New Age - Historian/Spridningen/Nyandligheten

10 röster
27628 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Introduktion

Om man går tillbaka i tiden ser man att New Age har rötter ända ifrån 1800-talet i västvärlden. Då Darwins evolutions lära kom ut och människor började fundera om det fanns någon högre makt än människan och naturen. Hela synen på utvecklingen ändrades. Man undrade om Gud verkligen fanns och om han verkligen hade skapat denna jord och hela universum.
Gurun Madame Blavatsky grundade Teosofin, som har lagt grunden för otroligt mycket inom New Age rörelsen. Teosofin startades formellt 1875 i New York, efter detta reste hon även runt i Indien. Teosofin, en religiös riktning, med inblandning av det romantiska svärmeriet, mystisk västeuropeisk kulturhistoria och den amerikanska marknadsföringen.
Delarna som har haft stor inverkan på New Age är olika företeelser, riter och gudsbegrepp inom olika religioner. Stenar, kristaller, rökelser, smycken kan vara gudomliga – opersonliga gudar som har skapande krafter. I takt med att du lugnar hjärtat och sinnet kommer din oro och ängslan att vika undan av sig själva och du får tillgång till större lycka, men ändå ingen klart uttalad privat religiositet.
New Age ses som en ny tids ålder, en tidsålder om andlig upplysning och möjlighet att finna sig själv och bli ett med kropp och själ – självet.


Fakta

Historia - När, var och hur uppkom New Age?

Efter Gurun Madame Blavatsky har New Age utvecklats en hel del.
Jungs psykologi utvecklades på 60talet, som påminner om Freuds tankar om människans själ. Jungs idé var att människan har 4 dimensioner:
• Jaget
o Alla människor har olika sidor och man visar inte alla sidor överallt hela tiden. Man visar bara delar av det. Jaget är hela själen.

• Kollektivt omedvetande
o Som alla människor har tillsammans – gemensamma arketyper och myter. Som till exempel vad som är snyggt eller fult, dåligt eller bra, kvinnligt eller mannligt.

• Anima och Animaus
o Alla kvinnor har något mannligt i sig och tvärt om. Anima står för det kvinnliga i psyket och Animaus för mannligt. Desto mer man vet om sin mannliga sida som kvinna ju färre gånger lär man falla för ”samma slags hopplösa partner”, menar Jung.
• Skuggan
o Människans mörka sida. Aggressiviteten, ilskan m.m.

Under 50-talet drevs en vetenskaplig forskning där de tog in försökspersoner och testade olika sorters narkotika på dem och undersökte hur det påverkade deras andliga känslor. Konsekvenserna blev att alla försöks personer började knarka och man visste inte hur man skulle hantera alla nya problem som uppstod i samband med forskningen däribland psykotiska och psykiska besvär.

New Age byggdes sedan på med Utopiska rörelser som utvecklades på 60 och 70-talet. Detta är vad de flesta förknippar med New Age – hippie och flower-power. Under denna tid gick det mest ut på att finna sig själv genom meditation, yoga och droger. Att alla skulle ha det bra, allt skulle vara kul, miljön och mänskligheten var viktigast. Denna period brukar vara det man först tänker på när man hör begreppet New Age. Otroligt mycket folk från alla åldrar och klasser sökte sig själva, många sekter uppkom eller utvidgades mycket under denna tid.

På slutet av 1990-talet tillkom heliga och kraftfulla kristaller, stenar, rökelser, smycken och mediciner från bland annat Japan och Kina. Kristaller hade funnits mer eller mindre förut men det blev större, något som däremot var helt nytt var healing (helande krafter). Att man kunde tänka sig in till ett renare och friskare självet, tanken att kroppen och själen skulle bli ett med varandra, Human Potentia Movement (Psyket), Holistisk hälsa (fysik). Man skall också utveckla sin personlighet.Drömfångare som skulle hålla borta mardrömmar. Nu kommer New Age mer och mer in i vardagen. Drömfångare, rökelser, yoga, dofter, kryddor, horoskop och meditation är något som många håller på med utan att ha en tanke på vart det kommer ifrån. Religiösa riter (se ovan) används inom New Age, men man vet inte alltid deras ursprung.

Nu på 2000-talet har många uråldriga seder kommit tillbaka som:
• Ny hedendomen
o Nytolkningar av gamla folkreligioner och kulturer. Man tar till sig gamla religioner som inte ned skrivna. D.v.s. att man inte har tillräckliga kunskaper inom området så de hittar på egna seder och historier som är tagna helt ur intet. Man fyller i tom rummen med något som ledaren eller gruppen själv tycker är passande. Allting inom Ny hedendomen hör inte till New Age. Inom Ny hedendomen tycker ett flertal att New Age är för kommersiellt.


• Wicca
o Häxerier. En av de största och kändaste kulterna av ny hedendomen. Det är även en erkänd religion. Man använder sig av tarotkort och ritualer, tror på astrologi och reinkarnation bl.a. Grundaren Gerald Gardner skrev romaner om häxerier under 1940-talet, men 1951 publicerade en bok där han hade skrivit om det som vi idag kallar Wicca. Men historierna han skrev var sanna, visade sig vara falska; befruktnings ritualer i underjorden, häxor sågs som kloka och kunniga urfeminister som inte tolererade det patriarkiska samhället. Kulten fick anhängare och vid samman-slagningarna gick de runt nakna och utförde rituella piskningar och samlag. Det tycker många wicca-anhängare nu för tiden är för magstarkt, men vissa ortodoxa går runt nakna. Deras motto är att; ”Gör vad du vill, bara du inte skadar någon”.

• Gudinnerörelsen
o Det finns endast kvinnliga gudomligheter, som man tillber om fruktbarhet, kärlek, lycka och pengar t.ex.

• Asatron
o Inom denna kult finns allt från extremhöger grupper till sådana som har det som hobby. Det finns även ett samfund i USA – Odinist Fellowship. Man tycker att det är bra med olika raser, man tycker att det är viktigt att hålla kvar seder från den minoritet man ursprungligen kommer från.


Speciellt här i Norden. Eftersom mycket av New Age är inspirerats av hinduismen och buddismen. Seder och kulturella riter så kanske många här i Norden vill få in lite mer av den skandinaviska kulturen i vardagen och i sitt sökande efter en enad själ och kropp tror jag.


Spridningen - Hur sprids New Age?

New Age har inte några föreläsningar eller missionärer. Budskapet sprids på sätt och vis av sig själv, genom böcker, filmer, resor, arbetet och speciellt Internet. Internet har ökat spridningen över hela världen. Så New Age sprids snabbt p.g.a. globaliseringen. Eftersom den är störst i västländerna där nästan alla har Internet så har New Age blivit känt i fler och fler länder. Man snappar upp lite överallt och bildar sin egen uppfattning om vad som är rätt och fel. Så man kan alltså vara New Age: are utan att veta om det. Vissa tar åt sig så det är en hel livs stil medan vissa bara har ett speciellt element, t.ex. meditation. New Age vill utvecklas och spridas. Därför skrivs de flesta New Age böckerna på engelska. Engelska är ett nationellt språk som talas mer eller mindre över hela världen. Därför möter vi ofta på ord inom New Age som healing och reinkarnation.

Budskapet sprids ofta genom vanliga filmer, alltså inte special filmer för New Age intresserade. Filmer som Matrix, t.ex. Oraklet som berättar för dem vad som skall ske med hjälp av gåtor, maskinerna som kämpar mot människorna som människorna själva har skapat, den verkliga världen för oss som egentligen bara är en syn villa och Harry Potter innehåller mycket av New Ages budskap. Men även Star Wars – yedi riddarnas inre krafter som ger fysiska och psykiska krafter. Man kommer fram till det goda genom sig själv. Man tränar själv fram kraften, inte som i kristendomen att man ber till Gud om kraften.

Harry Potter är en pojke i tonåren någonstans i London som när han är 11år får reda på att han är en trollkarl. Han åker till Hogwarts en skola för häxor och trollkarlar och lär sig om olika sorters magi som; försvar mot svartkonst, spåning bl.a. På så sätt kommer många element får New Age budskapet med, men även genom någon slags telepati mellan honom och en annan trollkarl – hans största fiende – Lord Voldemort. Som mördade Harrys föräldrar när han var ny född, vilket har en stor betydelse i berättelsen. För att skydda sig mot Voldemort använder Harry sig av trollkonsterna som han har lärt sig. Men även av sin mammas kärlek, t.ex. 1:a boken, när Voldemort tar på Harry vittrar han sönder. Orsaken är att Harrys mamma dog för att hon skulle rädda honom. Så han har sin mammas kärlek kvar inuti honom.

På samma sätt sprids det i böcker både litterära och själsliga fakta böcker. Det finns även bokhandlar som har specialiserat sig på New Age t.ex. Näckrosen i Göteborg. Restauranger som har små boklådor där de säljer;

• Böcker – där man kan läsa om olika saker inom New Age, bland annat hur man hittar sitt inre jag, hur man utför healing på olika sätt m.m.

• Rökelser – man tänder ett doft ljus eller en slaggs pinnar som man sen blåser lite på att det glöder och så kommer det dofter från dem. Olika dofter för olika ända mål – lavendel för upphetsning men det finns även dofter för olika stjärntecken, Lotus för Lejon m.m.

• Stress ägg – Runa stenar formade som släta ägg som man kan hålla i handen som gör en lugn i stressade situationer.

• Kristaller – man kan bära dem som smycken, lycko amulleter. Den som behöver lugna sig och fokusera sig på sin inre visdom och sin kreativitet kan ha ett armband med Aventurin blå, medan den som behöver ett starkare självförtroende kan ha ett halsband med Oxöga.

Andra affärer som är New Age inspirerade är många av naturläkemedels handlar. Där man kan man handla örter och olika växter som säjs gör så att man får bättre hy, starkare hjärta till exempel.

Nyandlighet - Vad är nyandlighet?

Nyandlighet innehåller både New Ages fria sökande efter sin plats i kosmos och NRRs (Nya Religiösa Rörelser) sökande efter en kontrollerad plats i form av sammanslutning.

Medan New Age tycker att det viktigaste är vishet, kärlek och kunskap. Man ska leva efter en tolkning av skrifter, tanken bakom det hela och inte som NRR på strikta trosföreställningar som bokstavs troende. NRR tycker att deras tro är den ända rätta, den rena läran, något fast som inte ändrar sig. New Age å andra sidan tror att alla religioner flyter samman till en gemensam ande som har olika namn i olika kulturer. Man bestämmer över sig själv och är sin egen ledare i stället som för NRR där man har en stark karismatisk ledare som bestämmer åt en och man kräver medlemskap, aldrig skulle kunna existera inom New Age.

Men det finns även många likheter. Man har brutit sig loss från de traditionella religiösa institutionerna för att hitta något som man själv tycker passar bättre rent emotionellt. Antingen tycker man att den vanliga tron är för kontrollerad eller så tycker man att den är sekulariserad och för fri.

Analys/Diskussion

New Age har bara blivit mer och mer intressantare desto mer man har märkt hur mycket det påverkar vårat samhälle idag, tycker jag. Jag trodde inte det var så innästlat i den västerländska kulturen som det nu på senare tid har blivit. Jag tror att alla våra stressrelaterade sjukdomar har en hel del att göra med att vi söker oss till New Age med hopp om att vi ska bli friskare och säkrare på oss själva. Vilket man kan se om man skall gå och träna på till exempel Friskis och Svettis.
Det kan man även märka i Hollywood där till exempel yoga, meditation och rökelser är en ’het inne grej’ som det står i var och varannan veckotidning. Alla som ska vara någon skall hålla på med det.
Om man skall på kick-off med jobbet så är det vanligt att man åker till ett spa för att koppla av med lite yoga, meditation, finna sig själv och andra sorters New Age inspirerade kurser.
Själv tror jag att alla skulle må bättre av att meditera någon gång ibland eller sitta ner med ett stress ägg och bara vända sig inåt för en 5-10 minuter om dagen och inte bry sig om omvärlden. Här i Europa har man inte tid för sådant tror man, man har så bråttom med att tjäna pengar och blir uppskattad av andra människor, utan att tänka på att det faktiskt finns viktigare saker än pengar. Här vi västvärlden tänker vi på tok för lite på vår själ och hälsa, visst man pressar ned sig i vikt med den goda tron att man skall må bättre då – allting skall gå så snabbt, man har inte tid att vänta på att gå ner i vikt på ett mer normalt sätt.
Som jag förklarade tidigare i texten att man kan vara New Ageare utan att veta om det. Man ser sig själv som andlig, i stället för religiös. Religion nu för tiden ses som något konservativt, strikt och rent ut sagt töntig bland många unga. Andlighet däremot ses som något friare och fräschare. Man behöver inte läggas i nått fack med stämpeln Kristen eller Muslim, man kan ta bort det från religionerna man inte gillar och ta till sig det man gillar och sätta ihop till ens egen lilla religion. På det sättet tror jag även att religionerna kommer bli mer och mer sammanflätade i framtiden.Så på så sätt lever religionen kvar, inte som konservativ och tråkig utan ny och kreativ.
Alla som trodde att religionen skulle försvinna, att vi kommer att gå mot ett mer kapitalistiskt samhälle där alla bara tänker på pengar och makt, kanske har fel. Religionen lever vidare i andligheten som förhoppningvis leder oss mot en bättre framtid.
Eftersom New Age är så otroligt stort så är det svårt att se vilken information som stämmer eller inte. Men boken av Olav Hammar, som jag har hittat mycket fakta i, är trovärdig. Han har...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: New Age - Historian/Spridningen/Nyandligheten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   New Age - Historian/Spridningen/Nyandligheten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3249 [2024-07-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×