De tre abrahamitiska religionerna

28 röster
71583 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1) De tre abrahamitiska religionerna har många gemensamma beröringspunkter. Lyft fram tre punkter som du tycker är viktiga för att visa på religionernas likheter! Motivera dina val!

Tre nämnvärda likheter hos de tre olika abrahamitiska religionerna tycker jag är deras grund, deras syn på livet och att dom är monoteistiska.
Alla dessa tre religioner grundar sig på det gamla testamentet och i och med Abraham och hans söner som sägs ha gått tre olika vägar i livet, och därigenom bildat dessa religioner.
Detta är en mycket viktig punkt som delas av dessa tre religioner för att det är intressant att se hur de har tolkat samma skrift. Man märker ju skillnaden då islam skiljer sig mycket från judendomen och kristendomen.

Alla de tre religionerna påstår att livet ska ses som en rak linje. Man föds, lever på jorden och får sedan ta plats i himmelen eller helvetet, beroende på hur man har levt sitt liv, man får ingen andra chans genom reinkarnation som de tror på i vissa österländska religioner.
En tredje likhet är att alla dessa tre är monotestiska religioner, dvs. att det bara finns en Gud för dem, eller Allah som det heter på arabiska men det har samma betydelse. Den islamska guden har mycket likheter med den judiska och kristna guden. Gud är exempelvis allsmäktig, skaparen, domaren, barmhärtig samt allvetande. Det påpekas även i de alla religionerna att människan har en fri vilja som Gud inte styr över, därav alla ondska i världen. Men Gud har två krav, som gäller i alla de tre religionerna, dessa är att människorna ska visa honom respekt som skapare och människor ska behandla varandra med respekt och rättvisa.


2) Välj likaså tre punkter som du tycker visar på religionernas olikheter. Motivera dina val!

Skillnader är t.ex. att enligt islam är livet förutbestämt, och det känns som att det som muslim förväntas mycket mer av en. Det finns många saker man bör eller ska göra för att vara visa Allah vördnad. Exempelvis ska man be fem gånger om dagen, man ska fasta, kvinnorna bör bära slöja etc. Religionen kommer mer in i vardagen på det sättet, man känner nog mer att man är muslim. Som kristen går man kanske i kyrkan på söndagar och vissa ber någon gång. Då religionen blir rutiner i vardagen känner man sig kanske mer hemma och säker på religionen. Risken är dock att allt bara blir vanesaker och man utför ritualer och liknande utan att tänka på varför och bakomliggande anledningar till dessa ritualer. Detta kan ju hänvisas till sekten i Knutby där det har gått alldeles för långt och folk verkar vara hjärntvättade med sina egna tolkningar av bibeln och hemliga ritualer.

En annan skillnad är att de kristna tror på att Jesus har funnits, ett Guds barn. Medan muslimerna inte tror på det. Judarna däremot tror på att det ska komma en messias och väntar därför på honom.
En tredje skillnad är de olika gudstjänstlokalerna och hur de utnyttjar dessa. Judarnas typ av kyrka heter Synagoga. Dit går dom ofta och varje lördag hålls veckans största gudstjänst. Men man går inte till Synagogan bara för att be, utan detta är också en mötesplats för människor. Oftast är det så att kvinnor och män sitter var för sig och männen har en liten mössa eller hatt på sig för att visa vördnad inför Gud. På en judisk gudstjänst så läses det ur Torarullarna av rabbinen som är som en ledare för gudstjänst, men han har samma ställning inför Gud jämnt emot de andra i Synagogan tillskillnad mot kristendomen där prästen ses som en person med större närhet till Gud. Jämfört med den kristna gudstjänsten där prästen väljer ett stycke ur bibeln och predikar lite om vad han vill så har man under de judiska gudstjänsterna bestämda avsnitt varje gudstjänst, så efter ett år så har man läst de fem moseböckerna. Moskén är muslimernas heliga mötesplats. Till skillnad mot judendomen så samlas man på fredagarna istället för på lördagarna.



3) I Sverige har vi sedan ganska lång tillbaka en religionsfrihetslagstiftning som säger att alla har rätt att uttrycka sin tro, så länge det inte bryter mot svensk lag. Trots detta är det inte alltid lätt att leva som troende i dagens Sverige. Diskutera vilka problem du tror kan uppstå om man vill leva som troende jude, kristen eller muslim i Sverige. Motivera!

En viktig punkt inom diskrimineringsfrågan för invandrare i dagens Svenska samhälle är det ständiga kvinnoförtrycker som mer eller mindre pågår i alla länder och inom alla religioner. I dagens Sverige vågar jag påstå att det är en oerhört god jämlikhet mellan män och kvinnor jämfört med muslimska länder som Iran, Irak osv. I vissa länder har exempelvis kvinnorna olika lagar och rättigheter. T.ex. Saudi-Arabien, där tillåts inte kvinnor köra bil och i många muslimska länder får de inte begära skilsmässa. Att kvinnan skulle underkasta sig mannen och mannen skulle vara det könet som leder världen är enligt mig ett mycket primitivt tankesätt. Mannen är som många vet fysiskt starkare, medan kvinnan är mentalt starkare. Dagens samhälle håller på att omvandlas från ett samhälle där fysiken spelade stor roll när det var frågan om jobb till ett samhälle där man nu använder datorer och övriga redskap där fysiken spelar en mindre roll och då har kvinnorna ett övertag. Jag skulle tro att inom 150-200 år så är det nog jämställt, om det inte är så att kvinnor har ett övertag, på arbetsmarknaden eftersom det då inte finns många jobb som det behövs en större fysisk styrka till. Men när bibelns skrevs så var kvinnorna väldigt förtrycka och hade inte mycket att säga till om i samhället. Kvinnorna var som männens slavar. Något som visar deras ställning i samhället var t.ex. rätten till arv. Det vara bara sönerna som hade rätt till arv. Ifall mannen inte hade några söner kunde han testamentera bort det.

Men något som jag tror spelar en stor roll för människors syn på de troende i Sverige är alla dessa fördomar vi har. Det är enligt mig mycket medias fel som visar många bilder där muslimer springer på gator, viftar med sina gevär och skriker. Dom visar även bilder på förtrycka kvinnor i slöjor och berättar om alla hedersmord som äger rum. Enligt de västerländska idealen tolkas ofta slöjan som kvinnoförtryck. Men uppenbarligen upplevs den inte av de muslimska kvinnorna som något förtryck. Mycket handlar om olika ideal och meningsskillnader då det gäller värderingar. Viktigt tycker jag är i alla fall att vara öppen för det främmande och acceptera att andra människor har andra åsikter och övertygelser. Vad som anses som förtryck i en kultur är frihet i en annan. Ett annat problem som uppstår är nog maten. Judar t.ex. äter inte svinkött och skaldjur, djuren måste även slaktas på ett speciellt sätt ifall dom ska få äta den. Köttet måste tömmas ordentligt på allt blod. Kött- och mjölkmat får inte blandas. Bestick, grytor och serviser får inte användas till två olika sorters mat. I storstäderna finns säkert affärer med speciell mat, t.ex. kött från djur som är slaktade på rätt sätt. Men frågan är om det finns tillräckligt med affärer och om de finns överallt i landet så att alla har tillgång till dem. På restauranger blir kanske den vegetariska maten ett lättare alternativ?


4) Slutligen; fundera över vad du gillar respektive ogillar i de olika religionerna! Du måste välja något positivt och något negativt ur varje religion! Motivera!

Om jag börjar med judendomen, så tycker jag att synen på att både kroppen och själen är goda är bra. För varför skulle kroppen vara dålig och syndig? Gud sägs ju ha skapat allting så varför skulle han då skapat något som anses så syndigt? Att det medför en friare och öppnare syn på sex är också bra. Till exempel så passar den bra in i dagens samhälle där synen på sex är allt friare och giftermålet inte alls är självklart längre. Däremot tycker jag att sabbaten känns väldigt främmande och negativ. Den blir nog ganska problematisk i dag, i vår tid när helgen speciellt fredags- och lördagskvällarna ses som dagar för både avkoppling, nöje och utflykter. I grunden är tanken trevlig, att vila en hel dag från arbete och bara tillbringa tid med familjen. Men att inte få åka någonstans på hela dagen skulle nog kännas främmande med tanke på dagens samhälle. Det med att dom inte får äta vare sig svinkött eller skaldjur tycker jag också är synd. Detta gör också det svårare att leva som troende jude i t.ex. Sverige, detta gör de ju lättare att leva som reformjude istället för ortodox.

Vad det angår kristendomen så tycker jag att deras ställning till vetenskap är bedrövlig. Inte föränn 1992 så gick påven med på att jorden var rund. I många år har den kristna kyrkan haft en stark ställning i samhället, och eftersom dom var emot vetenskap och empirism så var det svårt för vetenskapsmän och forskare att få arbeta och lägga fram nya teorier. I många år har missionärer vandrat runt i länder med problem i och hjälpt dom, men dom har inte bekämpat problemen i botten. I de flesta av länderna har problemet varit för många barn i familjerna och sjukdomar som AIDS. Detta kan stoppas m.h.a. preventivmedel, men detta har den kristna kyrkan och varit mycket emot. Än en gång bevisas deras envishet mot vetenskapen.
En sak som är positiv med den kristna kyrkan är deras sociala engagemang i samhället. Ofta ser man präster och andra personer anställda av kyrkan aktiva på fritidsgårdar och skolor. Detta tycker jag är mycket bra då folk kommer nära kyrkan och eftersom präster är utbildade att kunna prata med personer likt kuratorer som kanske inte fritidsledarna är. Detta kan hjälpa barn och ungdomar som har problem, problemen kan ju vara allt från mobbning till kärleksproblem. Prästerna är ofta där för att barn och ungdomar ska ha någon att prata med. Förr i tiden så var prästen någon som man nästan bara såg i kyrkliga sammanhang då han ibland även gjorde hembesök. Men detta var nog ingen trevlig visit då han ofta kom med en hemtenta till dom. Detta har ju ändrats till idag då prästen är mer en soc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: De tre abrahamitiska religionerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-04-22

    "En annan skillnad är att de kristna tror på att Jesus har funnits, ett Guds barn. Medan muslimerna inte tror på det. " <- Muslimer tror visst att Jesus fanns men inte att han var Messias. Inom Islam är Jesus en profet. : )

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   De tre abrahamitiska religionerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3385 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×