Genteknik

9 röster
30013 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Under de senaste årtiondena har människan dramatiskt stärkt sin makt över naturen. Vi kan numera snabbt och exakt ändra arvsanlagen hos de flesta andra organismer. Detta öppnar fantastiska chanser för människan men också frågor.

Vad är genteknik?
Genom genteknik kan man flytta gener, arvsanlag, mellan olika organismer för att påverka dess utveckling. Den får nya egenskaper. Man kan tex. få växter att bli mer hållbara och motståndskraftiga mot ogräsbekämpningsmedel eller insekter och få djur att blir mer produktiva. Man kanske kan få fram mat till alla och lösa världssvälten inom en snar framtid. Det verkar väl vara bra. Men om man använder gentekniken på fel sätt eller okontrollerat, kan det uppkomma helt oväntade följder i naturen, sådant som man inte har tänkt på.


Förut drevs utvecklingen av livet framåt genom slumpmässiga mutationer (felaktig DNA, på ren svenska fel i arvsanlagen) och naturligt urval. Evolutionen låg bortom människans kontroll. Idag kan människan medvetet ändra gener och påverka evolutionen, alltså livets utveckling.


Men vi får inte glömma vad vi använder tekniken till. Och man kan ju inte komma ifrån vissa frågeställningar

Det rör sig om ord som etik och moral:
Etik=Sedelära, vad som är det rätta hur man ska förhålla sig. Vilka regler man ska ha i olika svåra frågor.
Moral=är vad människan har för samvete och känna förståelse för andra och ha ansvar. T ex Man ska tycka att de är fel och omoralisk att stjäla i en affär eller göra inbrott eller mörda en människa alltså om han har gjort något fel så ska man få dåligt samvete.
Något som vi glömmer i all upphetsning av vad vi kan åstadkomma med tekniken är JUST ETIKEN:

• Vart går gränsen?
• Har vi rätt att göra detta?
• Och vem har i så fall gett oss den rätten?
• Har vi rätt att leka Gud?
• Hur mycket ska vi få gå in och ändra och designa t ex människans gener?
• Att t ex skapa den optimala människan som inte har några defekter, vad är i så fall en perfekt människa?.
• Vilka förändringar skall vi acceptera och till vilka syften?
• Visst är det bra om man kan ta bort sjukdomar redan på DNA-nivå t e x allergier, eller down syndrom som är på kromosomnivå. Men vem säger att någon människa är värd mer än någon annan.
• Och jag tror inte man kan rädda världssvälten genom att genmodifiera växter och grödor. ALLA GRÖDOR KLARA INTE att sådana genetiska omställningar. Utan man kan komma åt det genom de snedfördelade resurserna.
• Vi har ju också sett vad DDT och antibiotikan har gjort. Där vi trodde ha oss en lösning på sjukdomar och istället fick ett bakslag genom resistenta bakteriestammar och som t e x (stafyllickokbakterier) sjukhussjukan där folk har dött.
• Sedan har vi det senaste inom tekniken där vi föder upp djur som skall donera organ som vi använder i människokroppar DÄR MAN inte tänker på de virus sjukdomar som djuret för över till människan och kan starta epidemier.
• Och det är ofta ett liv i smärta som djuret får genomlida BARA för att tillfredställa människans behov av organ.Moralen!
• Människan är ett högtstående djur alltså vi kan förstå konsekvenser av ett handlande och vi är därför ansvariga för våra handlingar och måste fatta moralisk och etisk riktiga beslut baserat på fakta och forskning kring genteknik och etiken. För även om man med det finaste syfte använder gentekniken
• så finns det alltid sådana dårar i vår värld som vill använda sig tekniken genom att få kontroll och makt över människor, ja t o m stater! Folk i tredje världen ligger ju redan fett efter och skall vi då använda oss av genteknik för att utveckla våra länder och vår framtid så kommer de att gå under, alltså inte ha en chans till utveckling.

• Och med det i bakfickan så skall vi inte få använda gentekniken hur som helst utan det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genteknik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-21

    himlar fint!

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Genteknik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3251 [2022-08-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×