Huden

2 röster
15002 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Huden är ett intressant ämne eftersom den är så mycket mer komplex än vad man tror. Det som först verkar vara ett skal som täcker kroppen blir, när man forskar djupare, ett komplext system för transport ut och in i kroppen, hårresarmuskler och hudceller. Det är även intressant med de mängder av olika sjukdomar som kan drabba huden.

Frågeställning
De frågor jag ställde mej var:
• Vad är huden egentligen?
• Hur stor är huden egentligen?
• Varför är huden så viktig?
• Vilka är de vanligaste hudsjukdomarna?
• Varför får man acne?

Huden
Huden är kroppens största organ och täcker oss från topp till tå. Utan huden skulle vi inte kunna överleva. Den skyddar mot stötar och slag och håller allting på plats innanför, såväl som att tillverka vitamin D och skydda mot uttorkning. Huden utgör ca 15 % av kroppens totalvikt.

Överhuden (epidermis)
Överhuden är 0.05 till 0.5 mm tjock och består av hornlagret och tillväxtlagret. Överhuden är det översta lagret i huden. I överhuden finns inga blodkärl, utan den förses med näring och syre underifrån, från läderhuden. Allra längst ut på överhuden finns de döda förhornade hudceller som kallas hornlagret. Cellerna består av keratin, ett proteinämne med aminosyror. Hornlagret är kroppens första försvar mot bakterier och virus. De förhornade cellerna nöts av efterhand av kläder och andra föremål man rör vid, och ersätts med nya. Hornlagret är vattentätt, och utan det skulle människan inte klara sig. De ersättande cellerna i hornlagret kommer underifrån, från tillväxtlagret. När huden nöts extra kraftigt på speciella ställen ökar cellbildningen där. På grund av detta bildas till exempel valkar i händerna när man arbetar. Överhuden innehåller även pigmentbildande celler, melanocyter, som skyddar mot ljus och Langerhans Celler, som har betydelse för immunförsvaret. En persons hudfärg beror på aktiviteten av enzymet tyrosinas i melanocyterna, och är ärftlig.

Läderhuden (dermis/corium)
Under överhuden finns läderhuden som har fått sitt namn eftersom man använder den till läder från olika djur. Läderhuden består av bindväv och innehåller blodkärl, nerver, körtlar, och collagen. Läderhuden är även genomsyrad med elastiska fibrer som gör det möjligt för huden att böjas och tänjas över lederna när man rör sig och även motstå slag och stötar. När huden blir äldre blir huden skrynklig och skör, och böjbarheten avtar kraftigt, gamla människor har inte lika hög slagtålighet och elasticitet som yngre människor, med friska tänjbara fibrer i läderhuden. Läderhuden innehåller även blodkärl, svettkörtlar, nerver, hårsäckar och talgkörtlar. Alla dessa delar bidrar till att huden kan sköta sina funktioner. Talgen från talgkörtlarna gör till exempel hornlagret mjukt och smidigt samtidigt som den skyddar huden från infektioner, och svetten från svettkörtlarna hjälper kroppen att hålla temperaturen. I läderhuden finns även hårsäckarna. Från hårsäckarna växer håret, och i dem bildas prostaglandiner, histamin och D-vitamin. Håret är, liksom naglarna uppbyggt av hornämne. I hårsäckarna finns de celler som bildar hornämnet och skjuter upp hårstrået genom en hårkanal till ytan. I läderhuden finns även processer som håller immunförsvaret igång.

Underhuden (subcutis)
Allra längst ner i huden finns det lager som kallas underhuden. Underhuden består, precis som läderhuden, av bindväv och är i övrigt mycket lik läderhuden. I underhuden finns dock mycket fler fettceller. Kroppen behöver ett lagom stort fettlager, både som energikälla och skydd mot kyla. Fettet i underhuden dämpar också stötar och slag mot kroppen. Om man är fet lagras överskottfettet i underhuden samt runt inälvorna. Rynkor och påsar under ögonen är ofta en följd av att underhuden förlorat vätska.

Hudsjukdomar
Hudsjukdomar kallas även dermatologiska sjukdomar. 10 % av alla patienter lider av någon form av hudsjukdom. De är således mycket vanliga. Vanliga hudsjukdomar kan behandlas av vanliga läkare, men mer sällsynta och svåra sjukdomar måste behandlas av experter, dermatologer. En hudsjukdom kan bero på en mängd olika faktorer, som klimat, sociala förhållanden, hygien och exposition för kemikalier. På grund av detta skiljer sig problemet med hudsjukdomar stort mellan olika länder, men även inom Sverige kan man se stora skillnader. Typen av hudsjukdomar skiljer sig mycket mellan stad och landsbygd. När man talar om hudsjukdomar brukar man skilja på dem efter karaktären på hudförändringarna. Det finns till exempel fjällande sjukdomar, blåsbildande sjukdomar och tumörer. En vanlig anledning till hudsjukdomar är läkemedelsreaktioner. En läkemedelsreaktion kan ta många skepnader. Symptomen kan variera från lätta rodnader med klåda till livsfarlig hudlossning. En annan vanlig orsak är inflammationer. Inflammationer sker vanligtvis med svampar och varbildande bakterier. Många sexuellt överförbara sjukdomar har dessutom synliga symptom på huden. Exempel på dessa är syfilis och aids. Ultraviolett strålning kan orsaka både hudcancer och ett för tidigt åldrande hos huden.


Psoriasis
Psoriasis är en ärftlig sjukdom där huden kliar och fjällar sig, särskilt vid armbågar och knän. Psoriasis kan även uppträda på andra delar av kroppen, dock ej ansiktet. Psoriasis kan påverka naglarna, de kan bli porösa och få runda urgröpningar. Det finns flera varianter av Psoriasis. De flesta som drabbas har små och begränsade hudförändringar medan sjukdomen hos andra kan bli mycket utbredd och bli ett svårt handikapp. Psoriasis kan utlösas eller förvärras av t.ex. brist på sol, infektioner, stress och vissa läkemedel. Psoriasis kan dyka upp när som helst i livet.

Hudcancer
Hudcancer är en av de vanligaste typerna av cancer, och orsakas ofta av ultraviolett strålning. Hudcancer är mycket vanligare hos ljushyade människor än hos mörkhyade, detta beror på det större antalet solskador hos ljushyade. Den mest elakartade hudcancern kallas malingt melanom och har sitt ursprung i hudens pigmentceller, melanocyterna. Om man tidigt upptäcker cancern är överlevnadschanserna goda. Den vanligaste formen av hudcancer är Basalcellscancer. Basalcellscancer finns oftast i solbelyst hud, som t.ex. i ansiktet, och växer långsamt. Den sprider sig inte i kroppen utan förstör huden och den underliggande vävnaden om den inte behandlas. Basalcellscancer kan behandlas genom att man helt enkelt skär bort hudförändringen. En annan typ av hudcancer är Skivepitelcancer. Den är vanligare än malignt melanom, men ger färre dödsfall. Skivepitelcancer uppträder oftast på underläppen, eller på svårt solskadad hud, och den vanligaste förändringen är sårig, fjällande förhårdnad eller knuta. För att kunna behandla Skivepitelcancer måste man göra ett kirurgiskt ingrepp.

Acne
Det finns tre olika former av acne. Icke-inflammatorisk acne tar sig uttryck i slutna eller öppna pormaskar, framför allt i pannan, på kinderna och näsan. Lite värre är den Inflammatoriska acnen, där pormaskarna är infekterade i olika grad, röda och upphöjda. Inflammatorisk acne breder ut sig lite mer och finns oftast i ansiktet, på halsen och på övre delen av bålen. Den allra värsta formen av akne kallas nodulocytisk acne eller cystliknande knutor i huden. Stora inflammerade knutor uppträder runt huvudet och bröstet, och kan även sprida sig till överarmarna. Nodulocytisk acne läker med ärrbildning. Om man får acne beror det inte på om man hållit huden ren eller inte. Det svarta på toppen av pormaskarna är nämligen pigmentet melanin. Acne...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Huden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Huden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3444 [2022-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×