Demokrati kontra diktatur

17 röster
39555 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I denna uppgift ska jag kritiskt granska och jämföra Demokrati med Diktatur. Jag har till min hjälp valt ut två artiklar, en som beskriver Demokratins nackdelar och den andra med Diktaturens fördelar.


I tidningen ETC läste jag en artikel om den vita Demokratin i USA. I dagarna väljer amerikanarna sin nye president. De som får rösta i valet vill säga. I USA har miljontals svarta tvingats bort från Demokratin. Rättsväsendet straffar svarta, de som är straffade förlorar sin rösträtt och sedan kan de vita invånarna välja i fred. Detta ser jag inte som Demokrati. Alla har inte samma rättigheter utan det är skillnad på folk och folk.

Så i valet kommer fem miljoner amerikaner inte att få rösta på grund av att de suttit i fängelse. Ofta handlar det om drogrelaterade brott, och svarta män är överrepresenterade. Studier visar att de inte använder mer droger än vita, men att de i större utsträckning arresteras och döms hårdare.
En vanlig uppfattning är att svarta män inte röstar för att de är politiskt ointresserade. Det är en myt. Konsekvensen blir ofelbart att svarta lämnas utanför debatten, och det som brukar kallas svarta frågor – social trygghet, utbildning, sjukvård – förs sällan upp till valfrågor. Sanningen är att de straffas ut ur det Demokratiska systemet.
Så detta är ett fel agerande av USA, fast man har begått ett brott borde man fortfarande få behålla sin rösträtt.
Så detta anser jag vara en stor nackdel med Demokratin i USA.


En annan artikel jag läste handlade om Kubas Diktatur. Artikeln tar upp fördelar med Kubas Diktatur. Skola och sjukvård är helt gratis i landet. De flesta kvinnor och män har fasta jobb och därför har hushållen normalt minst två löneinkomster så blir det pengar över för att handla såväl mat som andra nödvändighetsvaror, även om knapphet råder. För ensamma pensionärer blir det svårare, och de som behöver får därför gratis luncher på skolorna eller på annat sätt. Kuba är ett fattigt land, det har mindre än 10 procent av Sveriges BNP/capita, och utsatt för världens längsta ekonomiska blockad av världens mäktigaste nation. Så det är ingen dans på rosor och inget materiellt överflöd, men inte heller hunger och stora klyftor mellan fattiga och rika.
Till skillnad från andra fattiga länder har Kuba ålderdomshem för dem som behöver. Men den kubanska traditionen och kulturen är att de gamla när de inte längre klarar sig själva bor med sina barn. Ålderdomshemmen i landet är till för de få människor som inte har någon familj.

Jag anser att det finns stora skillnader mellan olika länders Diktaturer. Kubas invånare har tillgång till sjukvård och människorna lever relativt bra om man jämför med andra länder. Det finns många Demokratiska länder i världen som har mycket hårdare ekonomiskt och samhället är mindre utvecklat än Kubas.


/Veronica Malmberg


...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Demokrati kontra diktatur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-01

    lol

  • Inactive member 2008-05-22

    väldigt intellgent att försvar

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Demokrati kontra diktatur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3448 [2020-04-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×