Nick Hornby, Om en pojke

21624 visningar
uppladdat: 2000-11-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Om en pojke
Nick Hornby

En av bokens huvudpersoner är det speciella barnet Marcus. Marcus är en tolvårig pojke som med sin deprimerande progg-mamma flyttar från Cambridge till London. Marcus är ett intelligent men udda barn som på skolan i Cambridge blev mobbad för sin klädstil, för att han inte har någon aning om vem Kurt Cobain är och för att han lyssnar på Bob Marley istället för Snoop Doggy Dogg.

Will Freeman är en 36-årig ungkarl som lever på royalties från en jullåt som hans far skrev en gång i tiden. Han slappar hemma på dagarna och gör inte mycket mer än att kolla på TV, handla skivor och kläder och leta flickvänner. Han upptäcker att ensamstående mammor är en tacksam målgrupp att stöta på. Will uppfinner därför en tvåårig son för att gå med i föreningen för ensamstående föräldrar och möta lättraggade mammor. Inte för att han på något sätt gillar barn, det är mer att om barnen är i vägen får han stå ut med dom. Men det går inte alls som Will tänkt sig. Genom gruppen träffar han en väninna till Marcus mamma, och därigenom också Marcus. Han är varken intresserad av Fiona eller av hennes sällskapssjuke son till en början, men dras ändå in i deras liv, då Marcus kommer hem till honom efter skolan flera dagar i veckan.

Efter en rad händelser där bl.a. Fiona försöker ta livet av sig kommer dock Marcus och Will närmare varann.

I sin nya skola i London går det inte särskilt mycket bättre för Marcus än i den förra. Han förblir retad för sina kläder och att han går och sjunger för sig själv gör inte saken bättre. Men tillslut stiftar han bekantskap med Ellie, en 3 år äldre tjej som har svart läppstift, tovigt hår och som inte alltför sällan hamnar hos rektorn. De blir bättre och bättre vänner. Ellie visar stolt upp sin udda vän för andra på skolan. Om någon skulle reta Marcus skulle de genast få stryk av henne.

Will vill egentligen inte ha några känslomässiga band till någon annan människa då detta tenderar att bli rätt så krångligt och kräver ansträngning från hans annars så enkla liv. Trots att han inte gillar Marcus i början som bara våldgästar honom efter skolan och stör i eftermiddagsserierna på TV. Men ändå så blir han som en fadersfigur för Marcus som inte har särskilt bra kontakt med sin riktiga pappa. Will försöker få till det för Marcus i skolan, han köper nya skor trendiga skor till honom (Som dock blir stulna i skolan redan första dan).

Will håller koll på vad som är trendigt och inte. Han vet bättre vad Marcus ska ha på sig än vad Marcus själv vet.

Boken skildrar en ovanlig vänskap mellan en vuxen man och en liten pojke. En vänskap som blir än mer speciell då Will är en ganska barnslig man medan Marcus är en ovanligt mogen pojke.
I boken får man som läsare se handlingen från de båda huvudpersonernas ögon och livsuppfattning, vartannat kapitel från Marcus och vartannat från Will’s. Marcus med sin oförmåga att förstå ironi och Will med ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nick Hornby, Om en pojke

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-11-21]   Nick Hornby, Om en pojke
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=325 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×