dog ut. Samtidigt hade en grupp adelsmän samlats i Konstantinopel (Istanbul) och därifrån började de marschen mot Jerusalem för att frita den heliga graven. När väl korsriddarna lyckades inta staden dödade de tiotusentals muslimer. Som märke hade korsriddarna ett rött kors på sina sköldar och mantlar. Det gjordes även flera korståg men de var mer rena erövringskrig, det mest kända kanske är det tredje då Rikard Lejonhjärta, Fredrik Barbarossa och Filip II August deltog.

Korsriddarna orkade inte hålla kvar staden så länge och viljan som fanns i början försvann så araberna återtog staden 1187 under den egyptiske sultanen Saladin. I cirka fyrahundra år lyckades de hålla staden. Saladin framställdes som en känslolös och grym krigare som bara ville se sina fienders blod men i verkligheten var han en ädel man för han lät kristna att fortsätta besöka Jerusalem.

1517 tog turkarna över Jerusalem igen och höll staden under sin makt i ca 400 år men under den tiden hände det inte mycket.

1917 (400 år senare) under första världskriget erövrade Britterna Jerusalem och körde iväg turkarna. Turkarna som under kriget stred på tyskarnas sida mot Ententen.

1948 efter andra världskrigets slut delades Jerusalem i en jordansk och i en israelisk stad, men under sexdagarskriget 1967 intog Israel resten av staden och utnämnde den till sin huvudstad och så är det än idag.Idag
Idag är det fortfarande en stad med stora konflikter. Men staden som sådan är en stad med en blandning av gammal historia och nya industrier, Jerusalem har även ett stort religiöst och politiskt värde. De flesta judar anser sig äga staden eftersom de bodde där först trots att staden varit arabisk i över tusen år. Araberna tycker den är deras för att de har bott där så länge och de kristna har inte samma anspråk på staden, men en del tycker att staden borde ha varit kristen eftersom Kristendomens grundare Jesus levde där. Eftersom så många anser staden som sin så är konflikter vanliga. Palestinska terrorister spränger bomber och försöker på det sättet få bort judarna. Judarna håller ställningarna genom att skicka militärer för att hålla ordning och reda, ibland går det för långt och de israeliska soldaterna skjuter skarpt på stenkastande palestinska ungdomar.

Varför är staden helig för judarna?
Judarna kommer ursprungligen från Palestina där Jerusalem ligger och Jerusalem har alltid varit viktig för dem och de har alltid helgat den som en helig stad. Judarnas första tempel låg i Jerusalem och även klagomuren som det bara finns en bit kvar av idag är också en av judarnas heligaste platser. Trots att det judiska folket länge har varit förtryckt så har de alltid hoppats att en gång få komma till Jerusalem. Hela världens synagogor pekar mot Jerusalem precis som alla moskéer pekar mot Mekka. Judarnas store kung, David levde också där.

Egna tankar
Jag tror det kommer att ta lång tid innan konflikten är över, ingen vill ju ge med sig och göra man inte det så blir det aldrig fred. Jag har ganska svårt att förstå varför det kan vara så svårt att hålla sams,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jerusalem

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Jerusalem
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3092 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×