Indisk matkultur

22 röster
37847 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
INDISK MATKULTUR

I Indien finns det egentligen inte en officiell matkultur. Med det vill jag säga att matkulturen i Indien skiljer sig kraftigt mellan de olika regionerna.
Om du ska resa till Indien ska du därav vara förberedd på att den indiska maten du äter på krogarna i Sverige, kanske inte alls är som de indiska maträtterna på just det stället i Indien du ska besöka. Om en indier skulle komma till Sverige och äta på en indisk krog skulle nog han/hon uppfatta det som lyxmat.

Något som är gemensamt för hela Indiens matkultur är att smakrika kryddor, ris, bröd, grönsaker och baljväxter är vanliga.
Indier som arbetar med mat tar ofta fram nya rätter genom kryddblandning. Man har t ex flera olika kycklingar och gör olika kryddblandningar till varje kyckling, då blir det som helt olika smaker och maträtter.
Kryddblandning inom indisk matkultur kallas Masala och är, som ni kanske förstår, väldigt viktig. Kryddor som är vanliga att använda är ofta väldoftande, såsom kanel, kummin, kardemumma, mynta, saffran, gurkmeja, koriander, chili och paprika. Ni trodde kanske att jag skulle nämna curry också? Men så är det inte, för curry är egentligen ingen krydda.
Det är nämligen ursprungligen en rätt som består av kött/fisk, grönsaker samt en kryddig sås. Numera används curry även som en kryddblandning men det är ändå inte en krydda, utan curry är en kryddblandning som inte alltid nödvändigtvis behöver innehålla samma kryddor.

Jag har ju nämnt att den indiska matkulturen varierar väldigt i landet. Man kan ändå se lite mönster i dess matkultur. T ex blir maten allt starkare ju längre söderut du kommer och även i de fattiga områdena. I de norra områdena däremot är maten inte alls särskilt stark. Den är däremot fortfarande väldigt smakrik av alla kryddor men den är inte het.
Typiskt för södra Indiens mat är alltså att den stark och även oftast vegetarisk.
I de norra delarna av Indien äter man däremot mycket kött, då är lamm och kyckling vanligt. Längs de indiska kusterna kan man även äta helt otroliga fisk- och skaldjursrätter med inslag av kokos.
Att många indiska maträtter faktiskt är vegetariska beror mycket på religionen. Nämligen 83 % av dess befolkning är hinduer och enligt hinduismen ska en sann hindu vara vegetarian. Svin- och griskött förekommer nästan aldrig i indiska maträtter och det beror antagligen på att 11 % av Indiens befolkning är muslimer som inte äter fläskkött.
De flesta indier är dock väldigt galna i sötsaker. Frukt, grönsaker och glass är därav mycket vanligt.

En vanlig indisk måltid består av ca 2-5 rätter. Före maten dricks öl och whiskey, under måltiden dricker man vatten.
Du äter måltiden med handen. Det finns ett indiskt ordspråk som lyder ”Att äta med gaffel och kniv är som att uppvakta sin älskade genom en tolk”.
När du äter ska du alltså äta med handen. Det är viktigt att det är den högra, eftersom den vänstra anses oren.
Indierna i södra delarna äter rejält med i stort sätt hela handen medan man i norr äter försiktigt med fingertopparna.
Bröd (som alltid finns med till indiska rätter) används lite som bestick då man doppar det i såser och skyfflar upp ris på det. Brödet fungerar även som en kylare för munnen då kryddblandningarna är heta. Under måltiden bör även en vattenskål med lime ställas fram så man kan tvätta de kladdiga händerna emellanåt. Slutligen äts någon söt dessert såsom glass eller fräscha frukter. Efter måltiden ställer man fram en skål med anis och en skål med kandisocker. Det är meningen att man ska tugga...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indisk matkultur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-11-16

    Super bra text och info men dumpa konto-gejen

  • Inactive member 2017-11-16

    borde skriva mer om VARFÖR man äter det här i Indien och lite tradition och historia. ;)

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Indisk matkultur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3258 [2022-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×