Påsken

1 röster
8076 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Påsken fanns egentligen innan Jesus. Det var judarna som firade påsk för att de blivit frisläppta från Egypten. Det var Moses som hade räddat dem.

Påskveckan börjar med palmsöndagen. Det är på palmsöndagen som Jesus kommer till Jerusalem. När folket fick höra att Jesus skulle komma då lade de ut palmkvistar på vägen och därför kallas dagen palmsöndagen. Under dagarna fram till och med onsdagen så var Jesus ute och predikade till folket och det fanns en del som inte gillade detta utan ville ha kvar den gamla religionen, så de tyckte inte om att han lärde ut om en ny religion.
På skärtorsdagen som också tidigare varit en helgdag hade Jesus sin sista måltid med lärjungarna innan han korsfästes. De festade på bröd och vin och Jesus sa att det var Kristi blod och kropp och det är härifrån som nattvarden har kommit. Under måltiden sade han också att en av lärjungarna skulle förråda honom och då blev alla lärjungar förskräckta och undrade om det var de som skulle förråda Jesus. Det var Judas som sedan förrådde Jesus genom att tala om för dem som vill ha fast honom vart Jesus var. De fängslade Jesus men kunde inte döma honom till döden så därför skickade de honom till kungen. Kungen som hade hört så mycket om Jesus ville gärna träffa honom. Han ville att Jesus skulle göra honom ett under men Jesus ville inte det så efter ett tag så dömdes han i alla fall till döden för trots mot kungen. Men han stenades inte som man brukade göras när man blev dömd till döden utan han blev dömd att fästas på korset.
På långfredagen så fästes han på korset och sedan så slängde de in honom i en grotta och stängde igen grottan med en stor sten.
På påskdagen, som alltid är söndagen 2 dagar efter, så var det tre kvinnor som skulle smörja in Jesus kropp men när de kom till grottan så upptäckte de att stenen som täckte ingången till grottan var borta och så också Jesus kropp. Jesus hade uppstått och efter det så var han ute igen och predikade för folket om hans religion.

Kristi himmelsfärd inträffar alla 40 dagar efter påskafton och alltså alltid på en torsdag. Det är på den här dagen som Jesus lämnade lärjungarna och fördes upp till himlen. Medan han lämnade dem så välsignade han dem och sade till dem att inom tio dagar så skulle den heliga Ande komma. När de fått höra detta så återvände de glada tillbaka till Jerusalem.

Pingsten kommer alltid 10 dagar efter Kristi himmelsfärd och infaller alltid på en söndag. Det var den här dagen som den heliga anden kom ner och gjorde Maria och lärjungarna s.k. frimodiga. De lärde sig nya språk och kunde på sätt sprida kristendomen.

Konsekvenser

Påsken och påskdagarna firas på olika sätt i vårat samhälle. Vi har kristna som jag TROR firar det lite mer religiöst än vad icke-religiösa gör. Påsken har ju medfört många konstiga traditioner. Det här med påskharen, kycklingar och ägg till exempel har ju ingenting med Jesus att göra. Allt som handlar om häxor och blåkulla kommer ju från häxbränningar som bland annat pågick under påskveckan. Jag tror inte så många tänker på varför vi firar Kristi himmelsfärd och Pingst, utan de flesta ser det nog bara som sköna lediga dagar. Jag för mig själv förknippar väl pingst med blommor och bröllop och sånt.

Själv firar jag väl inte Påsk och de andra påskhelgerna så mycket, tänker inte på varför de finns och så. Fast jag har väl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Påsken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Påsken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3239 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×