Edison - glödlampans fader

36 röster
66712 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Thomas Alva Edison
- mannen som uppfann glödlampan och över 1000 andra saker.

Thomas Alva Edison är en av världens mest framgångsrika uppfinnare genom tiderna. Han har tagit patent på glödlampan, telegrafen, fonografen och många andra berömda saker. Edison var före sin tid i både praktik och teori, men han ansåg sig själv inte som något geni. För att bli ett geni krävdes 1 procent inspiration och 99 procent svett, tyckte han. Edison arbetade dock jämt i sitt laboratorium och det var där han var som lyckligast. Han tjänade naturligtvis mycket pengar på sina uppfinningar, men det var inte huvudorsaken till att han höll på, utan för att det var roligt.

Uppväxten
Thomas Alva Edison föddes den 11 februari 1847. Thomas familj flyttade till Port Huron, Michigan när han var sju år. Efter tre månader i skolan fick hans lärare nog av "pojken som frågade om allting", och istället fick Thomas mor Nancy ta över undervisningen. Det dröjde dock inte länge förrän hans mor inte hängde med. Han gick i genom varje experiment i sin kemilärobok för att hitta fel som författaren gjort. Vid tolv års ålder började Thomas jobba på tåget mellan Port Huron och Detroit, där han i en av vagnarna tryckte sin egen tidning innehållande nyheter, tågtider, lokala notiser m.m. Han sålde sina tidningar, godis och mat till resenärerna. Vid femton års ålder blev han chef för ett litet telegrafkontor.

"Trollkarlen från Menlo Park"
När Thomas nästan var 30 år började pengarna tryta. Efter sex år i sin shop i Newark, New Jersey, frågade Thomas sin far om han kunde hjälpa honom att bygga en ny "uppfinningsfabrik". Han byggde det nya labbet i Menlo Park i New Jersey och nu kunde han och hans två medhjälpare bara ägna sig åt att uppfinna nya saker. Edison lovade att göra en liten uppfinning var tionde dag och en stor var sjätte månad. Han tog också upp beställningar om man behövde något. Hans första stora uppfinning i Menlo Park var en förbättring av Bells telefon. Tidigare hade man varit tvungen att skrika för att göra sig hörd, men med Edisons uppfinning kunde man konversera i normal samtalston. Edison skaffade sig snabbt 60 medarbetare och hade alltid många järn i elden. Under den tiden ansökte han om ca 400 patent varje år.

Början på en enastående karriär
Thomas hade blivit 21 när han gjorde en av sina första riktiga uppfinningar, en börstelegraf. Thomas sålde patenträtten för 40 000 dollar (Ca 270 000 kr idag. Det var mer då.) och kunde för pengarna köpa en lokal i Newark, New Jersey som fungerade som laboratorium där han uppfann saker, men också som shop för saker han tillverkade.

Familjen
Thomas hade en trygg uppväxt Michigan med sin familj. Själv fick han sex barn med två olika fruar. Thomas Edison och Mary Stilwell fick barnen Marion, Thomas Jr. och William tillsammans. Det första äktenskapet med Mary upphörde när hon avled 1884. Två år efter hustruns död gifte han om sig med Mina Miller. De två fick tillsammans barnen Madeleine, Charles och Theodore.

Uppfinningar
Fonografen är den uppfinning som Thomas Alva Edison var mest nöjd med. Den uppfanns 1877 och var en föregångare till dagens grammofon. Detta var första gången man kunnat spela in en mänsklig röst och sedan spela upp den igen. Folket blev mycket häpna och nyfikna när de fick höra talas om Edisons mästerverk, men många var misstänksamma eftersom "det ju inte gick att spela in en mänsklig röst". Därför sålde Edison patentet till en tysk vid namn Berliner som jobbade vidare på Edisons ide och så småningom uppfann grammofonen.

En elektrisk rösträkningsmaskin var Edisons första stora uppfinning. Den gjorde det möjligt att direkt se hur kongressledamoterna röstat, men därför var inte kongressen intresserad. De var vana att byta röster mellan blocken och det kunde man inte göra utan att det syntes med Edisons uppfinning. Efter det bestämde sig Edison för att aldrig uppfinna sånt som ingen vill ha.

Glödlampan är dock den uppfinning som haft störst inverkan på omvärlden. När Edison föddes fanns inte en enda glödlampa, men när han dog fanns den nästan i hela världen. Det svåraste med glödlampan var inte att tillverka själva lampan utan att hitta en tråd som lyste tillräckligt länge. Edison köpte 1000-tals trådar från hela världen och testade dem, en i taget. Han och hans medhjälpare Upton jobbade flera dygn i sträck, drivna av viljan att hitta den där speciella tråden som inte skulle brännas av, utan tåla värmen. Edison hade redan lovat i tidningen att det bara var en tidsfråga innan han skulle uppfinna en lampa som drevs av elektricitet och inte av gas. På natten den 21 oktober 1879 provade Edison en bränd koltråd i lampan. Den lyste längre och längre, och först efter 45 timmar slocknade den. Glödlampan var uppfunnen! Medhjälparen Upton gjorde en ny lampa med koltråd och gav den till en springpojke som jobbade på Edisons laboratorium i Menlo Park.
Han skulle ta den en trappa upp till Edison. Pojken var otroligt nervös och när han kommit till sista trappsteget så snubblade han och tappade det enda exemplaret av glödlampan i golvet så den gick sönder. Pojken var förtvivlad och tröstades av Thomas Alva Edison. Edison nöjde sig dock inte med den nya lampan. Han fortsatte leta efter nya trådar som förhoppningsvis kunde lysa ännu längre, och efter ett tag fann han en remsa bambu från en japansk solfjäder. Edison demonstrerade glödlampan genom att hänga upp 50 stycken utanför si...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Edison - glödlampans fader

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Edison - glödlampans fader
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=32 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×