Stoppa hedersmord

3 röster
12061 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Ett hedersmord är när någon mördar en annan person för att få behålla sin heder. Detta förekommer i de flesta fall i muslimska länder i mellanöstern, men även här i Sverige har detta blivit allt vanligare då invandrare från dessa länder immigrerat till Sverige. Hedersmord handlar ofta om att dottern i familjen inte följer familjens regler och traditioner, ex att hon vill gifta sig med en person familjen inte accepterat eller om hon har haft sex innan äktenskapet. Sådant anses som syndigt och den enda utvägen för familjen att få tillbaka sin heder är att mörda dottern. Döttrarna drabbas i familjen eftersom de är hårt hållna av sina familjer och att de inte har så mycket att säga till om vad gäller äktenskap och de har inte tillåtelse att ha sex innan äktenskapet.
Det är inte så att man får begå mord i mellanösterns länder, men däremot så vill inte polisen bry sig om sådana fall för de vill inte lägga sig i familjens problem utan koncentrerar sig på andra fall istället.
I Sverige utsattes 1567 ungdomar för hedersvåld i Sverige 2003 och 1999 döddes ettusen kvinnor av hedersskäl. Vilket visar att det är relativt vanligt i Sverige.

Fadime Sahindal är den mest omtalade svenska kvinnan som blev mördad av sin pappa när hon var ihop med en svensk kille. Det var först när hon mördades som Sverige vaknade till och började ta tag i hedersmord. Fadimes pappa dömdes senare till livstids fängelse.

För det första så är det förbjudet enligt svensk lag att mörda någon och det strider emot de mänskliga rättigheterna, det är det självklaraste skälet till att hedersmord ska stoppas.
Jag tror att det kan vara svårt för en invandrare att komma till ett nytt land och anpassa sig efter det nya landets kultur, lagar osv. Om man kommer från ett land där hedersmord accepteras så är det nog svårt att komma till ett land med motsatt åsikt. Många invandare är också isolerade från det svenska samhället – vi måste ha mer kontakt med varandra och alla som kommer hit måste lära sig att förstå vilka normer och regler som vi har här. Man kan kanske inte ändra på allas åsikter, men man kan försöka.
Dessutom så tycker jag att människor runt om i världen ska acceptera varandras kulturer, men samtidigt lära sig av varandra.
En synpunkt som jag anser är viktig är att i ett modernt samhälle som Sverige så har alla rätt att själv bestämma över sina liv, man får gifta sig med vem man vill, det säger den svenska lagen. Fast nära släkt och någon av samma kön är det inte tillåtet att gifta sig med.

Det borde läggas ner mer tid på hedersmord i Sverige, utbilda ungdomar i skolan att de är fria människor med rättigheter. Det måste också finnas någonstans där dessa flickor kan få stöd och hjälp om de har problem i sina familjer. Vi måste göra mycket mer så att alla kan leva trygga och fria.
Hedersmord strider mot samhällets alla grundläggande värderingar om rättvisa, jämlikhet, frihet och ett tryggt



Källor:

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stoppa hedersmord

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-07

    Jättebra skrivet tycker jag !

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Stoppa hedersmord
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3252 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×