Finska Vinterkriget

26 röster
39650 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Jag har valt att arbeta med finska vinterkriget för att jag ville veta mer om ett krig som ligger Sverige nära. Jag ville också veta hur Finland som är ett litet land kunde klara sig mot en så stor nation som Sovjetunionen och varför inte Sverige hjälpte Finland militärt under kriget.
Dessa frågor har jag nu fått svar på.


Bakgrund

Efter att ofrivilligt ha varit en del av Ryssland i 110 år förklarade sig Finland självständigt.
Självständigheten accepterades av Sovjetunionen och Finland blev en del av norden bl.a. därför att de varit en del av Sverige tidigare.
Finland såg Sovjet som ett hot eftersom de var en stormakt och var nöjda över att de kunde underteckna ett treårigt non-aggressionsavtal i Helsingfors 1932.
År 1934 förlängdes avtalet och Finland kände trygghet från Öster.

Den 14 april 1938 pratade den sovjetiske emissarien Boris Jartsev med den Finske utrikesministern Rudolf Hosti.
Jartsev sa att det skulle bli ett krig med Tyskland och att Tyskland då skulle angripa Leningrad via finska baser. Hosti sa att Finland kunde försvara sig själva ifall tyskarna kom, men detta lyssnade inte Jartsev på. Sovjet ville ha flera baser och militära rättigheter i Finland. Finland såg detta som omöjligt eftersom de var neutrala i kriget.
England och Frankrike var också rädda för Tyskland och ville bilda en fredsfront med Sovjet.
Men när väl England och Frankrike hade godkänt Sovjets krav, som var att de skulle kunna slå till mot ett land om freden blev hotad, så blev inte pakten av utan i stället till allas förvåning blev det en pakt mellan Tyskland och Sovjet.
Denna kallades Molotov-Ribbentrop pakten och med den så följde ett hemligt dokument som inte kom fram förrän senare.
I detta stog det att Hitler skulle få västra Polen och Västeuropa och Stalin skulle få Finland, de baltiska staterna och östra Polen.

Den 1 september 1939 gick Tyskland in i Polen och några dagar senare började stormaktskriget. Finland förklarade sig neutralt.
Det gjorde även de andra nordiska länderna. De baltiska staterna tvingades underteckna pakter som gav sovjet militära baser i länderna.
Den 5 oktober fick Finland en inbjudan att sända underhandlare till Moskva,
angående ”konkreta politiska spörsmål av gemensamt intresse”. J.K. Paasikivi anlände till Moskva och den 12 oktober fick Finland veta de sovjetiska kraven.
Det var hårda krav bl.a. att de skulle hyra ut Hangö udde med omgivningar på trettio år, överlämna några öar i finska viken och gränsen som gick nära Leningrad skulle flyttas norr ut.
I stället skulle de få ett 5000 kvadratkilometer stort område i Östkarelen. Finland gick inte med på kraven med hänvisning till att de var neutrala.
De träffades på nytt och efter många om och men så hade Stalin fått som han velat förutom basen i Hangö, och det släppte han inte.


Finland hade väldigt dåligt försvar vid den här tiden.
De hade nästan inget luft och pansarvärn, flottan var inte utbyggd till ett verkligt sjöförsvar och artilleriet var svagt.
Av 15 divisioner var tre fortfarande utan vapen och utrustning och en fjärde utan artilleri. Så de var nu tvungna att förstärka sitt försvar.

Den 26 november påstod utrikesminister Molotov att sovjetiska trupper vid byn Manila blivit beskjutna av finska trupper.
Finland förnekade att de hade skjutit, men att de hade sett sovjetiska granatkastningsövingar vid gränsen.
Sovjet gillade inte svaret och sa upp non-aggressionsavtalet från 1932 med Finland.
Dagen efter kom nya anklagelser, de förnekade Finland också.
Det var detta som startade Finska vinterkriget. (Sovjet har på senare tid erkänt att det inte förekom någon skottlossning från finsk sida).


Kriget börjar

Den 30 november 1939 flög sovjetiska bombplan in över Finland utan förvarning.
De bombar flera finska städer bl.a. Helsingfors. Fältmarskalk Gustaf Mannerheim som var Finlands Överbefälhavare förstod att syftet var att ockupera hela Finland.
Resten av världen ställde sig på Finlands sida och ville hjälpa dem. USA slutade skicka militär utrustning till Sovjet och Nationernas förbund uteslöt Sovjet och valde in Finland istället.
Det finska försvaret lyckades bättre än vad man vågat hoppas på. Det tog de sovjetiska trupperna nästan en hel vecka att ta sig fram till huvudförsvarslinjen på Karelska näset.
Längre norr ut gick det sämre där hade ryssarna tagit flera finska städer. Enligt en rysk order som kom i finska händer, hade man räknat med att erövra Finland på några veckor. I ordern stod också att man inte fick gå över den Svenska gränsen.
Natten till den 3 december användes för första gången mottitaktiken. Den går ut på att först dela upp de sovjetiska trupperna i små grupper och sedan bekämpa dem en efter en. Detta lyckades bra.

På natten till den 9 december lurade två Finska befäl de Sovjetiska trupperna ordentligt. Genom att gruppera sig skickligt fick de sovjetiska trupperna intryck av att det var en stormakt och det uppstod panik i det sovjetiska lägret. Efter att ha skjutit ett tag drog de finska trupperna sig tillbaka. De sovjetiska trupperna började skjuta ner varandra. Sovjet delade sina trupper för att gå förbi vad de trodde var en stormakt. Finland som hade snabba skidtrupper kunde nu skuta ner de små trupperna en efter en. Efter flera dagars strid stupade de sovjetiska trupperna. Över 4000 ryssar stupade och 600 togs till fånga. De tog ett krigsbyte på bl.a. 60 stridsvagnar, 30 kanoner och 220 kulsprutor.

Längre norr ut i och runt byn Suomissalami utkämpades ett av de mer kända slagen.
De första dagarna fick trupperna hjälpa civilbefolkningen att komma undan. Därför kunde de varken spränga några broar eller minera vägarna. Så de sovjetiska trupperna kom fram utan så stort besvär. De finska trupperna brände byn och släppte in ryssarna sedan skar de av vägen. När detta hade lyckats så började de anfalla byn. Striderna höll på mellan jul och nyår. Finländarna lyckas dela upp ryssarna i flera grupper och många stupade. Resultatet blev bra 5000 stupade och de lämnade efter sig mycket krigsmaterial. Den 5 januari inleddes ett nytt anfall och ryssarna kunde varken komma framåt eller bakåt på den avskurna vägen. Några dagar senare upphörde allt motstånd. Då hade 17500 ryssar stupat och 1500 blivit fångar. Medan endast 900 finländska soldater stupat och 1200 skadats. Detta är det slag som var mest framgångsrikt för Finland.

Även om Finland segrade i många slag så kunde de inte stå emot Sovjet hur länge som helst.
De hoppades på hjälp från Sverige och Västmakterna. Fick de inte de så var de tvungna att sluta fred till mycket hårda villkor. I början av mars gav Sverige besked om att inte skicka några trupper till Finland.

I slutet av januari fanns planer på att sända fransk-brittiska trupper till Finland.
Med det de egentligen ville var att hindra Sveriges export av järnmalm till Tyskland.
Sverige stod för hälften av exporten, den andra hälften hade England redan stoppat. Om man kunde stoppa exporten skulle det göra Tyskland stor skada.
Man skulle skicka trupper genom Nordnorge och svenska norrbotten till fronten på karelska näset. På vägen skulle trupperna också ta Narvik och de svenska malmfälten under ”beskydd”.
England och Frankrike ville inte hamna i krig med Sovjet så innan de kommit över den finska gränsen så skulle det uppstå problem.
Det var självklart vad man menade med denna aktion. Sverige och Norge avvisade förslaget. Hade de godkänd det så hade både Sverige och Norge tvingats gå med i kriget. Man gav ett förslag om att trupperna skulle ilandsättas i Petsamo istället. Men detta gick inte de allierade med på. När läget var som det var så beslutade Finland att sluta fred på Sovjets villkor.

Den 12 mars undertecknades fredsavtalet och den 13 mars upphörde striderna. Finland fick ge Sovjet nästan en tiondel av sitt land. Detta var en rik tiondel. De fick också hyra ut Hangö till flottbas på 30 år. Finland hade ca 22500 döda, 1400 saknade och 45000 sårade. Sovjet hade ca 200 000 stupade och 600 000 sårade.


Fortsättningskriget

Freden varade inte länge. Sovjet var hela tiden inne på finsk mark. Tyskland tyckte också att Finland var intressant. Hitler hade försökt tvinga England till fred, men han trodde att motståndet berodde på att England hoppades på ett samarbete med Sovjet. Hitler ville krossa Sovjet för då skulle England tvingas till fred. Tyskland hade brist på nickel och Finland var då intressant eftersom de hade mest nickel i Europa. Finland bildade tyskarnas nordfront i operation Barbarossa. Sovjet bombade nu Finland med flyg och fortsättningskriget hade börjat. Finland sa att de bara förde ett försvarskrig och inte var med i andra världskriget. Målet var att ta tillbaka sina gamla gränser. När man lyckats med detta så ville Finland ha fred men det ville inte Tyskl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Finska Vinterkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-02-14

    Väldigt bra... Mycket inform

  • Inactive member 2006-03-13

    Väldigt intressant och bra skr

  • Inactive member 2007-12-10

    Nice fick mvg!

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Finska Vinterkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3163 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×