Stjärnor

6 röster
11279 visningar
uppladdat: 2004-07-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning!
Jag valde att jobba om Menkar, Alnilam, Arcturus eftersom jag hade inte funnit så mycket fakta om Menkar, så jag valde fler stjärnor. Jag fick ont om tid och så fick jag panik så jag letade snabbt upp ett ämne som skulle röra sig om fysiken. Anledningen till att jag valde just det här ämnet är att jag aldrig har jobbat om dessa stjärnor.Syfte!
• Att jag ska lära mig mer om ämnet jag skriver om
• Att jag ska kunna hitta fakta på olika ställen, inte bara ett
• Lära sig att göra ett arbete av högre rang
• Klara mitt arbete självständigtMetod!
Jag tänkte först på vilket arbete jag skulle jobba om, sen gjorde jag upp en plan, som gick ut på att rita en tankekarta och ställa mig själv massa med frågor om ämnet jag ville skriva om.
Efter det gjorde jag mig en lista på olika sidor, på nätet, som det skulle innehålla information om ämnet. Jag hittade ett par bra sidor med alla stjänor, men deras fakta var skriven på engelska, vilket det inte gjorde det lättare för mig, så nu var det bara att översätta.
När jag var klar med de sakerna var det bara att sätta igång.Menkar (Alpha Ceti)

Menkar finns i stjärnbilden ”Valfisken”, den representerar valfiskens nos. Valfisken rör sig baklänges över skyn, med svansen först och huvudet sen. Menkar är den näst mest lysande stjärnan som befinner sig i stjärnbilden. Menkar är en ”klass M” stjärna med en temperatur på tretusensjuhundra Kelvingrader. Stjärnan ligger tvåhundratjugo ljusår härifrån och lyser trehundraåttio gånger starkare än solen.
Den utsänder mest infraröda ljusstrålar,som är osynliga för ögat, om man hade dem med i beräkningen så lyser den fem gånger starkare än nämnt innan. Menkar är en sann jätte om man tittar på dess temperatur och ljusstyrka. Dess radie är åttiofyra gånger större än solens.
Men man ser tydligt att Menkar håller på och dö, till sist kommer den bli en vit dvärg.


Longitud 1900: 12TAU55 Longitud 2000: 14TAU19

Deklination 1900: +03.42” Deklination 2000: +04.04

Uppstigning: 03h02min Latitud: -12,35

Magnitud: 2,8
Alnilam (Epsilon Orionis)

Alnilam finns i stjärnbilden Orion, den hittar man i Orions bälte. Orions bälte består av tre stjärnor;
Mintaka, Alnilam och Alnitak(Alniam ligger i mitten på bältet). Alnilam lyser starkast av de tre stjärnorna. Stjärnan ligger ettusentrehundrafyrtio ljusår från jorden och den strålar mest ultravolett ljus. Den är fyra miljoner år gammal och dess yta är över tjugofemtusen Kelvingrader varm. Det blåser en vind från dess yta på nära tvåtusen milometer per sekund. Snart kommer stjärnan bli en röd supernova.Arcturus (Alpha Bootis)

Det är den starkast lysande stjärnan på norra jordklotet och fjärde starkast på hela himmlen. Man hittar den i stjärnbilden ”herden”. Arcturus ligger trttiosju ljusår från jorden och den blev känd 1933, i Chikago, när man öppnade ett nytt köpcenter, man använde stjärnans ljus till belysning. Stjärnan är en klass K jätte med en temperatur på fyratusentvåhundranittio Kelvingrader. Den lyser etthundratretton gånger starkare och strålar tvåhundrafemton gånger mer än solen. Hade man räknat med den infraröd strålning som stjärnan strålar, så strålar den fyrahundratrettio gånger mer än solen. Arcturus är 1.5 gång/gånger större än solen och den blev till för åtta miljarder år sen.Kommentar!

Som du ser är det inte mycket fakta, men jag har skrivit ner det viktigaste och intressantaste.
Arbetet gick bra det var inte så lätt att översätta från engelska till svenska, eftersom det fanns mycket vetenskapliga ord jag inte visste förut, men till sist så klurade jag ut det. Arbetet var roligt att skriva och jag har förvånads över det att det finns mycket vi inte vet eller vet. Nästa projekt kanske blir om hur man lyckas räkna ut sånt här som är så långt härifrån.
Hoppas du uppskatt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stjärnor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-07-22]   Stjärnor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3220 [2022-05-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×