Stäpp

26 röster
33463 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stäpp är en landskapstyp som är en lättare version av öken. Här växer mest lite gräsbuntar och buskar. Stäpp kan orsakas av att man låter getter och annan boskap beta sönder mark, som i många medelhavsländer.

Stäpp är en naturtyp, ett övergångsområde mellan öken och savann.
De viktigaste stäppområdena är ett område i nordöstra Australien, ett i Asiens mitt från Svarta Havet vid Turkiet till Kinas östra delar. Från södra Brasilien söderut till centrala Argentina finns också ett område av stäppmark som kallas Pampas. Prärien i norra USA sträcker sig öster om de Klippiga bergen. Det finns även ett bälte av stäpp norr om Afrikas regnskogar och söder om Sahara.

Stäpp (över ty. av ry. step), i ursprunglig mening grässtäpp, gräsdominerat område nästan helt utan träd eller större buskar. Klimatet är tempererat och blåsigt, med mycket torr sommar, kall men snöfattig vinter och vegetationstid under våren och i viss mån hösten. Typiska stäpper utbreder sig från s. Ukraina till Kazakstan, i Mongoliet och nordligaste Kina samt i Nordamerika, där de kallas prärier. Pampas i Argentina räknas också som grässtäpp, även om klimatet där är betydligt vintermildare och fuktigare. Vissa områden i bl.a. Ungern, Rumänien, Främre Asien, Andalusien, Nordafrika och Sydafrika samt på östsidan av Nya Zeelands sydö är också grässtäpper. Diskutabelt är om trädfattiga gräsområden i tropikerna (som Llanos i Sydamerika) bör kallas stäpp eller (hellre) savann. Geografer använder termen stäpp för allehanda andra former av trädfattig torrvegetation, särskilt s.k. buskstäpper med eller utan gräs, både tropiska, subtropiska och tempererade (kalltempererade i Patagonien). Alternativt nyttjas benämningen halvöken (eng. desert scrub) för de torraste.
Gräs, bl.a. olika arter fjädergräs, och talrika örter på grässtäpperna har i regel djupa rötter. Marken är bördig, både kalk- och humusrik - mest typisk är svartjord, chernozem - och ofta starkt bearbetad av grävande djur, särskilt olika gnagare. I övergångar till halvöknar är jorden ljusare ("kastanjebrun") p.g.a. lägre humushalt. I sänkor är den ofta salthaltig, och växtligheten är då en helt annan. Det mesta av världens grässtäpper är numera uppodlat (mest med vete), medan de torrare delarna utgör betesmarker. Den vilda stäppfaunan är starkt tillbakaträngd. Det gäller bl.a. bison, gaffelantilop, pampashjort, guanaco, vanlig nandu, (vild)kamel, vildhäst, halvåsna och saigaantilop.

Källa: Nationalencyclopedin.com

stäpp
stäpp är en stor slätt där det växer gräs men inga träd. Den mest kända stäppen i världen är den nordamerikanska prärien. I Europa finns pustan i Ungern och de stora slätterna i Ukraina. Stäpper kan bildas i om...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stäpp

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Stäpp
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3263 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×