Vetenskaplig rapport ex. Voltaire

9 röster
24276 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En vetenskaplig rapport
Innehållsförteckning
Inledning
Syfte
Frågeställning
Materiel och metod
Resultatredovisning
Avslutning
Materialförteckning

Inledning
Upplysningen var en mycket intressant tid i historiskt perspektiv, det var under upplysningen folket började kritisera och ifrågasätta. Man tyckte att man skulle basera sin kunskap på empirism, erfarenheter och förnuft. Därmed så började folk undra, var det som stod i bibeln vetenskapligt bevisat och framförallt var det logiskt att t.ex. Jesus kunde gå på vattnet? Under upplysningen gjorde man många framsteg inom vetenskapen och det var därför det började ifrågasättas. I den här boken får man se typiska exempel på de olika upplysningsidéerna.

Syfte
Mitt syfte är att försöka förstå några av de åsikter Voltaire skriver i boken ”Candide” och sedan koppla det till de olika upplysningsidéerna, t.ex. empirism.

Frågeställning
Varför kritiserar Voltaire kyrkan?
Hur kopplar man det till upplysningsidéerna?

Material och metod
Jag har läst boken ”Candide” där upplysningsfilosofen Voltaire skriver om sina tankar om livet under upplysningen och vilka förändringar som borde göras. Sedan jämförde jag det här med de upplysningsidéerna som vi har fått lära oss, bland annat i ”Möt litteraturen” men även på lektioner.
Jag är väldigt nöjd med det jag har läst från ”Möt litteraturen”, jag har kunnat jämföra det om stod där väldigt bra med det som jag läste i ”Candide”. Jag har inte använt Internet mer än att ta fram en bild på Voltaire, det kändes onödigt för att jag tyckte att jag hade tillräckligt att analysera ifrån upplysningsidéerna som gick att hitta i ”Möt litteraturen”.


Resultatredovisning
Jag har då läst Voltaires ”Candide” och är väldigt nöjd med den, det var intressant läsning samtidigt som det var spännande. Innan jag läste boken kunde jag de olika upplysningsidéerna, därför kunde jag jämföra under tiden jag läste boken. Jag har kommit fram till att det var här ”vår” tid började, folk började kritisera och ifrågasätta och det har även avspeglat sig på dagens samhälle. Allting var inte längre självklart, kyrkan ifrågasattes för att deras åsikter inte var baserade på erfarenheter eller förnuft. Jag har lärt mig att Voltaire var en av dom som tyckte att det skulle vara så, och antagligen en av dom som hjälpte människor inse att det som han sa om samhället var både logiskt och rätt.

Avslutning
Jag tycker att jag har kommit fram till svaret på ett bra sätt men kanske inte fördjupat mig i den så mycket. Jag uppfattade det som att det mest skulle vara en övning för ett större arbete som kommer näst, därför valde jag att inte besvara frågan så komplicerat. Jag tycker i alla fall att jag har förstått upplägget och det kommer säkert att gå väldigt bra att göra nästa arbete om mu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vetenskaplig rapport ex. Voltaire

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Vetenskaplig rapport ex. Voltaire
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3264 [2021-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×