Hemlöshet

13702 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Jag är en människa som bryr mig väldigt mycket om andra människor, det kan vara alla dessa fruktansvärda krig som finns överallt om kring oss i världen. Det kan även vara denna kvinnomisshandel som har funnits i alla tider och som tycks fortsätta. Sen har vi även dessa vidriga människor som älskar att plåga sina djur, barn mm listan kan bli väldigt lång om jag fortsätter. Människan är ett fegt däggdjur, det är bara att konstatera. En grupp människor som jag också känner med är alla dessa hemlösa runt om i världen. När jag fick veta om att jag skulle göra ett specialarbete för att få samhälle b så valde jag om att skriva och ta reda på hur det hemlösa har det i samhället. Min mor och jag har gjort en del radioprogram och ett program handlade just om den hemlösa situation då framförallt i Skåne.




Intervju med Wandy Johansson som är hemlös

När jag träffade wandy första gången så stod han utanför maxi och sålde Aluma tidningen. Jag tror det våren 2003. jag hade köpt tidningen av honom ett antal gånger men aldrig direkt pratat med honom. Men den här gången då jag gick till maxi för att handla så stod han där igen. Jag gick fram lite nämre honnom där stod han glatt och pratade om ett radioprogram han hade varit med och fått sända i Malmö, han var så stolt och menade att det här var det precis vad som behövdes för att ge lite reklam åt föreningen. Jag blev genast intresserad eftersom jag vet att min mamma ofta sänder närradio och är väldigt intresserad av de hemlösas problem och alltid köper tidningen Aluma. Jag bad honnom att få hans mobilnummer så skulle jag be min mor kontakta honom. Mycket riktigt så blev det också. Mamma fixade så han fick sitt program i Helsingborg tillsammans med henne och en måndag eftermiddag pratade dom om hur de hemlösas situation i Sverige, Helsingborg och i Malmö. På så sätt höll jag och min mor kontakt med honom även fortsättningsvis.

Wandy är inte en kille som man direkt förknippar med just hemlöshet, alkoholproblem, drogproblem och ofräschhet. Wandy berättade för mig att han har pluggat till läkare och hade bara något halvår kvar på utbildningen då hans liv förändrades totalt. Han träffade en kvinna som blev gravid och som han trodde skulle bli sin livskamrat. Men en vecka efter barnet föddes så försvann mamman för att sen komma åter. Wandy fick sluta sin utbildning och sin läkarkarriär och bli hemma med barnet, detta var precis i början av 1970-talet. Så småningom började han jobba smått med barnet och lämnade barnet till en dagmamma. Allt kanske hade väl varit bra om inte mamman helt plötsligt kom tillbaka efter cirka 10år och ville ha sin dotter åter, om det är sant eller inte vet jag ej, men hon fick vårdnaden om dottern efter mycket bråk med sociala myndigheter, advokater och domstolsbeslut. Det var då wandys liv rasade samman. Han tappade lusten att jobba kunde inte betala hyran och blev vräkt, plus alla andra problem som dök upp med dålig ekonomi. Wandy säger själv att han aldrig tagit emot en krona av de sociala myndigheterna. Han har hankat sig fram med tillfälliga bostäder, bott hos vänner och bott även på härbärgen. Wandy har aldrig haft några drog eller spritproblem. Han är väldigt verbal (språklig) och har lätt att få kontakt med folk, alla stannar och pratar med honom. Han ser fräsch och ren ut även om kläderna inte är av det senaste mordet. Lite trasiga skor och urtvättade jeans, men ren och fräsch.

När jag ser Wandy tänker jag på en dalakarl, han har halvlångt väldigt ljust hår som är avklippt precis som en dalmas. Wandy berättar att eftersom han inte har någon adress så får han heller inte rösta så sista valet fick han ej vara med. Det är otroligt. Han berättar också om hur försäljningen går till. Han måste köpa tidningen innan han kan sälja den vidare. Så i början så köpte han en tidning sålde den och kunde då köpa två OSV. Tidningen Aluma kostar 20 kr där går 10 kronor till Wandy och 10 kronor går till Aluma. Det är så han klarar sig ekonomiskt. Han är också alltid trevlig och inte påverkad av droger. Så många kunder återkommer. Han har blivit erbjuden olika kolonistugor under det varma halvåret med en viss betald hyra och att han jobbar med stugorna och i trädgården. Men har blivit utnyttjad så många gånger. Så han ej tackar ja till sådana erbjudanden. Men när vintern kommer så har han inget hem mer. Jag har frågat wandy flera gånger om varför han inte har lyktats fått någon lägenhet, men han säger att han inte vill ha med dem sociala myndigheterna att göra med. Men ibland får jag en känsla av att Wandy är lite av an luffare. Han vill ej ha en fast bostad, om jag ska gissa på en ålder så tror jag att Wandy är cirka 55 år.



Aluma

Gatutidningen Aluma är för att ge hemlösa en röst och en möjlighet till en inkomst samt för att belysa de sociala frågorna kring hemlöshet. Försäljaren köper tidningen 10 kr och säljer den för 20kr sen behåller han mellanskillnaden. Alla försäljare skriver under ett avtal och får en säljabricka med foto samt en försäljningsplats. Almua drivs av situation syd och det är en ekonomisk förening. Tidningen är en fackligt, partipolitiskt och religiöst obunden (fri) månadstidning som kommer ut 11 gånger om året. Aluma startade för 3år sedan.

Café ria

I den södra delen av centrala Helsingborg, vanligen benämnd ”söder” är ett före detta ett klassområde som numera bebos (befolkas) av många invandrare, på Carl Krooksgatan 54 finns café ria. Det är öppet för alla som vill ha en kopp kaffe och en smörgås eller hemlagad mat för en billig peng. Men till skillnad från de flesta caféer i Helsingborg kan man här också få ta en dusch eller tvätta sina kläder, dessutom kan man få nya kläder om behovet är stort. Till café ria kommer många av samhällets såkallad utslagna hemlösa, alkoholister, psykiskt sjuka, drogberoende medflera. Café Ria drivs av kyrkorna i Helsingborg och är en del av en organisation som har liknande verksamheter i de flesta städer i Sverige.

Bengt Lissvall arbetar som pastor på café Ria i Helsingborg. Han har tidigare arbetat som pastor i svenska missionsförbundet i 25 år, men sen 10 år tillbaka delar han tjänsten så han jobbar halva tiden på café ria och halva tiden i häktet i Helsingborg. Tjänsten finansieras av Helsingborgs kommun och stadens kyrkor. Det finns 20 tal frivilliga på café Ria som gärna hjälper till. En av de viktigaste uppgifterna för personalen är att få upprätta ett förtroende hos personer som kommer hit, speciellt hos dem som är i stort behov av hjälp. Om man lyckas med det så kan man kanske även hjälpa dem och stötta dem i deras livssituation och i förlängningen få dom att förändra sina liv.

Hemlöshet
Hemmet är den plats som vi alla ständigt återkommer till. Det är vår ”bas”, vår trygghet som alltid finns där. Platsen som vi utgår från och där vi förvarar våra möbler, kläder, fotopärmar ja allt som är vårat eget. Det står för avskildhet, intimitet, trygghet och trevnad, och utgår förutsättningen för att vi ska kunna leva ett organiserat vettigt liv. Hemmet är för det allra flesta av oss en självklarhet. Vi tror inte gärna att vi själva kommer att bli hemlösa någon dag, men risken finns faktiskt. Den grupp som man i första hand kopplar till hemlöshet är de som vi ser på gator och torg. Det är de som är de mest utsatta och som bokstavlig talat lever på gatan. Hemlöshet är ett samhällsproblem, ett bra exempel på hur välfärden egentligen fungerar i ett land. Sverige nämns ofta som exempel på ett land med bra välfärd. Det sägs att vi har ett system ett skyddsnät som fångar upp de individer som hamnar snett i samhället, och hjälper dom på fötter igen. Men hur bra fungerar vårt välfärdssystem? Är inte alla uteliggare på stan ett bevis på att det inte kanske är så bra? Ett felfritt samhälle går inte att uppnå, men vad görs egentligen för dessa individer som hamnar utanför, de som blir hemlösa. (Skrivet av Sara Jansson.)

Vem är hemlös
Det är skillnad på bostads och hemlös
Hemlöshet: det räknas dom som inte har något stadigvarande ställe eller förhyrd bostad och inte bor i något stadigvarande förhållande eller andrahands boende samt är hänvisad till tillfälliga boende alternativ eller uteliggare. Hemlös är man också när man bor hos tillfälliga bekanta, som socialstyrelsen skriver på sin hemsida. (www.Sos.se ) det rör sig om en situation där man inte kan ha sina tillhörigheter på en bestämd plats.

Bostadslös: begreppet bostadslös är betydligt vidare. Enligt Stockholms stads bostadsförmedling ab fanns det 21685 bostadslösa i Stockholm i november 1999. Det fanns dessutom närmre 9000 trångbodda och bostadslösa barnfamiljer. Detta kan jämföras med att vi uppskattar antalet hemlösa i Stockholm stad till 1500. Med anledning av att man lagt ner de flesta av landets bostadsförmedlingar. Därför finns det inte längre någon statistik på hur många som är bostadslösa i landet.


Hemlösa i Sverige 1999

I en kartläggning av en undersökning var bl. a socialkontoren, kvinnojourerna, kriminalvårdsanstalter, samt frivilligorganisationer. Den visar att 8440 är hemlösa i Sverige. Av dessa är 6 % uteliggare och 8 % härbärgesboende. Resterande 86 % ligger i riskzonen för att bli hemlösa eftersom de vid datainsamlingsperioden skulle skrivas ut eller förlora sitt boende inom tre månader. 1993 så kom man fram till att det fanns 10000 hemlösa men enligt kartläggningen har bara 8440 rapporterats. Ungefär 3000 av de hemlösa dvs. En dryg tredjedel av samtliga hemlösa bor i någon av storstäderna Malmö Göteborg eller Stockholm. Ungefär har Göteborg 500 hemlösa och Göteborg har 1000 samt Stockholm har 1500 hemlösa.
Tabbel 1 på de hemlösa

Stockholm Malmö Göteborg
Antal hemlösa per 10000 inv. 21 19 23
Antal hemlösa 1500 500 1000
Medelålder 41 39 41
Andel utomnordiska invandrare 16 % 24 % 14 %
Andel finländare 14 % 5 % 8 %
Andel uteliggare/härbärgesboende 26 % 24 % 8”
Andel hemlösa minst 7år 14 % 6 % 14 %
Andel socialbidragstagare 45 % 57 % 50 %
Andel med psykisk problem 38 % 30 % 40 %
andel med missbruksproblem 74 % 68 % 72 %
Andel med kroppsliga problem 15 % 10 % 16 %
Andel kvinnor 23 % 22 % 20 %
(Enligt boken hemlösa i Sverige 1999)



Tabbel 2

Kommun Antal hemlösa
Stockholm 1421
Göteborg 1022
Malmö 458
norrköping 261
Huddinge 214
Helsingborg 188
Västerås 181
Uppsala 167
Södertälje 143
Jönköping 135
Botkyrka 122
Eskilstuna 113
lund 111
Sollentuna 104
Linköping 104
(Enligt boken hemlösa i Sverige 1999)

Efterord

När jag så här efteråt fått ny information angående den hemlöse wandy, som jag intervjuat i början av min berättelse så blev jag besviken. Det är nämligen inte riktigt sant att han är hemlös och har dålig ekonomi, däremot så är hans berättelse sann angående de hemlösas situation. Wandy själv är nog mer en så kallad ”luffare” som vill leva på det sätt han lever, han vill inte ha fast bostad, han har blivit erbjuden många olika lägenheter och boende men tackat nej. Han har även en rätt så god pension som han ej talar om samt tjänar han otroligt mycket bra på tidningen Aluma han säljer till förmån för dom hemlösa. Så med dessa nya fakta jag har fått så känner jag mig besviken för den hjälp som jag och min mor och många andra givit honom när han inte har spelat rent spel. Han är en skojare och egentligen och har han de betydligt bättre än vad jag har det. Men det hade varit bättre om han hade spelat rent spel. Men han är en bra skådespelare. Man ska med andra inte tro på allt vad som sägs utan kontrollera vad som är sant, vilken värld lever vi i.

Hur jag nu fick reda på detta beror på att min mor blev uppringd av personal ifrån maxi som berättade om Wandys situation. Många har erbjudit honom större och mindre bostäder. Han har fått erbjudanden om mindre lägenhet av personal på maxi samt att många personer (kunder) har erbjudet honom kolonistugor att bo gratis i. Men han har avböjt. Så då kontrollerade man Wandys situation och den stämde inte. Han försvann också ifrån maxi ganska fort.

När jag bestämde mig för att skriva och berätta om just hemlöshet och de hemlösas situation så trodde jag det skulle vara lätt. Men ack vad jag bedrog mig. Jag har lärt mig många saker under den här tiden, och en sak är att man inte ska ta något för givet, som jag har jagat folk för att få besked och intervjuer. Wandy har jag jagat ett antal gånger innan jag fick i tag i han. Svårigheten med myndigheter som aldrig har tid eller lust att ställa upp. Folk har hela tiden något att skylla på och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hemlöshet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Hemlöshet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3325 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×