Islam

1 röster
18743 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Grundare:
Muhammed föddes år 571 e.Kr i staden Mekka. Hans pappa dog innan Muhammed ens hade kommit till världen och när han var sex år dog även modern. Därför växte Muhammed upp hos sina släktingar, först hos sin farfar och sedan sin farbror. När Muhammed var hos sin farbror, fick han ibland följa med honom på olika handelsresor. Det gjorde att han fick goda kunskaper inom transport och handel.

Utifrån var Muhammed tystlåten, men när han väl kom till tals, var det han sa väl genomtänkt. Trots att Muhammed var begåvad och hade ett ganska bra jobb bodde han i en hydda, där sov han på marken med sin mantel som täcke. Det valet gjorde han själv, och kanske var det för att han ville vara precis som alla andra.

Muhammed brukade spendera lite av sin fritid i en grotta som fanns vid sidan av staden högt uppe på ett berg, för att få vara ostörd med sina tankar. En kväll när Muhammed satt där hörde han en röst som sa till honom.
- Läs!
- Men jag kan ju inte läsa, svarade Muhammed.
- Läs, sade rösten på igen.
Muhammed gav samma svar igen, då upprepade rösten en tredje gång att Muhammed skulle läsa.
- Vad ska jag läsa, undrade Muhammed.
- Du ska läsa i Guds den allsmäktige namn.
Muhammed gick ur grottan, då fick han syn på en stor ljusklädd gestalt vid kanten som sa.
- Muhammed! Du är guds sändebud och jag är ängeln Gabriel.
Sedan försvann ängeln och Muhammed gick därifrån. När han kom hem till Khadidja, som hans hustru hette berättade han vad han hade varit med om. Även Khadidja blev förundrad därför tog hon med sig sin man till sin kusin som var kunnig inom religion. Kusinen trodde genast att det var gud som hade kommit till Muhammed och att han skulle ha utsett Muhammed till profet.

Efter att Muhammed fått det bekräftat av sin hustrus kusin att det antagligen var Gud som talat till honom. Nu trodde både Muhammed och hans fru hel hjärtat på det. Så Muhammed började predika för hans närmaste vänner om vad han hade varit med om. Vissa trodde på han, men den största delen ville inte riktigt tro på att det var Gud som talat till Muhammed. Därför bestämde sig Muhammed för att inte bara predika för vänner utan även alla möjliga människor i staden Mekka, i hopp om att det skulle gå bättre där, men det hjälpte inte. Folk trodde honom inte.

Lite senare gjorde han ett nytt försök vid utsidan av Mekka, även den här gången misslyckades han. Han fick lämna platsen springande eftersom människor försökte stena honom. Åren gick, men tillslut kom Muhammeds vändpunkt. Det var nämligen en religiös högtid i Mekka som firades. Då träffade Muhammed några män ifrån sin mammas hemstad Yathrib. Efter att han berättat för männen om sin upplevelse, förstod de att Muhammed var profet och vald av Gud. Så de lovade att sprida Muhammeds tro i sina byar.

Genom att Muhammed ofta besökte grottan fick han reda på vad Allah ville förmedla folket och sedan försökte Muhammed berättad om det. Allt som han sade när han var ute och predikade skrevs ner av en författare och samlades senare i Koranen.

År 632, dog Muhammed, 81 år gammal. Då var Islam en så stark religion, att den kunde överleva av sig själv.

Koranen:
Koranen är islams heliga skrift, och är gjord av profeten Muhammeds uppenbarelser. Koranen är skriven på arabiska språket och översättningar räknas inte som helig skrift utan som tolkning av Koranen. Koranen består av 114 suror (kapitel) ordnade så att de längsta kommer först och de kortaste sist, med undantag för den korta som är en central bön inom Islam. För de troende är

Gud är herren och människan är hans tjänare, Gud är allhärskare, allvetande och gör vad han vill, men han är också barmhärtig, förbarmande och förlåtande. Gud har skapat världen, vilket bör leda människan till förundran och tacksamhet. Vid domens dag som ska föregås av naturkatastrofer, ska alla döda uppstå och dömas av Gud. De goda får komma till paradiset och de onda till helvetets eld.
Muhammed betecknas i Koranen som den siste i en lång rad med profeter som Gud sänt till människorna. Tidigare profeter återfinns i kristna och judars heliga skrifter. Därför anses judar och kristna ha del i uppenbarelsen även om den sista och fullkomliga uppenbarelsen har kommit via Muhammed. Själv gör Muhammed inte anspråk på att ha några övernaturliga krafter och avvisar bestämt önskemål om att han ska göra ett underverk.

Länder:
Det gick väldigt fort när islams lära och välde bredde ut sig. Året var 732 och det var hundra år efter Muhammeds död.
Araberna har spridit religionen i hela norra Afrika, över hela Spanien och en bra bit upp i Frankrike. Om man kollade österut sträcker sig islam över bort till Indien.
I de områdena byggdes nu fina moskoviter upp. Många människor gick snabbt över till islam. Limerickarna hade stor respekt för både judar och kristna.
I länder som tillexempel Syrien, Egypten, Irak och många andra ställen har de kristna och judiska folkgrupperna haft kvar sina religioner.
Man beräknar att ca 6 % av världens befolkning är muslimer, vilket motsvarar ca 600 miljoner människor. Det innebär att Islam är den näst största världsreligionen. Från början när Islam bildades fanns det flest anhängare i de arabiska länderna. Nu är de flesta muslimer inte araber. Numera är det flest muslimer norr och söder om arabländerna. Många muslimer nu för tiden lever tex i Iran, Afghanistan, Indonesien, Indien, Pakistan och Bangladesh. I Amerika och Europa är antalet muslimer ganska litet men religionen växer sig snabbt större.

Allah:
Gud beskrivs som en allsmäktig och allvetande, men han är också barmhärtig och god. Det är människans enda hopp. Gud är den ende inom islam. Att dyrka flera gudar betraktas som galenskap. Guds allsmakt ska vara så stor att han styr över människan vilja. Människan kan inte lyckas med något om hon inte har Gud med sig.

"Om Gud vill" är ett väl använt uttryck, och det är som ett tecken på underkastelse från människans sida. Naturligtvis måste människan anstränga sig, men Gud sätter gränserna för vad man kan uträtta.

För att tillbe Allah måste man be till Allah minst fem gånger om dagen. Man måste avhålla sig från mat och dryck från soluppgången till solnedgången, en månad om året.



Moske:
Muslimer firar sina gudstjänster i moskéer. Ordet moské betyder samlingsplats. Man kan gå till en moské för att be när som helst eller vara med på sabbatsgudstjänsten som sker på fredagar, muslimernas helgdag. Moskéerna är ofta fyrkantiga och kupoler är vanliga. En nisch i bönehallen visar riktningen mot Mekka. På väggarna finns inga gudabilder utan där finns det citat från Koranen. Väggarna är också vackert dekorerade med mosaiker.
Innan man går in i moskén så måste din själ vara ren och därför finns det speciella tvättrum eller bassänger för det. Man tvättar allt från ansiktet till fötterna. Skorna måste också av innan man går in i moskén för att visa gud vördnad. Vid varje moské finns ett högt torn som kallas minaret. Därifrån ropas bönetiderna ut av en muezzin, fast nuförtiden har man mest inspelade röster. I moskéer finns inga bänkar, utan man sitter på mattor på golvet. Det finns inga präster heller, men en iman leder gudstjänsten och predikar lite.

Riktningar och utmärkande drag:
Sunniter: Sunnimuslimerna härstammar från den gren av muslimer som efter Mohammeds död följde Mohammeds närmaste man Abu Bakr som blev Kalif. Dessa muslimer tycker att allt är fullbordat i och med koranen och Muhammeds sunna. Omkring 90 % av världens muslimer är sunnimuslimer.
Shiiter: Shiiterna, kallar muslimernas ledare imam och menar att han ska väljas bland Muhammeds avkomlingar medan sunniterna kallar ledaren kalif och anser att man ska välja honom efter duglighet. Schismen uppstod redan vid Muhammeds död då Abu Bakr valdes till kalif istället för Muhammeds kusin och svärson Ali ibn Abi Talib. Idag räknar sig omkring 10 % av världens muslimer som shiiter.
Fundamentalister: Dessa vill att deras samhälle enbart ska styras av islamska lagar, även om detta inte är majoriteten i landet de befinner sig i, då löser man problemet med att ha de samhället i ett getto, där enbart deras lagar gäller.
De anser att ett land som inte styrs av islams lagar och regler är väldigt orättvist och bör därför bekämpas med våld och terror, även om detta inte styrks i koranen.
Modernister: Även modernisterna strävar efter samma samhälle som fundamentalisterna, men de vill också gå tillbaka till den ursprungliga källan Koranen för att fånga grundtanken. För de är rädda för att man missar huvudpoängen om man bara härmar seder och bruk.
De vill även modernisera allt som står i koranen, som tex. att Muhammed använde tandborste borde innebär fri tandvård för alla muslimer.
Mannen och Kvinnan:
Islam betonar starkt vikten av att unga män och kvinnor gifter sig så fort som möjligt. Celibat har ansetts vara ett lömskt och oberäkneligt tillstånd som är laddat av ondska.
När det gäller förhållandet mellan en man och en kvinna före äktenskapet uppmanar islam till en relation som baseras på disciplin och kyskhet. Ingen sexuell aktivitet mellan dem är tillåten. Både mannen och kvinnan är lika ansvariga när det gäller att hålla på den sexuella etiken. Båda är lika skyldiga om de bryter mot etiken och båda lovordas lika mycket om de inte gör det.
Båda partner har rätt till äktenskap och skilsmässa i enlighet med de särskilda bestämmelser som beskrivs i den islamiska juridiken. Män får gifta sig med fler kvinnor, dock högst fyra samtidigt. Om en man inte kan behandla sina hustrur jämlikt, skall han bara gifta sig med en kvinna.
Under äktenskapet har mannen underhållsskyldighet för sin hustru. Hustrun skall tillförsäkras, så långt det är möjligt, samma levnadsstandard som hon haft i sitt föräldrahem. Mannen är skyldig att beskydda henne och att visa henne kärlek och ömhet.
Kvinnan är skyldig att lyda sin man - inom ramarna för den islamiska rättvisan och barmhärtiga läran. Hon är också skyldig att sköta sin man och skydda hans sociala status och förmögenhet.

Högttider:
De muslimska högtiderna är olika i olika länder, men för de flesta länderna är några lika.

Eid-al-Fitr, (fastans avslutning):
Högtiden firas som avslutning av islams fastemånad ramadan. Under denna högtid är man glad och tacksam. Man träffar släkt och vänner och man ger även varandra presenter under denna högtid.
Muslimerna ger även allmosor till behövande människor. Under denna högtid ska man även anstränga sig för att bli mer vänlig och omtänksam mot sina medmänniskor.

Eid-al-Adha, (offer högtiden)
Återkommande lycka eller festglädje är vad Eid betyder. Det är under den här tiden som det kommer miljontals pilgrimer till den plats utanför Mekka där det sägs att Abraham offrade en bock istället för sin son. När dom har samlats på denna plats offrar pilgrimerna får och andra, djur och under festmåltiden äter man en del av köttet. Den största delen av köttet blir över och den sänder man som allmosor till behövande människor i olika länder.
Det samlas även muslimer på andra platser runt om i världen för att ha denna offerfest. Det djur som ska slaktas ska slaktas på ett speciellt sätt. Djuret ska vara vänt mot staden Mekka och den som slaktar djuret ska börja slakten med att säga: ”I Guds den störstes namn.” Efter det ska man snabbt skära av djurets matstrupe och halsens blodådror, så att djurets blod rinner ut. I Sverige är det förbjudet att slakta djur på detta sätt.

Hidjra-dagen:
Detta är det islamska årets första dag. Det var den här dagen som Muhammed och hans anhängare flydde till staden Medina.

Muhammeds födelsedag:
Detta var ingen föreskriven högtid. Men Muhammeds födelsedag firas ändå i dom flesta islamska länderna.

Ödets natt:
Denna natt infaller under ramadan tiden, och det var under ödets natt som Muhammed blev kallad till profet och fick den första uppenbarelsen. Muslimerna håller sig vakna under hela denna natt. Under natten läser dom ur koranen och ber böner.
Problem för troende muslim i Sverige:
De vuxna kan få problem med arbetet när de behöver ta ledigt över speciella högttider. Problem kan även uppstå på sjukhus där religionen säger att en man ska tas om hand av män, och en kvinna ska tas hand om av kvinnor. Om en muslim skulle dö kan det även vara svårt att få bli begravd på en islamisk begravningsplats.
I skolan kan det uppstå problem för att barnen inte får äta mat som griskött. Flickorna måste täcka sina kroppar. Flickor och Pojkar får inte ha gymnastik eller sexualundervisning tillsammans. Ibland händer det att läroböckerna presenterar en negativ bild av islam, då blir det jobbigt för det musliska barnet som kanske blir osäker och behöver extra stöd.
Muslimska begrepp:
Imam: Kallas böneledaren vid den gemensamma bönen.
Minaret: Kallas moskéns höga torn.
Ödestro: Tro att händelseutvecklingen är helt styrd av ödet

Sharia: Är ett arabiskt ord och betyder bokstavligen väg, ibland brukar lite mer tolkade översättningar förekomma. Shari´ah är lagar som är grundade i profeten Muhammeds ord och finns att läsa i islams heliga skrifter, bland annat Koranen, Hadith och Sunnahn.
Sharia rör i huvudsak
Hur man ber
Sociala principer
Hur man förhåller sig till varandra
Sunni: Huvudriktningen inom islam. Skiljer sig ifrån shia framför allt genom synen på Muhammeds efterträdare. Sunni anser att efterträdaren, som man kallar kalif, ska väljas efter duglighet medan shia menar att Muhammeds efterträdare måste vara av hans släkt.
Shia: Förkortning av shiat Ali – Alis parti. Den gren av islam som menar att Ali ibn Abi Talib och hans ättlingar är muslimernas rättmätiga ledare.
Djihad: Själva ordet djihad betyder ansträngning. Som muslim ska man anstränga sig till 100 % för att leva så som gud vill.
Men med djihad menas också att man ska anstränga sig med guds hjälp att försvara den islamska religionen mot fiender.
Heliga Platser:
Medina – Medina är platsen där Muhammed fick en uppenbarelse befallde muslimerna att be i riktning mot Kaba i Mekka. Det var även här han började forma den nya självständiga religionen Islam. Med hans anhängare i Medina gjorde han om staden till det bättre där kvinnorna hade bättre ställning och små brott blev allt färre. Här ligger också Muhammed begraven.
Mekka – Åtta år efter flykten till Medina drog sig Muhammed med sin armé till staden Mekka, som togs över utan större motstånd. Han återvände sedan till Medina men gjorde många pilgrimsfärden till Mekka.
Grundpelarna:
1.Trosbekännelsen: ”La ilaha il Allah. Muhammed rasul Illah” så lyder den arabiska trosbekännelsen som på svenska betyder ”Det finns ingen gud, utom Gud. Muhammed är hans profet” Denna bekännelse läses ofta och vid varje gudstjänst. Nyfödda barn får höra detta nästan direkt efter att de är födda.
2.Bönen: Minst 5 gånger om dagen måste muslimerna be. Detta kan ske överallt. Man gör samma procedur varje gång; man lyfter händerna mot himlen, bugar sig, faller på knä, berör marken med pannan osv. Med dessa rörelser vill man visa att man underkastar sig Gud. Man ska hela tiden vara vänd mot Kaba i Mekka, muslimernas heliga centrum.
3.Allmosan: Enligt koranen ska man hjälpa dem som behöver hjälp. I många muslimska länder ger människorna 2,5% av sin förmögenhet till skatt, gåva eller allmosa. Denna skatt kallas ”zakat” och går till de som har det sämre ställt.
4.Fastan: Deras fastemånad kallas ”Ramadan” och går ut på att man festar varje dag från det att solen går upp, tills det att solen går ner. Mellan den tiden får man inte äta eller dricka någonting.
5.Pilgrimsfärden: Under den månaden som pilgrimsfärden är besöker ungefär 1,5 miljoner Mekka för att ropa saker och kyssa den svarta stenen. Varje muslim bör besöka Mekka minst en gång i livet, men de flesta muslimer kan inte göra denna resa för att de antingen är för fattiga, eller så har de för dålig hälsa. Väl där inne i den stora byggnaden ska man vandra runt sju stycken varv motsols runt Kaba, precis som Muhammed gjorde. Det är inte bara Mekka som man besöker under sin pilgrimsfärd utan det är också andra platser utanför Mekka där de deltar i olika aktiviteter och riter. Genom denna pilgrimsfärd skapar men enhet och gemenskap mellan all världens muslimer.

Symboler
Månskäran är Islams symbol och den förekommer på vissa arabiska flaggor.
Vid dörren brevid muslimska hus, kan man ibland se en målad han som föreställer ”Fatimas hand”. Hennes hand tror man ska skydda mot allt ont.

Levnadsregler:
1. Man ska be till Allah fem gånger om dagen.

2. Man ska avhålla sig bla. från mat och dryck från soluppgången till solnedgången, en månad om året.

3. Man ska vallfärda till Ka´ba i den heliga staden Mecka i Saudi-Arabien en gång under sin livstid

4. Man ska betala en viss summa av de tillgångar man har i vete, korn, dadlar, russin, guld- och silvermynt, karameller,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-11-29

    När jag läste ingenom arbetet

  • Inactive member 2007-10-02

    De e sant, ungefär var 5:e män

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3237 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×