Hårdrock

3 röster
27450 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Musikarbete om Hårdrock
1969-1990


Introduktion och innehåll:
Jag skriver om hårdrockens historia och ursprung, dess influenser och förebilder. Likheter och skillnader mellan hårdrocken och andra musikgenrer. Själva musikstilen och dess igenkännande samt egna tankar. Sedan har jag självklart med länkar och informationskällor.


Hårdrockens Historia

“Heavy Metal, once didn’t exist. But at lot of music that sounded like heavy metal existed” – Bruce Dickinson, Iron Maiden

Man kan säga att hårdrockens historia började när Jimmy Page lämnade Yardbirds och bildade Led Zeppelin. De spelade dock inte hårdrock utan snarare blues-rock. Med sitt långa hår, sin mystiska image och de tunga gitarr-riffen blev de, utan att veta om det, förfäder till det som idag kallas hårdrock.
Det blev mer och mer populärt med denna typ av rock och bland annat Deep Purple började spela allt ”hårdare”. 1968 bildades det band som senare kom att heta Black Sabbath. Det var detta band som genom en slump skapade den första riktiga hårdrocken. Innan de skulle spela in sin första skiva så skadade gitarristen Toni Iommi sina fingrar och blev tvungen att lossa på strängarna och stämma ner gitarren. Resultatet blev ett mörkt, nästan skrämmande suggestivt ljud. Deras första album, Black Sabbath, släpptes 1969 och succén var ett faktum. Med texter om ondska och satanism blev de, till kritikernas fasa, snabbt populära bland ungdomarna och man försöka på alla sätt stoppa dem. Toni Iommi undrade varför kan man inte kunde få folk att betala för att bli skrämda av deras musik när folk betalade för att bli skrämda av film.
Runt samma tid, över Atlanten i USA, kom Alice Cooper på exakt samma idé.

” I thought that rock n roll needed to be more visual.” - Alice Cooper

Alice Coopers musik skulle bli en påle i hjärtat på flower-power rörelsen som han hatade. Hans konserter var mycket lika teaterföreställningar och han använde scensmink, rekvisita, dräkter och masker. Scenshowen smittade av sig på artister som David Bowie och The Rolling Stones och Glamrocken var född! När bandet Kiss började spela i mitten av sjuttiotalet så blev det inte bara viktigt med att spela bra, utan även att ha en bra scenshow och att se bra ut på scenen. 1973 slutade ett av de tre största hårdrocksbanden, Deep Purple att spela, åtminstone tillfälligt. Sångaren Ian Gillian ersattes senare av David Coverdale och bandet fick en nytändning. I mitten av 70-talet var Led Zeppelin världens största band, utan konkurrens från varken Deep Purple eller Black Sabbath. De största banden började i mitten av sjuttiotalet göra allt sämre låtar och album men större och större konserter och gigantiska turnéer och 1976 kom dödsstöten.

”Punk came along, stuck two fingers up and said; Up yours! We are going to bring it straight down to basic” – Malcom Dome, journalist, Metal Hammer

Många tror vid denna tidpunkt att hårdrocken är döende och punken blir snabbt mycket större än hårdrocken. Detta är skulle bevisas vara helt fel när band som Iron Maiden och Judas Priest presenterade: New Wave Of British Heavy Metal.
Efter att ha släppt två stycken ruffiga skivor bytte Iron Maiden sångare till Bruce Dickinson som förde in ett vanligt heavy metal tema, magi, mystik och demoner. TNWOBHM varade dock inte länge men har satt sina spår i hårdrocken som aldrig kommer att försvinna. I mitten av åttiotalet slog ”Hair-Metal”, eller pudelrock som det kallas på svenska, igenom. Den stilen fokuserade mer på utseendet än själva musiken. Band som Mötley Crüe, Poison och Skid Row var några av genren´s största band.
Guns and Roses släppte 1987 sin första skiva och gav hårdrocken den ”farlighet” som den länge saknat. De var dock men var mycket inspirerade av pudelrocken. Guns and Roses kunde inte rädda hårdrocken ifrån ”pudel frisyrernas förbannelse” och i slutet av 80-talet så kom ännu en motreaktion; Nirvana och grunge-musiken.


Led Zeppelin—Hårdrockens Förfäder
Bandets medlemmar var alla mycket skickliga musiker. Den extremt duktige sångaren Robert Plant, den magiske Jimmy Page på gitarr, den fantastiske John Paul Jones på bas och legenden John Bonham på trummor. De gjorde stora verk som till exempel Stairway to Heaven, Communcation Breakdown, Whole Lotta Love och Kashmire. Vid mitten av sjuttiotalet var Led Zeppelin världens ”största” band. Den 25 september 1980 dör John Bonham, kvävd av sina egna spyor. Epoken Led Zeppelin tar slut. Exempel på bra album är Led Zeppelin IV och Houses of the Holy.

Judas Priest—Åttiotalets Storslagenhet
1969 bildades Judas Priest, ett av de största hårdrocksbanden genom tiderna. De bestod i början på åttiotalet av Glenn Tipton på gitarr, KK Downing på gitarr, Ian Hill på bas, Scott Travis på trummor och framför allt, sångaren Rob Halford. Deras kanske mest kända album, British Steel, släpptes 1980. Breaking The Law, Living After Midnight och United är bara några av de starka låtar som finns med på albumet.

Guns and Roses–Hårdrockens Frälsare
Med ett par riktigt tuffa låtar, Paradise City och Welcome To The Jungle slog Guns and Roses igenom 1987 då de släppte albumet Appetite For Destruction. Bandet bestod av sångaren Axl Rose, gitarristerna Slash och Izzy Stradlin, basisten Duff McKagen och trummisen Steven Adler. De levde ett hårt liv både på och utanför scenen och idag finns bara Axl kvar från originaluppsättningen.Ursprung och Influenser
Hårdrocken är mycket influerad av bluesen med sina gitarrbaserade riff och solon. Den ”klassiska” rockmusiken har bidragit med energi och styrka. Några av de band som bidrog var Jimi Hendrix Experience, The Who, The Cream och The Kinks.


New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM)
Termen, New Wave Of British Heavy Metal hördes första gången i en intervju med Iron Maiden i tidningen The Sounds. Där diskuterades skillnaden mellan NWOFBHM och vanlig hårdrock. Tillsammans med Judas Priest var Iron Maiden ledande. Idag räknar man även band som Saxon och Motörhead. Gitarrspelet blev mycket snabbare i både ”power-ackord” och gitarrsolon. Både Iron Maiden och Judas Priest har mycket duktiga sångare som kan sjunga både snabbt och gå upp högt i tonläge vilket är igenkännande för genren. Man kan även märka intryck från punken med sitt tempo och energi.


Vad är det som gör hårdrocken så speciell?:
Hårdrock är speciell på många olika sätt. Man använder sig av fyrverkerier och explosioner, avancerade ljusarbeten och fantastiska scenkläder. Alla i bandet har delaktighet i musiken som skapas. Ett exempel; I popbandet Spice Girls var det de fem sångarna som märktes och syntes. De instrumentalister som spelade i bakgrunden var helt obetydliga och fick överhuvudtaget ingen uppmärksamhet. Så är det inte i hårdrocken, här är det bandet som gäller. Några utmärkande drag hos hårdrocken är till exempel riffen och gitarrernas distorsion. En så kallad rocksättning består av en sångare, två gitarrister, basist och trummis och är vanligt förekommande i hårdrocken.


Attityd, Stil och åsikter:
Det började kanske med The Rolling Stones och The Beatles sätt att se ut. Att inte se ut som alla andra och att ha långt hår, fast man var kille. Den äldre generationen motsatte sig naturligtvis. Ett av drivmedlen i hårdrock och flera andra musikstilar har ju varit att trotsa de äldre! Att göra revolution, gå emot samhället och föra fram sina åsikter, oavsett vad andra tyckte och tänkte. Idag är det vanligt att man genom sitt sätt att klä, sminka och uppföra sig visa vilken typ av hårdrock man tycker om. Ett exempel är den ”läder och nitar”-stil som Rob Halford i Judas Priest introducerade och som så många, både artister och publik, tagit efter.

Egna tankar:
Jag har undrat varför hårdrock har blivit så populärt den senaste tiden. Jag tror att det beror på att folk är mätta på alla fjantiga poplåtar, enformig R&B och tråkig schlager och därmed uppskattar kraften och ärligheten hos hårdrocken. Jag tror att hårdrockens popularitet kommer att fortsätta gå i vågor men att intresset alltid kommer att finnas kvar. Hårdrocken kommer aldrig att dö.
Jag har varit på ett flertal konserter och det finns inget bättre än att stå längst fram och vråla tillsammans med tusentals andra hårdrockare. Alla kan texterna och man sj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hårdrock

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-04-08

  hård rock är det bästa som fin

 • Inactive member 2005-04-27

  coolt!grymmt bra!

 • Inactive member 2005-08-23

  Wei!

 • Inactive member 2005-11-23

  Väldigt bra, bortsett från någ

 • Inactive member 2007-12-10

  helt sjukt bra inslag om hårdr

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Hårdrock
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3413 [2024-05-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×