Brott & Straff

11 röster
48852 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Brott och straff är skriven av den välkände, ryske författaren Fjodor Dostojevskij. Han föddes 1821 och växte upp i ett fattighus i Moskva. Efter sina studier vid ingenjörsskolan i S:t Petersburg, började Dostojevskij engagera sig politiskt och till följd av detta blev han arresterad och dömd till döden. Domen mildrades dock senare och Dostojevskij skickades i stället till Sibirien för tvångsarbete. Tiden i Sibirien kom senare att betyda mycket för hans författarskap.

Dostojevskij debuterade med romanen ”Arma människor” 1846 och fram till sin död 1881, skrev han några av världslitteraturens mest kända verk. Till dessa hör: ”Brott och straff” (1866), ”Idioten” (1869) och ”Bröderna Karamasov” (1879-80).

Handlingen i ”Brott och straff” utspelar sig i det centrala S:t Petersburg och huvudpersonen är en ung, f.d. student vid namn Raskolnikov. Raskolnikov är i stort behov av pengar; dels vill han återuppta sina studier och dels vill han förhindra sin älskade syster, Dunja, från att ingå ett motbjudande äktenskap p.g.a. ekonomiska skäl. Han bestämmer sig därför för att döda en gammal pantlånerska för att komma över hennes pengar. Han blir dock tvungen att även döda pantlånerskans syster då hon helt oväntat dyker upp på mordplatsen. Mordet är välplanerat och Raskolnikov lyckas genomföra det utan att bli upptäckt.

Efter mordet bryter Raskolnikov samman och upptäcker att han inte är i stånd att bära de tunga samvetskval som han fått efter mordet. Boken slutar med att Raskolnikov, efter att ha övertalats av den unga gatflickan Sonja, går till polisen och bekänner sitt brott. Han deporteras sedan till Sibirien och där lyckas han komma över mordet och börjar se fram emot den dag då han lämnar fängelset och startar ett nytt liv tillsammans med Sonja.

Huvudpersonen i romanen, Raskolnikov, genomgår en total personlighetsförvandling p.g.a. sitt dåd. Före mordet på pantlånerskan, är han en person som bygger sin moral på allmännyttan och förnuftet. Det rationella mordet på pantlånerskan har egentligen en ideologisk grund. Hon är, enligt Raskolnikov, en gammal parasit som skall gå under för att Raskolnikov, i egenskap av en stark och begåvad människa, skall kunna skapa en bättre värld genom att exempelvis rädda systern undan förödmjukelse. Det är av stor vikt att påpeka att dessa tankar, dvs. uppdelningen av människorna i två grupper: de ”vanliga” och de ”egentliga” med rätten att stå över lagen för att skapa en bättre värld, var vanliga i dåtidens Ryssland. ”Brott och straff” kan därmed ses som en skarp kritik mot dessa tankar.

Efter mordet på pantlånerskan upptäcker Raskolnikov att hans övermänniskofilosofi i själva verket inte hade någon bärande kraft och detta leder till att hans syn på situationen förändras radikalt. Han blir allt mer övertygad om att mordet inte alls hade några ideologiska grunder och att det egentligen begicks av det ömkliga skälet att han ville bevisa för sig själv att han inte var en lus.

Dostojevskijs välvilliga inställning till kyrkan genomsyrar hela hans roman. Han angriper rationalismen och menar att människans enda räddning är lydnad och underkastelse inför Gud. Detta visar han genom att ställa en gudlös rationalist (Raskolnikov) gentemot den djupt kristna Sonja som ”trots att hon inte förstår mycket, äger hon kärlekens visdom”. Genom att låta Raskolnikov bli frälst av Sonja, förklarar han kärleken till Gud (kristendomen), som den enda sanna vägen för människans frälsning och lycka.

"Brott och straff" är ett mästerverk även på det rent språkliga och stilistiska planet. Som läsare känner man hela tiden en påtaglig närhet till de olika personerna i allmänhet och Raskolnikov i synnerhet. Det realistiska beskrivningssättet och de många detaljiakttagelserna är bidragande orsaker till att Dostojevskij lyckas skapa en sådan stämning i sin roman. Författaren ägnar en del av sin bok åt att, på ett påträngande sätt, skildra S:t Petersburg och dess slum. För Dostojevskij är det moraliska förfallet betydligt viktigare och farligare än det ekonomiska förfallet.

Händelserna i "Brott och straff" betraktas huvudsakligen ur Raskolnikovs synpunkt och de många psykologiska djupdykningarna beskriver hur han upplever världen omkring sig. Det förekommer många monologer/dialoger i ”Brott och straff” och dessa har i hög grad bidragit till att beskrivningarna av den sammansatta människosjälen fått en sådan genomslagskraft.

Personligen tycker jag att "Brott och straff" är en helt enastående bok ur många olika aspekter. Den är för det första en väldigt dramatisk och spännande kriminalroman. Dessutom kan boken ses som en heltäckande grundkurs i psykolog. Det är ett verk som behandlar människans själsliv, hennes undermedv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Brott & Straff

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-08-31

  JÄTTEBRA skrivet!

 • Inactive member 2010-02-15

  Väldigt bra:)

 • Inactive member 2011-09-19

  han har inga samvetskval, s640, han inser att han inte är en övermänniska

 • Vilhelm Sjölund 2019-12-03

  nice dude

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Brott & Straff
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3395 [2023-02-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×