Feldenkraismetoden

8031 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

”Livet är en process, förbättra processen och du förbättrar livet självt."
Moshe Feldenkrais


Inledning:
När jag skulle välja vilket område jag skulle arbeta med var jag säker; jag skulle arbeta med avspänning, stress, pilates eller något liknande som har med både den mentala och fysiska biten att göra. Jag valde tillslut stress och när jag börjat skriva om det träffade jag på en avspänningsmetod som kallades ”Feldenkrais”: Jag hade aldrig hört om det förut och blev genast nyfiken. Jag hittade några bra hemsidor och en perfekt bok och bestämde mig därefter för att skriva om det. Det ska bli kul att skriva om något som jag inte vet någonting om innan jag börjar arbeta med det, och jag hoppas att detta arbetet även ska lära dig någonting.

· Vad är Feldenkraismetoden?
· Vem var Moshe Feldenkrais?
· Vem kan utöva Feldenkraismetoden?
· Hur går en Feldenkraislektion till?
· Var kan man utöva Feldenkrais?



Vad är Feldenkraismetoden?

"Om du vet vad du gör kan du göra vad du vill"
Moshe Feldenkrais

Det är en unik pedagogisk utbildning som ger en ökad medvetenhet om rörelse, känsla, tanke och upplevelse.
Enkelt kan man säga att Feldenkraismetoden är ett sätt att lära sig – Lära att röra sig fritt och lätt, att bära mindre stress i sin kropp och att sluta göra saker som ger dig smärta. Du lär dig genom och med din kropp, på det experimenterande sättet som du gjorde som barn, t.ex. när du skulle lära dig att gå. Med mjuka rörelser och riktad uppmärksamhet ökar din självkännedom, och de lätta flytande rörelser du hade som barn får du åter kontakt med. Möjligheten att ändra inrotade rörelsemönster och minska onödiga ansträngningar blir större, och på samma gång som du ökar din koordination och rörlighet behöver du inte använda lika mycket kraft och anstränga dig lika hårt.
De rörelser och rörelsemönster som tränas gör dig uppmärksam på delar av dig själv som du kanske inte haft kunskap om, glömt bort eller önskar att förbättra. Du kommer att förstå dem på ett djupt och känslomässigt sätt, och inte på ett mentalt sätt. Du kommer att uppmärksamma dina egna rörelsemönster, spänningar och olika slags hinder medan du vägleds att pröva nya möjligheter.
Feldenkrais metoden kan förändra individen, både fysiskt och mentalt genom att använda, vad vi tycker är, helt normala rörelser. För att det ska kunna ske måste individens självbild ändras.
"Vad jag är ute efter är inte flexibla kroppar,
utan flexibla hjärnor"
Moshe Feldenkrais


Vem var Moshe Feldenkaris?


Moshe Feldenkrais föddes i den lilla staden Baranovitz i Ryssland 1904 av judiska föräldrar. Redan som tonåring begav han sig från sitt hem och reste ensam runt i ett år tills han nådde Palestina. Där arbetade han i flera år, främst med grovarbete som att bygga hus, men även som lärare i matematik och kartritare. Han var en väldigt aktiv idrottsman som gymnastiserade, spelade fotboll och utövade kampsporter som Jiu-jitsu. När han var tjugofem reste han till Frankrike för att läsa till ingenjör inom mekanik och elteknik. Därefter doktorerade han i fysik vid Sorbonne i Paris. Han arbetade som forskare tillsammans med nobelpristagaren Joliot-Curie i hans tidiga atomforskning.
Moshe Feldenkrais hade fortfarande kvar sitt intresse för kampsporter och han mötte Jigaro Kano, den moderna Judons skapare, som lärde honom Judo. Feldenkrais fick svart bälte i judo 1936 och sedan hjälpte han till att introducera judo i västvärlden genom att undervisa i och att skriva böcker om judo.
Under 1940-taclet invaderade tyskarna Frankrike, då flydde Feldenkrais till England där han även blev uppfinnare medan han arbetade inom den Brittiska marinkåren. Efter detta så råkade Feldenkrais ut för en mycket allvarlig knäskada som gjorde att han inte kunde gå. Han blev handikappad och läkarna kunde inte lova att skulle kunna gå någonsin igen. Det var nu han började att använda sin egen kropp som laboratorium. All hans samlade kunskap tillsammans med hans djupa intresse för och nyfikenhet om biologi, barns utveckling, cybernetik, och systemteori kom till användning. Han lärde sig att gå igen! Det var så han skapade Feldenkraismetoden, en unik metod med vilken det går att påverka det centrala nervsystemet.
Under hela sitt liv fortsatte han att läsa om psykologi, neurofysiologi och allt som hade samband med mänsklig hälsa. Från 1949 bosatte han sig i Israel där han fortsatte att utveckla och förfina den metod som har fått hans namn - Feldenkraismetoden.

"Movement is life,
without movement life is unthinkable"
Moshe Feldenkrais


Vem kan utöva Feldenkraismetoden?

Alla som vill förbättra sin psykiska och fysiska förmåga, har råkat ut för en olycka, har värk i rugg, axlar och nacke, har huvudvärk och menssmärtor, medfödda funktionshinder eller liknande kan utöva Feldenkraismetoden. Åldern har ingen betydelse eftersom denna metoden passar de flesta.
Efter en Feldenkraislektion kan man känna sig lång, man andas mer fritt och har bättre balans. Kanske eventuell värk blir lindrigare eller släpper helt.
Feldenkraismetoden används även inom idrotten, rehabilitering, hälsovård, av golfare, dansare, skådespelare, de som har haft en whiplashskada, hjärnblödningar och liknande. Det är en metod som går att användas av alla och inga biverkningar har hittills påvisats.



Hur ser en Feldenkraislektion ut?

Ofta har lektionen ett tema, att sätta sig, att sträcka sig efter något, att gå, att rulla, att andas osv. Men lektionen kan också handla om hur en led fungerar eller hur du kan upptäcka spänningar hos dig själv. Moshe Feldenkrais sammanställde hundratals olika lektioner med varierande svårighetsgrader. Syftet är att upptäcka vilka rörelser som är bäst för dig, hur rörelsernas kvalitet förändras under träningen och vilken förändring detta medför. Ju mer din medvetenhet ökar lär du dig att känna igen dina gamla vanemönster och kan därefter välja andra mönster.

Individuell lektion - Funktionell Integrering:
Den individuella lektionen, då du är ensam med läraren, ger dig en fullkomligt unik träning som är uppbyggd efter ditt individuella behov. I den individuella lektionen använder läraren framför allt sina händer för vägledning men även sin röst. Den som får en Feldenkraislektion kallas elev för att markera att syftet är lärandet och en lektion varar i ca 30 - 60 minuter.

Strategi i den Individuella lektionen:
Den individuella lektionen innebär kommunikation via rörelse förmedlad genom beröring. Läraren visar dig hur du just nu använder din rörelseförmåga och ger dig efterhand förslag på nya rörelsemönster. Genom att du avlastas själva muskelarbetet (läraren gör rörelsen) får du en möjlighet att känna och uppleva nya mönster eller gamla som du glömt. Du kommer så småningom känna att du inte använder hela ditt rörelseomfång.
Du kommer att uppleva att du mycket ofta använder alltför stor muskelkraft i många sammanhang under en dag. Liksom i gruppträningen förmedlar läraren att du är okej, att hon/han har full respekt för din integritet och förmåga, såväl som för dina kvaliteter. Hon/han förmedlar samtidigt att du har egna valmöjligheter.

Grupplektion - Medvetenhet genom rörelse:
I gruppträningen vägleder Feldenkraispedagogen dig med sin röst och tal medan du ligger, står eller går. Även där finns det hundratals Feldenkrais-lektioner att välja emellan.

Strategi i grupplektionen:
· Långsamma och lätta rörelser under uppmaning att undvika smärta och ansträngning.
· Uppmärksamhet på själva lärandet och inte slutprodukten, vad den nu kan bli....
· Vägledd uppmärksamhet på att uppleva de skillnader rörelserna åstadkomer i kroppen och kroppen i förhållande till omgivningen och hur tanke, känsla och upplevelse påverkas i sammanhanget.
· Förmedlandet av individuell trygghet för vars och ens handlande under träningen.




Minilektioner i Feldenkraismetoden

Medvetenhet genom rörelse
Eftersom vi tillbringar mer av vår tid sittande vid en dator eller i bilen, blir det mer och mer vanligt att vi utvecklar nack- och ögonbesvär, vilka ofta hänger samman. Här nedan följer en kort Feldenkrais Medveten genom rörelse lektion som kan hjälpa dig att slappna av i nacke och ögon.

· Sitt ut på kanten av en stol med knäna över fötterna, händerna vilar på låren. Titta sakta åt höger, utan att anstränga dig. Hur långt kan du vrida utan besvär?
· Med ögonen slutna, rör sakta endast ögonen åt höger, sedan tillbaka till centrum igen. Ditt huvud rör sig inte. Upprepa flera gånger, låt dina ögon röra sig åt höger. Slappna av i käke, nacke och bröstkorg.
· Titta framåt och fokusera dina ögon rakt framför dig. Håll ögonen på denna punkt, vrid huvudet flera gånger åt höger så långt som det går lätt. Vila.
· Håll ögon och huvud riktat framåt medan du vrider dina skuldror och din bröstkorg åt höger. Upprepa sakta. Vila.
· Håll ögon och huvud riktat framåt medan du rör ditt vänstra knä lätt framåt flera gånger. Vila.
· Vrid nu huvudet åt höger för att kontrollera hur långt du vrider lätt. Ser du längre åt höger än vad du gjorde i början? Känns dina ögon mer avslappnade?
· Upprepa ovanstående steg åt vänster.


Slappna av dina axlar.
Denna lektion utförs sittande på en stol. Se till att du når ner till golvet med fötterna. Det är att föredra en stol med plan sits och utan armstöd.
Innan du startar, ägna en minut åt att se hur du andas just nu.
· Snabbt
· Sakta
· Djupt
· Ytligt

Se åt höger
· Vad kan du se på din högra sida?
· Kom ihåg det.

Se åt vänster
· Vad kan du se på vänster sida?
· Kom ihåg det.

· Hur känns dina axlar just nu?
· Kan du känna dina skulderblad?

Sitt i framkant av stolen.

Låt din högra arm hänga ner på sidan. Din vänstra hand kan vila på ditt vänstra lår.

Lyft nu upp din högra axel så högt du kan utan ansträngning, stretching eller smärta. Armen hänger längs sidan.

Låt nu din högra axel komma ner så långt den kan. Försök att låta den komma ner utan ryck eller stopp.

· Var denna rörelsen mjuk och väloljad?

Gör samma sak igen:

Lyft din högra axel i riktning mot ditt högra öra, så högt du kan, och låt axeln komma ner.
Låt varje gång rörelsen bli mjukare, mera väloljad och låt varje gång rörelsens kvalité bli bättre.

Andas in när du höjer axeln …och andas ut när du sänker axeln.

· Tittar du upp eller ner när du gör denna rörelse?

Se mot horisonten och slut sedan ögonen, lyft sedan upp axeln igen, känn om rörelsen blir annorlunda med slutna ögon? Och om du kan minska alla ryck och stopp?

Det viktigaste med denna lektion är inte att bara göra den utan att bli medveten om vad som eventuellt förändrats sedan du gjort rörelsen.

Stå med dina ögon slutna.

Jämför din högra axel med din vänstra.

Kan du se någon skillnad mellan dem?

· Är en av dem lägre?
· Högre?
· Större?
· Mindre?
· Ljusare?
· Mörkare?
· Klarare?

Det är kanske inte så lätt för oss stressade nutidsmänniskor att ägna någon minut åt så märkliga frågor, men ge det en chans! Du kanske blir förvånad! När du sedan blir mera van vid att lyssna på din kropp kanske du kommer att upptäcka att genom att ägna några få minuter åt att lyssna på kroppen och kanske repetera några av rörelserna i dessa lektioner, att istället för att öka på stress och spänningar har du kanske ett redskap till hands för att eliminera eller minska båda delar! Så varför bry sig om datorn, bilen, TV, när du samtidigt försummar det viktigaste i ditt liv: dig själv!


Var kan man utöva Feldenkraismetoden?

Det närmsta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Feldenkraismetoden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Feldenkraismetoden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3267 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×